Puistjes en acne behandelen

door Anja van Dijken
16 Januari 2023

Heb ik alleen een paar puistjes, of is het acne wat ik heb? Deze vraag krijgen wij geregeld van onze klanten. Heel begrijpelijk, je wilt graag weten waar je aan toe bent en hoe je je puistjes of de acne moet behandelen. Het is zo dat maar liefst 90% van de mensen ooit wel eens te maken krijgt met puistjes of acne. Zelfs volwassen mannen en vrouwen, dus niet alleen pubers. Hoe ontstaan puistjes en acne, en wat kun je hiertegen doen?

 

Wat is acne?

Acne vulgaris is de medische term voor wat in de volksmond acne wordt genoemd en betekent letterlijk "jeugdpuistjes". Acne is een huidaandoening dat zich uit in mee-eters (comedonen), puistjes (pustels), rode bultjes (papels) en onderhuidse ontstekingen (noduli).

Acne komt voor op de plekken waar zich de talgklieren bevinden. Het uit zich daardoor in puistjes op het gezicht, de kin, het voorhoofd, de borst, op de rug, in de nek of op de schouders.

Anders gezegd is acne vulgaris dus een aandoening van de talgklieren. Hoe zit dit nu?

 

Hoe ontstaat acne?

Acne ontstaat door twee factoren. Allereerst door een sterke verhoorning (opeenhoping van dode huidcellen) als gevolg van een verhoogde talgproductie. Ten tweede komt het door de cutibacterium bacterie, voorheen bekend als de propionibacterium acnes (p.acnes bacterie). De combinatie van deze twee leidt uiteindelijk tot het ontsteken van de huid, dit heeft eerst wat meer uitleg nodig.

Talgklieren voorzien onze huid van huideigen vetten en vocht. Wij hebben deze huideigen vetten (talg) nodig om onze huid soepel te houden en om de huidbarrière, onze natuurlijke huidafweer, goed in stand te houden.

De normale talgproductie zal niet zomaar leiden tot acne, er zijn meerdere factoren die dit beïnvloeden. In de puberteit zal onder invloed van hormonen de talgproductie verhogen en de talgklieren worden hierdoor vergroot, die ook nog eens dikker van structuur worden. De afvoerkanaaltjes kunnen verstopt raken door zoveel talg en daarbij komt dat zodra huidschilfers niet of niet goed afschilferen, dit zal samenklonteren met het talg. Hierdoor zal de porie gaan verstoppen, waardoor mee-eters ontstaan.

Dit is nog niet alles: een talgklier bevat o.a. de cutibacterium bacterie. De wand van het afvoerkanaaltje zal door deze bacterie beschadigd raken en uiteindelijk knappen. Hierdoor komt er talg in de omliggende huid terecht en daar veroorzaakt het een ontsteking. Met als gevolg: puistjes in combinatie met roodheid.

Acne vulgaris komt in de puberteitsperiode voor en is een hormonale acne. Onder invloed van het hormoon testosteron krijgen de talgklieren een boost om meer en dikker talg te produceren. Veelal zal deze vorm van acne met de jeugdpuistjes na de puberteit weer verdwijnen, maar helaas geldt dit niet voor iedereen. Wil je meer lezen over hormonale acne, bekijk dan onze blog hierover: "Hormonale acne".

 

Wat is het verschil tussen acne en puistjes?

Acne is een huidaandoening of een huidziekte, waarvan de puist een van de symptomen is. Zodra de porie in de huid verstopt raakt, zal de cutibacterium bacterie een ontsteking veroorzaken wat resulteert in een puist. De huid zal daarbij rood worden en iets gaan zwellen.

Oorzaken ontstaan puistjes

Dode huidcellen: Bij een vette huid vormen snel veel dode huidcellen die de porie (ingang naar de talguitgang) blokkeren. De porie zal gaan verstoppen en vermengt met huidvuil uit zich dat in een soort zwarte plug. Het talg vindt geen uitweg meer en zal een weg in de huid banen, wat veelal een puist veroorzaakt. Oftewel een ontsteking dat gepaard gaat met roodheid en pusvorming.

Te hoge talgproductie: Onder invloed van hormonen, voeding, stress en ook vanuit erfelijkheid kunnen de talgklieren overmatig veel talg produceren. Hierdoor zal ook in combinatie met het ophopen van dode huidcellen de porie gaan verstoppen, waardoor puistjes zullen ontstaan.

Acne bacterie: De cutibacterium bacterie is een specifieke bacterie die de talguitgang zal beschadigen, waardoor het talg een uitweg vindt in de huid. Hierdoor wordt automatisch vanuit het afweersysteem van ons lichaam een ontsteking, een puist dus, gevormd. Ook dit type puist gaat gepaard met roodheid en pus.

Omgevingsfactoren: Denk daarbij aan een slechte luchtvochtigheidsgraad, acne dat ontstaat door contact (helm, sjaal, telefoon), een vuile werkplek of ongewassen kussensloop.

Cosmetica: Sommige foundations zijn sterk verstoppend en daarbij ook uitdrogend. Hierdoor zal de huid sneller kunnen reageren en dus een ontsteking krijgen.

Voeding: Voeding kan de darmflora verstoren en dit kan zich uiten in acne.

 

Wat te doen tegen puistjes?

Er zijn een aantal waardevolle tips tegen puistjes over wat je wel en beter niet kunt doen om het niet erger te maken.

Gezichtsverzorging tegen puistjes

Reinig dagelijks met een milde cleanser die de huid niet uitdroogt. Gebruik als aanvulling op het reinigen 1 tot 2 keer per week een peeling op basis van salicylzuur. Zo zullen de dode huidcellen minder kans krijgen en de huid zo min mogelijk verstoppen. Vermijd scrubs, de korrel in een scrub zal de huid bij een puistje stuk maken wat de puistvorming kan verergeren en ook kan dit littekens veroorzaken.

Zorg nadat de huid is gereinigd voor een goede hydratatie met een niet vettende crème, waarin veel vocht (lees: water) vasthoudende bestanddelen zijn verwerkt. Denk daarbij aan een dagcreme met SPF waarin een zonnefilter is verwerkt van minimaal factor 30. De huid kan namelijk niet aan twee dingen tegelijk werken, de acne huid en ook nog eens de strijd tegen de zon.

Nog meer tips tegen puistjes

Gebruik voor de dagelijkse make-up na de dagcrème een niet comedogene foundation. Oftewel een foundation die de huid niet verstopt, deze zijn veelal op waterbasis. Een extra tip is om je kussensloop met regelmaat (2x per week) te verschonen. De acne huid is gevoelig voor vuil en bacteriën, waardoor onnodig extra puistjes kunnen ontstaan.

Let daarnaast op je voeding zoals de gezonde onverzadigde vetten, onbewerkte voeding en drink genoeg groene thee want dit bevat veel antioxidanten. Vermijd andere ongezonde voeding zoals witmeel producten, geraffineerde suikers en alcohol. De darmflora en hormoonbalans kunnen hierdoor dusdanig worden verstoord, dat de acne hier juist actiever van wordt.

Heb je veel mee-eters en onderhuidse opeenhoping van talg? Raadpleeg hiervoor de schoonheidsspecialist, die kan jou voorzien van passend advies en de huid een goede dieptereiniging geven zonder het te beschadigen.

 

En wat moet je vooral niet doen bij acne?

Peuteren: Ga niet peuteren aan de actieve puistjes, laat de puistjes dus zoveel mogelijk met rust. Hiermee voorkom je niet alleen dat de puistjes uitbreiden, maar ook de vorming van acne littekens. 

Niet knijpen: Ga niet knijpen als je een puistje ziet aankomen. De meeste puistje hebben tijd nodig om te "rijpen". Pas als er een geel kopje op het puistje tevoorschijn komt, dan is het mogelijk om dit puskopje te verwijderen met een tissue. Zet geen druk, het kopje moet juist zo met de tissue meegaan.

Vermijd wrijving: Het dragen van een helm of pet kan acne rond de haargrens verergeren. Dit heeft met te maken met druk en wrijving op deze plek.

 

Welke producten werken tegen puistjes?

De producten van de Dermalogica Clear Start-lijn zijn geschikt om acne en puistjes tegen te gaan. De Clear Start-lijn bevat de juiste ingrediënten die uitdrogen voorkomen en ook blijven hydrateren. De producten in deze lijn zullen de talgproductie reguleren, de poriën ontdoen van overtollig talg en vastzittende dode huidcellen verwijderen.

We hebben een dagelijkse routine voor je samengesteld met producten waarbij je jezelf als het ware dagelijks een acne behandeling kunt geven.

Dermalogica Clearing Skin Wash

Dermalogica Clearing Skin Wash

 

Stap 1. Reinig twee maal daags de huid met Dermalogica Breakout Clearing Foaming Wash. De cleansing foam bevat salicylzuur, dat diep doordringt tot in de porie, waar het overtollig talg zal oplossen. De cleanser verwijdert dode huidcellen waardoor verstoppingen worden opgelost.

Dermalogica Micro-Pore Mist

Dermalogica Micro-Pore Mist

 

Stap 2. Gebruik de Dermalogica Micro-Pore Mist na het reinigen. De face mist zorgt voor een optimale hydratatie, zal de talgproductie terugbrengen en zichtbare poriën verkleinen. De aanwezige niacinamide versterkt de huidbarrière en zorgt daarmee voor een egale en heldere huid.

Dermalogica Blackhead Clearing Fizz Masque

Dermalogica Blackhead Clearing Fizz Masque

 

Stap 3. Een mee-eter masker. Gebruik 2 tot 3 keer per week het Dermalogica Blackhead Clearing Fizz Masque. Het masker bevat zwavel en kaolin klei om overtollig talg terug te dringen en absorberen, daarbij heeft dit masker een antibacteriële werking op de huid.   

Dermalogica Oil Free Matte SPF 30

Dermalogica Oil Free Matte SPF 30

 

Stap 4. Gebruik dagelijks de Dermalogica Oil Free Matte SPF30, dat is een dagcrème vette huid dat helpt tegen onzuiverheden. Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen, absorbeert overtollig talg om een glimmende huid te voorkomen en bevat sterke antioxidanten om de huidbarrière te beschermen. De huid wordt door deze dagcrème optimaal gehydrateerd en beschermd tegen de zon, zodat het herstellend vermogen wordt behouden om daarmee acne voor te zijn.

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.