De kracht van exfoliatie!

door Anja van Dijken
11 Maart 2024

Waarom is exfoliëren belangrijk?

Exfoliatie is een essentieel onderdeel van een effectieve huidverzorgingsroutine omdat het helpt bij het verwijderen van dode huidcellen van het huidoppervlak. Door regelmatig te exfoliëren, stimuleer je de celvernieuwing, waardoor een frissere, egalere en stralendere huid tevoorschijn komt. Verstopte poriën worden gereinigd en voorkomen, wat helpt bij het verminderen van acne en onzuiverheden.

Wat is het verschil tussen een AHA en BHA exfoliant?

Er zijn twee type fruitzuren: de AHA's en de BHA's. Het zijn verzamelnamen van verschillende soorten fruitzuren, die ook veelvuldig in fruitzuur peelings worden gebruikt.

AHA-fruitzuren (Alpha Hydroxy Acids) zijn oplosbaar in water. In contact met de huid verweken deze de dode huidcellen. Glycolzuur, melkzuur, amandelzuue en ascorbinezuur (vitamine C) zijn veel gebruikte AHA's.

BHA-fruitzuren (Beta Hydroxy Acids) zijn oplosbaar in vet, waardoor ze zeer geschikt zijn voor de vettere huid. BHA's lossen het overtollig talg van de huid op reinigt de porie diep, waardoor verstoppingen worden opgelost. Salicylzuur is de meest gebruikte BHA-fruitzuur.

 

Dermalogica Daily Mircofoliant Medex a-HYCID Gel 10% pH 3.8

Dermalogica Daily Mircofoliant

Medex a-HYCID Gel 10% pH 3.8

 

Lees ook onze blog: Wat is het verschil tussen AHA en BHA?

 

Wat doet exfoliëren met de huid?

 

♣ Verwijderen van dode huidcellen.

♣ Huidvernieuwing wordt gestimuleerd.

♣ Pigmentatie vermindert.

♣ Minder rimpels en fijne lijntjes.

♣ Poriën worden diep gereinigd.

♣ Huid wordt egaler, gladder en zachter.

 

Malu Wilz Liquid Enzym Peeling Nouvital Biomimetic Peeling

Malu Wilz Liquid Enzym Peeling

Nouvital Biomimetic PeelingVanaf welke leeftijd is exfoliëren nuttig?

Exfoliatie kan nuttig zijn voor mensen van alle leeftijden, maar het is belangrijk om te begrijpen dat de frequentie en het type exfoliant kunnen variëren afhankelijk van de leeftijd en de specifieke behoeften van de huid. Voor jongere huid kan een milde exfoliant voldoende zijn om de huid te verfrissen, terwijl oudere huid, anti aging mogelijk baat heeft bij krachtigere exfolianten om te helpen bij het verminderen van fijne lijntjes en het verbeteren van de textuur.

 

Ons advies:

20-30 jaar: milde exfoliatie.

♣ 30-40 jaar: milde exfoliatie opvoeren in frequentie.

♣ 40 en ouder: exfoliatie opvoeren van mild naar intenser product.

 

Hannah Enzymatic Skin Peeling Dr. Grandel Alpha Effect AHA-Peeling

Hannah Enzymatic Skin Peeling

Dr. Grandel Alpha Effect AHA-PeelingHoe gebruik je een exfoliant?

Kies het juiste type exfoliant: Zoals eerder genoemd, hebben verschillende huidtypen verschillende behoeften. Als je een gevoelige of droge huid hebt, probeer dan een chemische exfolianten met AHA's. Als je last hebt van acne of vette huid, dan is een BHA-exfoliant wellicht meer geschikt.

Gebruik de juiste hoeveelheid: Overdrijf het niet met de hoeveelheid product die je gebruikt, een hoeveelheid ter grootte van een erwt.

Breng het correct aan: Na het reinigen met een cleanser en gezichtstoner, breng je de exfoliant aan op een droge huid. Vermijd de gevoelige huid rondom je ogen.

Geef het tijd: Laat het product ten minste 20 minuten intrekken voor de volgende stap in je skincare routine.

Wees geduldig: Het kan enkele weken duren voordat je de resultaten ziet. Wees geduldig en consistent in het gebruik van je exfoliant.

Bescherm je huid: Vergeet niet om altijd zonnebrandcrème aan te brengen na het gebruik van een exfoliant om de huid optimaal te beschermen, tegen zonschade, pigmentatieWat is het verschil tussen een scrub en een exfoliant?

Een scrub en een exfoliant hebben beide als doel de huid te exfoliëren, maar ze doen dit op verschillende manieren. Een scrub bevat fijne deeltjes, zoals suiker, zout of gemalen noten, die fysiek dode huidcellen van het huidoppervlak verwijderen wanneer ze worden gemasseerd. Aan de andere kant bevat een exfoliant chemische ingrediënten zoals alfahydroxyzuren (AHA's) of bètahydroxyzuren (BHA's) die dode huidcellen oplossen en de celvernieuwing bevorderen zonder de noodzaak van mechanische wrijving. de korrel.

Loveli Face Scrub Sensitive Murad Skin Smoothing Polish

Loveli Face Scrub Sensitive

Murad Skin Smoothing Polish

 

Lees ook de blog: Exfoliant, peeling of scrub, wat is het verschil?

 

Kun je teveel exfoliëren?

Ja, teveel exfoliëren kan leiden tot irritatie, roodheid en overgevoeligheid van de huid. Het is belangrijk om de juiste exfoliant te kiezen voor jouw huidtype en om de aanbevolen frequentie van gebruik te volgen. Voor de meeste mensen is één tot twee keer per week exfoliëren voldoende, dit is afhankelijk van huidtype, huidconditie en leeftijd.

Het is essentieel om naar je huid te luisteren en te letten op tekenen van overexfoliatie, zoals droogheid, schilfering of irritatie. Als je merkt dat je huid gevoelig reageert, verminder dan de frequentie of sterkte van exfoliatie en kies voor mildere producten. Met de juiste aanpak kan exfoliatie een krachtig hulpmiddel zijn om een gezonde en stralende huid te onthullen.

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.