Grote poriën: wat kun je er tegen doen? - Care for Skin
Gratis verzending vanaf € 39
Klantenbeoordeling 9,4
Groots assortiment niche huidverzorging

Grote poriën: wat kun je er tegen doen?

Grote poriën: wat kun je er tegen doen?

Wist je dat poriën niet kunnen sluiten of openen? Maar wat kun je dan doen tegen grote poriën? In deze blog lees je het!

WIST JE DAT: poriën niet kunnen sluiten of openen?


Vaak wordt er gezegd of geschreven dat je je poriën in het gezicht, zoals op je neus of kin, kunt sluiten met diverse poriënverkleinende producten of trucjes zoals koud water. Echter is deze informatie onjuist en in deze blog leggen we je graag uit waarom en wat je dan wel kunt doen tegen grote poriën.

Wat zijn poriën eigenlijk?

Poriën zijn de openingen van de zweet- en talgkliertjes van onze huid en zijn op sommige plekken zichtbaar en op sommige plekken niet. Ze hebben de vorm van een buisje die een opening vormt tussen het huidoppervlak en de talgklier- en haarfollikel. Talg wordt geproduceerd en komt via de openingen naar het huidoppervlak en heeft daar als werking op de huid soepel en zacht te houden. Ook vormt talg, samen met zweet en huidschilfers, een beschermjasje voor je huid: de zuurmantel. 


Poriën zitten over het hele lichaam, maar zijn op sommige plekken beter zichtbaar. We storen ons meestal aan de zichtbare poriën in het gezicht, voornamelijk op onze neus, voorhoofd en wangen. Vaak gaan grote poriën gepaard met een vette en/of gecombineerde huid die gevoelig is voor acné. Door de overproductie van talg, moet de huid in staat zijn om meer talg uit te scheiden en dus zijn de buisvormige poriën groter. De poriënstructuur is meestal, net zoals de huidstructuur, genetisch bepaald. Maar leeftijd en gezondheid kunnen een rol spelen in de ontwikkeling van de poriënstructuur.

 

Waarom kunnen poriën niet openen of sluiten?

Het antwoord is heel simpel: poriën hebben géén kringspier, die nodig zou zijn bij het samentrekken of openen, en daarom kunnen ze niet 'openen' of 'sluiten'. Maar wel degelijk kunnen poriën groter lijken in bepaalde omstandigheden. Wanneer de poriën de hoeveelheid talg uit de talgklierfollikel niet kunnen verwerken, raken ze verstopt. Deze verstopping maakt de buisvormige porie groter en er kan zich zelfs een mee-eter vormen. Dit gebeurt wanneer het talg verstopt blijft zitten in de porie en in aanraking komt met zuurstof: het talg hard uit en kleurt met een zwart kopje. Wanneer de hoornlaag (onze dode huidschilfers, die nog een huidlaag vormen) verdikt is en de opening van de porie afsluit, kan er een ontsteking vormen met een puskopje. 

Ook kunnen poriën groter lijken wanneer de huid week is, bijvoorbeeld na het douchen of in een warm klimaat. In een warm klimaat past de huid zich aan, omdat het meer gaat transpireren. Door het transpireren worden de talgklieren geprikkeld om meer talg te maken en dit kan de poriën groter doen laten lijken. Daarnaast is de huid na bijvoorbeeld douchen week, waardoor het huidreliëf verzacht en de wanden van de poriën minder spanning hebben. Ook hierdoor kunnen de poriën groter lijken. Wanneer de huid afkoelt, door bijvoorbeeld koud water of een koud klimaat, zal de huid weer op spanning komen te staan, waardoor poriën door de adstringerende reactie minder zichtbaar zijn. 


Maar wat kun je doen tegen grove poriën?

Je kunt grove poriën niet volledig tegengaan en ook kun je verstopping van de poriën niet voorkomen. De huid scheidt van nature continu talg uit, dus wanneer je de poriën volledig schoonmaakt, zal er de volgende dag weer talg in zitten. Wel kun je het huidreliëf verfijnen en de talgproductie in balans brengen. Allereerst is het verstandig om agressieve 'poriënverkleinende' producten en ontvettende reinigers te vermijden: zij stimuleren juist de talgproductie, doordat je huid als het ware 'stript' van de zuurmantel, en de huid als paniekreactie talg gaat overproduceren. Kies voor een milde reiniger, zoals een cleansing milk zonder parfum, parabenen en siliconen en sluit af met een milde (alcoholvrije) pH-herstellende lotion of tonic.

Ga vervolgens aan de slag met een (laag percentage) glycolzuur- salicylzuur- of fruitzuurproduct. Glycolzuur, fruitzuur en salicylzuur stimuleren de celvernieuwing en verdunnen op lange termijn de hoornlaag, waardoor de huid minder snel verstopt raakt. Dit egaliseert het huidreliëf en kan de poriën verfijnen. Ook brengen de zuren de talgproductie in balans, wat ervoor kan zorgen dat de poriën minder snel verstopt raken. Er zijn serums waarin zuren zijn verwerkt, waardoor je ze dagelijks kunt dragen. Ook kun je een masker kiezen met zuren, die je één tot twee keer per week kunt aanbrengen. 

Zorg er ook voor dat je de huid voldoende voedt, met bijvoorbeeld een gelcrème. Een vette huid is vaak juist vochtarm en hier reageert de huid op door extra talg aan te maken. Wanneer je de huid bij voorbaat goed voedt met een siliconenvrije crème, zal de talgproductie genormaliseerd worden. Wel zul je merken dat de huid zomers wat vettiger neigt te zijn dan 's winters, dit heeft weer te maken met het klimaat en de temperatuur. 
Wanneer je bezig gaat met glycol-, salicyl-, of fruitzuur moet je je goed beseffen dat de huid nu vatbaarder is voor zonnebrand en zonschade. Bescherm je huid bij het gebruiken van een zuur dus dagelijks met een SPF30 of SPF50.

Probeer daarnaast eventuele make-up primers en foundations met siliconen te vermijden. Zij hebben de functie om op de huid te liggen en een 'lekker zacht' laagje achter te laten. Echter verstoppen ze meestal de poriën. Siliconen worden in bijna elke primer of foundation gestopt en dus is het verstandig om op zoek te gaan naar de meest 'natural' variant. Lees altijd de ingrediëntenlijst: je kunt siliconen herkennen, doordat de benaming bijna altijd eindigt op -cone of -xane. Zoals d
imethicone, cyclopentasiloxane of cetearyl methicone.

 

Onze favoriete producten om te gebruiken bij grove poriën en een naar-vet-neigende huid zijn onderstaand. Heb je vragen of wil je graag persoonlijk geholpen worden? Bel of mail ons, we helpen je graag!

Medik8 glycolzuur

Medik8 Balance Moisturiser & Glycolic Acid Activator / €61,95

Medex Lotion
Medex Lotion Humedios / €24,50

Oolaboo masker
Oolaboo Oil Control Skin Refining Deep-Cleansing Mask / €45,95

Carita Les Précis - AHA [+] Biopeptides / €55,00

 
 

 

Misschien vind je deze blog ook wel interessant: Puistjes of acné, wat kun je er tegen doen?

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden