Puberhuid en puberzweet!

door Anja van Dijken
10 September 2023

Puberteit is een periode van lichamelijke groei, hormonale verandering en vaak verwarring. Twee van de meest voorkomende symptomen van de puberteit zijn: een vette, puistjesgevoelige huid en verhoogd zweten. Beide zeker niet geliefd, voor niemand en het kan jou behoorlijk in verwarring en onzekerheid brengen. In deze blog gaan we deze problemen onder de loep nemen en geven we enkele adviezen over hoe je ermee om kunt gaan.

Wat is puberteit?

Puberteit is de fase in het leven waarin kinderen seksueel volwassen worden. Meisjes beginnen doorgaans tussen de leeftijden van 9 en 15 jaar met deze fase, terwijl jongens iets later beginnen, tussen de leeftijd van 11 en 16 jaar. Tijdens de puberteit ondergaat het lichaam een ​​reeks veranderingen, waaronder de groei van lichaamshaar, stemverandering, snelle lichamelijke groei en ontwikkeling van de geslachtsorganen. Hormonale veranderingen kunnen ook leiden tot veranderingen in de huid en lichaamsgeur.

Wat gebeurt er tijdens de puberteit met je huid?

In de puberteit maakt het lichaam aanzienlijk meer hormonen aan, met name de androgenen. Deze hormonen hebben een flink effect op het lichaam, zowel aan de binnenkant, maar ook aan de buitenkant. Als het gaat om de huid, de buitenkant dus, wordt de talgproductie flink gestimuleerd. Meer talg op de huid, de huid wordt vetter dan het kan verwerken. Dit leidt nogal eens tot een te vette huid, verstopte poriën en voor een groot aantal jonge mensen tot acne/jeugdpuistjes.

Daarnaast stimuleren de androgene hormonen ook de zweetklieren, wat kan leiden tot meer zweten en veranderingen in lichaamsgeur.

 

Nouvital Deep Cleansing Gift Box
Nouvital Deep Cleansing Gift Box

 

Wat te doen tegen puistjes?

Even kort en goed om te weten wat de oorzaken van puistjes nog meer kan zijn dan alleen een te hoge talgproductie. Hoe moet je jeugdpuistjes behandelen:

Te hoge talgproductie en jeugdpuistjes

Niet alleen hormonen in de puberteit, maar ook voeding, stress en erfelijkheid kunnen je talgklieren stimuleren tot teveel talg op de huid. Dit in combinatie met teveel dode huidcellen op de huid, zullen verstopte poriën ontstaan.

 

Dode huidcellen en jeugdpuistjes

Als je een (te) vette huid hebt is het bijna een logisch gevolg dat er ook teveel dode huidcellen ontstaan op de huid. Het talg houdt dit vast, waardoor al snel de poriën gaan verstoppen. Het talg kan dan bijna geen kant meer op in de porie en zal in de huid een verstopping veroorzaken met als gevolg puistjes, een ontstoken huid met roodheid en pusvorming.

 

Acne bacterie en jeugdpuistjes

De cutibacterium is de bacterie die de porie-talguitgang beschadigd, waardoor het talg een weg vindt in de huid. De huid reageert vrijwel direct met een ontsteking, een puistje dus, wat dan ook weer gepaard gaat met roodheid en pusvorming.

Lees onze uitgebreide blog hierover: Puistjes en acne behandelen

 

Ons advies

Een goede huidverzorgingsroutine is cruciaal om acne onder controle te houden:

♣  Reinig je gezicht tweemaal daags met een milde, zeepvrije cleansing foam om overtollige olie te verwijderen. Vermijd agressieve, uitdrogende producten omdat deze de huid kunnen irriteren en teveel zullen uitdrogen met als gevolg dat de productie van talg juist meer wordt in plaats van minder.

♣ Gebruik daarnaast altijd een vochtinbrengende crème voor de vettere huid die de huid extra vocht geeft. Zodra de huid vochtgebrek heeft, zal deze extra talg gaan aanmaken en dit wil je altijd voorkomen.

♣ Is dit niet genoeg? Kies dan voor een milde exfoliant waarin salicylzuur is verwerkt, deze is in staat om de poriën diep te reinigen, zodat verstoppingen zullen oplossen en nieuwe worden voorkomen.

 

 

Loveli Face Cream Loveli Face Wash Normal to Oily Skin Loveli Face Mist Normal to Oily Skin

Loveli Face Cream

Loveli Face Wash Normal to Oily Skin

Loveli Face Mist Normal to Oily Skin

 

 

Waarom stinken pubers zo?

Het kan zomaar dat je enorm gaat ruiken als je hebt gezweet. Meiden kunnen rond hun 9e jaar en jongens een paar jaar later, een deo nodig hebben om de geur van het zweten onder controle te houden. Zweten is meer dan normaal, maar ook hard nodig om je lichaam af te koelen. Op jonge leeftijd gaat het zweet zich mengen met de hormonen en tja... dit ruikt helaas niet lekker.

Het is niet zo dat pubers 'stinken', maar tijdens de puberteit veranderen de zweetklieren in het lichaam, met name de apocriene klieren die zich bevinden in de oksels en de lies. Deze klieren produceren een vettig soort zweet dat, wanneer het zich mengt met bacteriën op de huid, een sterke geur zal produceren.

 

Wat te doen tegen sterk geurende zweetoksels?

Goede lichaamshygiëne, daar begint het mee om zweet en lichaamsgeur onder controle te houden. Dit betekent dagelijks douchen met een antibacteriële zeep, het liefst met zo weinig mogelijk parfums.

 

♣ Kies voor een gezonde, natuurlijke deodorant.

♣ Vermijd aluminium in je deodorant.

Aluminium blokkeert de zweetklieren. Stiekem willen we dat graag, maar niet doen! Het lichaam moet het vocht kwijt om af te kunnen koelen, maar ook om haar afvalstoffen kwijt te kunnen. Een anti-transpirant deodorant bevat een hoge dosis aluminium, tot wel 25% hoger dan de normale deodorant. Het lichaam neemt het aluminium op in haar bloedbaan, dit wil je echt niet.

♣ Kies voor zinkoxide in combinatie met zuiveringszout in je deodorant.

Zinkoxide is voor de huid een goede beschermer tegen zweetgeurtjes, met name de zweetgeuren die afkomstig zijn van de apocriene hormonen (puberhormonen). Zinkoxide is antbacterieel, waardoor het zweet dus minder zal gaan geuren.

 

Salt & Stone Natural Deodorant Gel - Bergamot & Hinoki (Sensitive Skin) Corpus Naturals Deodorant - Neroli

Salt & Stone Natural Deodorant Gel - Bergamot & Hinoki (Sensitive Skin)

Corpus Naturals Deodorant - Neroli

 

Advies over de puberhuid en tips tegen puberzweet nodig?

Heb je advies nodig wat te doen tegen puistjes, wat te doen tegen zwetende oksels of ben je op zoek naar een crème voor jeugdpuistjes en kom je er alleen niet uit? Onze Care for Skin schoonheidsspecialistes helpen je graag verder.

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.