Tienerhuid

door Anja van Dijken
25 Maart 2024

Is een skincare routine goed voor kinderen en tieners?

Helaas zijn de meningen hierover verdeeld. De cosmetica industrie prijst het aan met vlag en wimpel, op socials is het hot, terwijl dermatologen de wenkbrauwen fronzen. Zoals het met alles is, een zwart-wit verhaal is niet reëel en de ene huid is absoluut niet hetzelfde als de andere.

We spitten dit onderwerp graag voor je uit.

 

Skincare en kinderhuid, gaan dit samen?

Het is een JA & NEE tegelijk!

 

Baby's en skincare

Het begint al gelijk na de geboorte, de heerlijke geurende bodylotions staan klaar om baby's huidje in te masseren. Parfum overheerst vaak in deze producten en als er iets is dat een babyhuidje moeilijk verdraagt, dan is het parfum. Om het ingrediënt paraffine, dimethicone (siliconen) of phenoxyethanol (conserveermiddel) maar niet te vergeten.

 

Ons advies

Babyhuidjes zijn de meest gevoelige, dus wees kritisch waar je jouw baby mee insmeert.Kinderen en skincare routine

Je ziet het steeds vaker. Jonge kids op TikTok, die helemaal into de skincare routines zijn. Deze filmpjes worden gretig door deze doelgroep bekeken. Maar een skincare routine op zo'n jonge leeftijd is volledig overbodig. Wel is het goed om waarnodig de kinderhuid te hydrateren, maar vooral ook te beschermen tegen de zon met een zonnebrandcrème voor kinderen.

We krijgen de vraag geregeld: "wat smeer ik op de schrale huid van mijn baby".

Ons advies

Heeft jouw kind of baby een schrale huid? Kies dan een zo puur natuur mogelijk product, zonder parfum of andere schadelijke toevoegingen. Jojoba olie is een pure olie, geschikt voor de allerkleinsten en heeft een zeer kalmerende en hydraterende werking op de huid.

 

Ultrasun Family SPF30 Jojoba Olie

Ultrasun Family SPF30

Jojoba OlieGevolgen van teveel skincare bij kinderen

Jonge kinderen hebben geen uitgebreid stappenplan voor een skincare routine nodig. De huid heeft van zichzelf een groot herstellend vermogen op deze jonge leeftijd. Het gevaar bestaat dat de huidbarrière, de natuurlijke beschermfunctie van de huid, wordt beschadigd. Dan krijg je dus het omgekeerde effect dan dat je met een skincare routine wilt realiseren.

In bepaalde producten kunnen hoge concentraties werkzame inrediënten zitten, te hoge doseringen voor een kinderhuid. Bij teveel gebruik kan al gauw de maximale dosering worden overschreden, omdat deze lager ligt bij kinderen.

Nouvital Cleansing Milk Nouvital Cucumber Cream

Nouvital Cleansing Milk

Nouvital Cucumber CreamVanaf welke leeftijd mag je skincare gebruiken?

In principe heeft een kinderhuid en tienerhuid weinig nodig. Een milde cleanser, gezichtsreiniging en vochtinbrengende crème zijn vaak geschikt voor jongere kinderen, terwijl tieners kunnen profiteren van producten die gericht zijn op het beheersen van eventuele huidproblemen zoals acne.

Ons advies

♣ Rond de leeftijd dat hormonen actief worden heeft de huid van je kind/tiener vaak behoefte aan ondersteuning. Kies dan voor een vochtinbrengende crème voor de jonge huid. Kies daarnaast voor een milde cleanser die past bij de jonge huid.

♣ Bij actieve acne op jonge leeftijd, heeft de jonge huid altijd baat bij een goede, milde cleanser en een vochtinbrengende crème. Te agressieve producten zullen de jonge huid teveel irriteren en uitdrogen, waardoor de talgproductie juist wordt gestimuleerd.Welke huidverzorging is geschikt voor mijn tiener?

Geen skincare routine voor je tiener, maar met een basic huidverzorging is niets mis. In tegendeel. Een tienerhuid heeft zo een eigen behoefte. Puistjes op het voorhoofd, de neus en kin, maar ook kleine verstoppingen komen veel voor bij deze jonge huid.

Ook beginnen jonge meiden rond deze leeftijd met het dragen van foundations en make-up. Sowieso goed om dan te starten met een basic skincare routine.

Doctor Eckstein Reinigingsmelk Doctor Eckstein Calendula Creme

Doctor Eckstein Reinigingsmelk

Doctor Eckstein Calendula Creme

 

Milde cleanser
Kies voor een milde cleanser, zoals een reinigingsmelk zonder agressieve chemicaliën die de gevoelige jonge huid respecteren.

Hydratatie
Voor alle leeftijden is hydratatie essentieel. Gebruik een lichte, niet-comedogene creme om de huid soepel en gehydrateerd te houden, zonder te verstoppen.

Zonbescherming
Het gebruik van zonnebrandcrème is cruciaal, zelfs op jonge leeftijd. Kies een zonnebrandcrème speciaal ontwikkeld voor kinderen met een hoge SPF om de gevoelige huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van UV-stralen.

Tieners met specifieke behoeften
De jonge acne huid heeft baat bij een cleansing foam. De schuimende textuur zal het overtollig talg op een milde wijze verwijderen. Let op het percentage van de actieve ingrediënten. Start altijd laag, zodat de huid niet te snel gaat uitdrogen en daardoor talg (huidvet) gaat overproduceren.

Lees de blog: Puberhuid en puberzweet!

Dermalogica Clear Start Foaming Wash Dermalogica Clear Start Hydrating Lotion

Dermalogica Clear Start Foaming Wash

Dermalogica Clear Start Hydrating Lotion

 

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.