Wat is huidverslapping en hoe ga je het tegen?

door Anja van Dijken
30 Maart 2022

Hamsterwangen??? Nou liever niet!

Herken je het? Je wangen zijn niet meer zo strak en elastisch als ze zijn geweest. Of je nu nog jong bent of al iets ouder, je ontkomt er niet aan, je wordt ouder en dat is natuurlijk gelukkig maar. Naarmate je ouder wordt, zal je merken dat de huid gaat verslappen. Op zich is het een natuurlijk proces, maar we krijgen vaak de vraag wat hier tegen te doen is. 

 

Wat is huidverslapping?

Huidverslapping is iets dat we niet willen. Om er iets aan te kunnen doen of om het te accepteren, moeten we eerst helder hebben wat huidverslapping is. 

Huidverslapping in het gezicht ontstaat omdat de natuurlijke aanmaak van collageen, elastine en hyaluronzuur vermindert, waardoor de huid haar stevigheid en volume verliest. Deze drie zorgen voor een strakke huid, maar ook de jeugdige uitstraling, stevigheid en veerkracht. Vooral de stevigheid, maar ook de veerkracht houdt normaliter het vetweefsel op zijn plek in de huid. Door het verdwijnen hiervan zal het vetweefsel in de huid onder invloed van zwaartekracht gaan zakken, waardoor huidverslapping ontstaat.

 

Oorzaken van huidverslapping

Even kort op een rijtje:

 • Collageen zorgt voor stevigheid en structuur.
 • Elastine zorgt voor spankracht.
 • Hyaluronzuur zorgt voor hydratatie en volume.

Deze drie belangrijke lichaamseigen stoffen bepalen de stand van zaken, de conditie van jouw huid. Het normale proces van huidverslapping is natuurlijk ouderdom. Je collagene en elastine vezels worden minder. Daarnaast zakt het vetweefsel onder invloed van de zwaartekracht omdat de huid slapper wordt en het vet niet meer op zijn plek kan houden, zogezegd. Tegelijk wordt de productie van het lichaamseigen hyaluronzuur ook minder, wat zorgt voor minder hydratatie en volume op de juiste plekken. 

 

Factoren die huidverslapping versterken 

Verslapping van de huid is zoals ik al zei een natuurlijk proces. Veel kun je hier niet aan doen. Maar er zijn zeker een aantal factoren die dit proces versterken en doen versnellen.  

Factoren die huidverslapping versterken:

 • Roken zorgt voor een versneld verlies van elastine en collagene vezels, waardoor de rimpels bij rokers vaak dieper zijn. Nicotine zorgt voor vernauwing in de bloedvaten van de opperhuid. Hierdoor kunnen de vitamines (met name de C) niet aan de huid worden afgegeven. Vitamine C is belangrijk voor huid, het is een krachtige beschermer tegen vervuiling, UV-straling en dus huidveroudering. 
 • Suikers, met name de snelle suikers zetten zich vast op het elastine en collageen in onze huid, waardoor de eiwitstructuren beschadigen. Dit proces wordt glycatie genoemd. Door het eten van voeding waarbij het bloedsuiker sterkt stijgt, treedt dit proces op. Dit proces versnelt de huidveroudering, maar is daarnaast uiteraard ook voor het lichaam in zijn geheel niet gezond en kan veel klachten veroorzaken. 
 • Zon is een grote veroorzaker van vroegtijdige huidveroudering. Collageen en elastine vezels, in de diepere huidlagen worden aangetast door de zon. Ook het hyaluronzuur neemt af als je onbeschermd geniet van de zon. Een dagelijkse goede zonbescherming is daarom een must.  
 • Stress veroorzaakt onder andere een verhoogd cortisol gehalte. Cortisol geeft de huid een verminderde weerstand, slechter herstel, maar ook afname van het collageen en elastine in de huid.


Wat te doen tegen huidverslapping?

Wil je huidverslapping in je gezicht tegengaan, dan is het zinvol om naar de oorzaken van huidverslapping te kijken. Collageen en elastine, het gouden duo, maar ook het hyaluronzuur niet te vergeten zijn essentiële ingrediënten bij de behandeling van huidverslapping. 

De aanmaak van collageen en elastine kun je stimuleren, maar hoe? Vitamine C is hierin het sleutelwoord. Deze belangrijke vitamine helpt de huid met zekerheid haar stevigheid te bewaren. Vitamine C in voeding en huidverzorging werkt als een antioxidant. Het is dus belangrijk om vitamine C niet alleen middels voeding binnen te krijgen, maar ook in je crème tegen huidverslapping.   

 

Vijf bruikbare tips om de aanmaak van collageen en elastine te stimuleren:

 • Kies voor huidverzorging met daarin vitamine C verwerkt, zoals een vitamine C serum.
 • Vermijd roken.
 • Vermijd overmatige blootstelling aan de zon en gebruik dagelijks een SPF30, het gehele jaar door.
 • Vermijd suikers, maar kies voor gezonde en uitgebalanceerde voeding met voldoende vitamines, mineralen en antioxidanten.
 • Vermijd stress.

En dan hyaluronzuur! Hyaluronzuur staat voor hydratatie en volume, je eigen lichaam maakt het aan, het is een echte kampioen in het vasthouden van vocht. Helaas neemt ook de hoeveelheid hyaluronzuur af naarmate je ouder wordt. Hyaluronzuur is een bijzonder stofje dat het vermogen heeft om water naar zichzelf toe te trekken en vast te houden. Hyaluronzuur houdt tot maar liefst 1000 keer zijn eigen gewicht in water vast! Het werkt dus echt als je hyaluronzuur toevoegt aan je dagelijkse crème of serum. 

Hyaluronzuur in de strijd om huidverslapping tegen te gaan, is een sterke aanrader voor elk huidtype, wat de conditie van je huid van dit moment ook is. Heb je het gevoel dat je huid iets mist, ga dan eerst aan de slag met hyaluronzuur. Extra vocht voor je huid, daarmee zie je huidverslapping zichtbaar verbeteren. 

Collageen en hyaluronzuur, voor beide zijn er tegenwoordig ook supplementen verkrijgbaar, die helpen huidverslapping tegen te gaan.

 

De beste producten tegen huidverslapping

Collageen, elastine en hyaluronzuur! Deze drie ingrediënten zullen je huid behoeden voor vroegtijdige verslapping en daarmee je huid goed onderhouden, maar zal er ook voor zorgen dat de huid zich, waar mogelijk, zal herstellen van verslapping. En natuurlijk is er meer, maar dit zijn wel de drie toppers als je zoekt naar de beste crème tegen huidverslapping. 

Vitamine C in huidverzorging en voeding is daarbij “the key”!

Deze pareltjes heb ik voor je uitgelicht:

Medex 30% Vitamine C: ware anti-aging, 4x gestabiliseerde vitamine C. Dit serum is geschikt voor alle huidtypes en stimuleert de aanmaak van collageen, een krachtig antioxidant en het zal hyperpigmentatie drastisch verbeteren.

Doctor Eckstein Hyaluron Complex: een zeer actief serum met een hoge dosis vochtvasthoudend hyaluron complex voor de vochtarme en droge huid. De vochtigheidsgraad, spankracht en elasticiteit worden aanzienlijk verbeterd.

Nouvital Pro Collagen Emulsion: deze sterk hydraterende emulsie stimuleert de aanmaak van collageen, en verstevigt hierdoor de huid en remt het oxidatie proces (antioxidante werking).

 

 

Medex 30% Vitamine C Doctor Eckstein Hyaluron Complex Nouvital Pro Collagen Emulsion

Medex 30% Vitamine C

Doctor Eckstein Hyaluron Complex

Nouvital Pro Collagen Emulsion

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.