Kan iedereen retinol gebruiken?

door Anja van Dijken
23 Mei 2023

Een van de meest geprezen ingrediënten in de wereld van huidverzorging is retinol. Retinol, een vorm van vitamine A, dat vooral wordt geprezen om haar anti aging voordelen en vaak gebruikt wordt in verschillende huidverzorgingsproducten zoals retinol serum, nachtcrème anti aging, maar ook ampullen retinol. Maar vanaf welke leeftijd mag je retinol eigenlijk gebruiken en zijn er situaties waarin je het beter kunt vermijden? In deze blog scheppen we wat meer duidelijkheid over het gebruik van retinol.

 

Waar is retinol goed voor?

Retinol is een krachtig ingrediënt dat bekend staat om zijn vermogen om de huidtextuur te verbeteren, fijne lijntjes en rimpels te verminderen, en de collageenproductie te stimuleren. Het wordt ook vaak gebruikt om acne, maar ook rosacea te behandelen vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen. Echter, vanwege de krachtige eigenschappen, is het belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van retinol, vooral op jonge leeftijd.

 

Vanaf welke leeftijd kun je retinol gebruiken?

Retinol wordt meestal ingezet om de anti aging eigenschappen. Maar daarnaast ook bij hyperpigmentatie en de acne huid die neigt naar puistjes. Eigenlijk vraag je je dan gelijk af, op welke leeftijd kan ik retinol gaan gebruiken?

Over het algemeen wordt aangenomen dat het gebruik van retinol geschikt is voor mensen vanaf de leeftijd van 25 jaar en ouder. Dit komt omdat de huid op die leeftijd volwassen genoeg is om de effecten van retinol te tolereren zonder al te veel irritatie of bijwerkingen. In de tienerjaren en vroege twintiger jaren is de huid vaak nog in ontwikkeling en kan het gevoeliger zijn voor irriterende stoffen, zoals retinol ook kan zijn. Het is belangrijk om de huid de tijd te geven om volledig volwassen te worden voordat je retinol gaat gebruiken.

Wil je meer weten over wat retinol voor je huid kan doen, lees dan onze blog: Wat is retinol?

 

Dr Grandel Retinol Balm Medik8 r-Retionate - Day & Night Serum Nouvital Vitamin A Concentrate

Dr Grandel Retinol Balm

Medik8 r-Retionate - Day & Night serum

Nouvital Vitamin A Concentrate

 

 

Wanneer liever geen retinol gebruiken?

Retinol wordt vol lof door allerlei huidverzorgingsmerken aangeprezen, op zich niets mis mee. Retinol kan namelijk ook heel veel voor je huid betekenen. Tegelijk is retinol niet voor iedereen en op elk moment geschikt, omdat vitamine A (lees retinol) best pittig kan zijn voor de huid aan de buitenkant, maar ook binnenin. De feiten op een rijtje:

Retinol en zwangerschap

Er zijn bepaalde situaties waarin het beter is om retinol te vermijden, ongeacht de leeftijd. Bijvoorbeeld als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Dan wordt retinol over het algemeen afgeraden. Een hoge dosis vitamine A, waarvan retinol een vorm is, kan schadelijk zijn voor de ontwikkeling van de foetus. Het is altijd het beste om medisch advies in te winnen als je zwanger bent of borstvoeding geeft en overweegt om retinol te gebruiken.

Huidirritatie bij retinol

Retinol kan irritatie en gevoeligheid veroorzaken bij mensen met een gevoelige huid of huidaandoeningen zoals eczeem. In dergelijke gevallen is het belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van retinol of het zelfs liever helemaal te vermijden, om verdere huidirritatie te voorkomen. Het is altijd verstandig om een huidverzorgingsspecialist of dermatoloog te raadplegen als je een gevoelige huid hebt en retinol wilt gebruiken.

Combinaties van retinol varianten

Gebruik geen meerdere producten gezichtsverzorging waarin retinol of een afgeleide hiervan is verwerkt. Je verhoogt namelijk op deze manier de kans op irritaties.

Retinol en zon

Ga je veel in de zon, bijvoorbeeld tijdens een vakantieperiode, gebruik dan liever geen producten met retinol. Je huid is door het gebruik van retinol extra gevoelig voor pigmentatie. Gebruik sowieso altijd een zonnebrandcreme factor 30, om pigmentatie te voorkomen.

 

Ons advies

Als je besluit om retinol te gaan gebruiken, is het belangrijk om de juiste producten te kiezen en ze op de juiste manier te gebruiken. Twijfel je of retinol wel geschikt is voor jouw huid, raadpleeg onze Care for Skin specialisten of je huisarts, als het gaat om zwangerschap of borstvoeding.

 

Laviesage Sun Guard Obagi Medical Sun Shield Matte Broad Spectrum SPF50

Laviesage Sun Guard

Obagi Medical Sun Shield Matte Broad Spectrum SPF50

 

 

Hoelang mag je retinol gebruiken?

De duur van het gebruik van retinol hangt af van verschillende factoren, waaronder de concentratie van retinol in het product, je huidtype, je huidconditie en je individuele tolerantie voor retinol. Over het algemeen wordt aanbevolen om retinol langzaam te introduceren in je huidverzorgingsroutine en het gebruik ervan geleidelijk op te bouwen.

In principe kun je retinol altijd blijven gebruiken, hierin zit geen limiet. Als de huid goed reageert op retinol, dan is het gebruik van retinol vaak een onderhoudend effect, waardoor de huid mooi en zo egaal mogelijk blijft.

 

Hoe gebruik je retinol?

Het gebruik van retinol moet in stappen en geleidelijk aan worden opgebouwd, dit doe je zo:

Ons advies

♣ Begin met een lage concentratie: meestal rond de 0,1% tot 0,3%. Dit stelt je huid in staat om te wennen aan het ingrediënt en minimaliseert het risico op bijwerkingen zoals irritatie, roodheid en schilfering.

♣ Bouw geleidelijk op: Start met het aanbrengen van retinol op een schone, droge huid om de avond of om de paar avonden, afhankelijk van je tolerantie. Naarmate je huid gewend raakt aan retinol, kan je de frequentie van gebruik geleidelijk verhogen tot dagelijks gebruik, maar dit kan enkele weken tot maanden duren. Het is belangrijk om naar je huid te luisteren en tekenen van irritatie of overgevoeligheid te observeren. Als je merkt dat je huid rood, schilferig of geïrriteerd wordt, kan je de frequentie van gebruik verminderen.

♣ Vermijd overdag gebruik: Retinol kan de huid gevoeliger maken voor de zon en kan leiden tot een verhoogde kans op zonbeschadiging. Daarom wordt meestal aanbevolen om retinol 's avonds te gebruiken en overdag zonnebrandcrème factor 30 te dragen met een breed-spectrum zonnebrandcrème om je huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon.

♣ Retinol en vitamine C is een goed match. Vitamine C Serum geeft extra voeding en zonbescherming voor de huid op het moment dat je huid retinol ondergaat.Medik8 r-Retionate Intense - Night Cream Marlyse Blue Ampul Vitamin A Treatment

Medik8 r-Retinoate Intense - Night cream

Marlyse Blue Ampul Vitamin A Treantment

 

Retinol kopen?

Ben je op zoek naar huidverbetering voor anti aging, rosacea, pigmentatie? Wil je daarvoor gezichtsverzorging met retinol kopen? Verdiep je goed in welk product op basis van retinol bij jouw huid past. Retinol serum, nachtcrème op basis van retinol of ampullen retinol. Heb je hiervoor advies nodig? Laat onze retinol Care for Skin specialisten het weten, wij helpen en begeleiden je graag.

 
Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.