Clean Beauty

door Anja van Dijken
31 Januari 2024

Ken jij de term Clean Beauty? In de wereld van gezichtsverzorging is er een opmerkelijke verschuiving naar bewust kiezen voor producten die goed zijn voor zowel onze huid als de planeet. Deze beweging heeft geleid tot de opkomst van 'Clean Beauty'. Maar wat betekent Clean Beauty nu eigenlijk?

Wat is Clean Beauty?

Niet zomaar een trend, maar eerder een levensstijl en een filosofie die draait om het gebruik van producten met veilige, niet-toxische ingrediënten. Het wordt gezien als schone, natuurlijke producten, waarbij het gaat om het vermijden van potentieel schadelijke stoffen zoals parabenen, sulfaten, synthetische geurstoffen en kleurstoffen met de nadruk op natuurlijke, duurzame ingrediënten die vriendelijk zijn voor zowel de huid als het milieu.

Daar komt transparant zijn over de inhoud van de producten bij. Duidelijkheid welke ingrediënten een product bevat en waarom. Geen geheimzinnige 'verborgen formules' en vooral openheid over hun productieprocessen. Is een ingrediënt van natuurlijk, synthetische of chemische afkomst, wel of niet dierproefvrij, zijn de verpakkingen recyclebaar. Dit en meer over Clean Beauty.

Oolaboo Wipe Off Nectar Oolaboo Saveguard Elixer

Oolaboo Wipe Off Nectar

Oolaboo Saveguard ElixerWat is Clean Beauty NIET!

Clean Beauty is NIET altijd vrij van synthetisch stoffen
Clean Beauty betekent niet per se dat een product volledig natuurlijk is. Terwijl sommige Clean Beauty-merken zich richten op het gebruik van volledig natuurlijke ingrediënten, zijn er ook synthetische ingrediënten die als veilig worden beschouwd en de normen van Clean Beauty kunnen naleven.

♣ Clean Beauty is NIET hetzelfde als Natural Skincare
Deze beide termen worden vaak op een hoop gegooid, niet terecht dus. Een synthetische stof is niet meer dan een nagemaakt ingrediënt dat in de natuur voorkomt of een op zichzelf staand nieuw ingrediënt. Deze hoeven niet schadelijk te zijn, integendeel. Een natuurlijk ingrediënt kan soms meer reactie geven dan de synthetische variant.

Clean Beauty is NIET altijd duur
Terwijl sommige Clean Beauty-merken mogelijk een hoger prijskaartje hebben, zijn er zeker betaalbare producten op de markt. Clean Beauty is toegankelijk voor alle budgetten.

Dr Botanicals Hemp Infused Natural Nutrition Moisturiser Dr BotanicalsPlant Based   Collagen & Vitamin C Strawberry Superfood Day Moisturizer

Dr Botanicals Hemp Infused Natural Nutrition Moisturiser

Dr Botanicals Plant Based Collagen & Vitamin C Strawberry Superfood Day Moisturizer

 

Waarom kiezen voor Clean Beauty?

Clean Beauty bevordert de gezondheid van de huid
Clean Beauty producten zijn doorgaans vrij van agressieve chemicaliën die de huid kunnen irriteren of schaden. Ze bevatten eerder voedende ingrediënten die de gezondheid van de huid bevorderen.

Clean Beauty is milieubewust
Door te kiezen voor Clean Beauty draag je bij aan een duurzamere planeet. Veel Clean Beauty-merken streven naar milieuvriendelijke verpakkingen en vermijden ingrediënten die schadelijk kunnen zijn voor het ecosysteem.

Clean Beauty bevat geen chemische toevoeging in het product

Clean Beauty is dierproefvrij

Clean Beauty is transparant en bewust
Clean Beauty stimuleert openheid en vergroot het bewustzijn onder consumenten, om bewuste keuzes te maken over wat ze op hun huid aanbrengen. Weet wat je smeert!

Salt & Stone Gezichtscreme Squalane Salt & Stone Natural Deodorant - Bergamot & Hinoki

Salt & Stone Gezichtscreme Squalane

Salt & Stone Natural Deodorant - Bergamot & Hinoki

 

Feitelijk bestaat er geen cosmetica zonder chemicaliën.

Chemisch of synthetisch, we plakken er al gauw de stempel schadelijk op. Dit is niet terecht. Cosmetica zonder chemische toevoegingen bestaat feitelijk niet, omdat natuurlijke ingrediënten ook een chemische structuur hebben.

 

Clean Beauty en de gevoelige huid.

Clean Beauty producten, zoals deze worden aangeprezen: zonder chemische toevoegingen, dierproefvrij, gezond voor de huid en goed voor het milieu, worden vaak ook aangeprezen vooral de gevoelige huid. Mijn eerste reactie is uiteraard: terecht. Maar ook hier geldt: niet altijd.

Wij krijgen van onze klanten ook vaak de reactie dat ze op zoek zijn naar natuurlijke producten, die zacht zijn voor hun gevoelige huid. Natuurlijk ingrediënten zijn niet altijd per definitie milder voor de huid. Soms kiest een merk bewust voor de synthetische variant. Met als reden dat de synthetische variant stabieler is en daardoor beter te reguleren als het gaat om concentraties en houdbaarheid.

Heb je een gevoelige huid, kijk dan vooral ook naar de oorzaak hiervan. Blauw licht, stress van binnenuit, weersinvloeden, maar ook het milieu, zijn triggers voor jouw huid.

Comfort Zone Remedy Cream To Oil Comfort Zone Remedy Defense Cream

Comfort Zone Remedy Cream To Oil

Comfort Zone Remedy Defense Cream

 

Wat is het verschil tussen Clean Beauty en natuurlijke cosmetica?

Clean Beauty en natuurlijke cosmetica zijn niet hetzelfde, maar ze hebben zeker raakvlakken. Clean Beauty strekt zich uit tot een bredere benadering van veiligheid, duurzaamheid en ethiek, terwijl natuurlijke cosmetica zich meer specifiek richt op het gebruik van onbewerkte, natuurlijke ingrediënten.

Wil je hier meer over weten, lees dan onze blog: Clean Beauty versus natuurlijke cosmetica.

 

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.