Droge huid

Droge huid

[SPLIT]

Wat is een droge huid?

Een droge huid is te herkennen aan een trekkerig gevoel van de huid, schilfers, jeuk en irritatie. Een droge huid kan aangeboren zijn, maar ook ontstaan door hormonale veranderingen en invloeden van buitenaf, zoals koud weer of uitdroging door UV-straling. Een droge huid ontstaat door een tekort aan huidvetten in de bovenste huidlaag, die dient als een beschermlaag voor de huid, ook wel de huidbarrière genoemd. De huidbarrière bestaat uit een juiste verhouding huidvetten, talg en zweet. Een sterke huidbarrière voorkomt vochtverdamping uit de onderste huidlagen. Bij een tekort aan huidvetten is de huidbarrière niet sterk genoeg om vochtverdamping tegen te gaan en is de droge huid zowel vetarm als vochtarm. Door een instabiele huidbarrière is de huid ook nog eens vatbaarder voor invloeden van buitenaf en hierdoor gauw geïrriteerd en gevoelig.

Hoe behandel je een droge huid?

Een aantal werkstoffen zijn in het bijzonder erg goed voor een droge huid, namelijk niacinamide en hyaluronzuur.

Niacinamide (vitamine B3) werkt als een natuurlijke antibiotica voor de huid. Voor de droge huid is dit ingrediënt fijn omdat het ceramiden en vrije vetzuren in de huid aanmaakt. Dit zijn de natuurlijke huidvetten die de droge huid te kort komt. Op deze manier wordt de huidbarrièrefunctie versterkt, waardoor de huid beter in staat is om vocht vast te houden. Ook werk niacinamide ontstekingsremmend, huidherstellend en egaliserend.

Hyaluronzuur is het tweede ingrediënt dat goed werkt voor de droge huid. Een product met hyaluronzuur zuigt als ware het vocht op in de huid en houdt het vast. Dit herstelt het vochtgehalte, die bij een droge huid vanwege verdamping erg laag is. Een goede kwaliteit hyaluronzuur product is erg belangrijk om tot de diepere huidlagen te kunnen dringen en een droge huid te verminderen. 

Do's and don'ts

  • Douche niet te vaak, niet te heet en niet te lang. Water droogt de huid alleen maar verder uit.
  • Gebruik geen zeep, maar een product op basis van olie. Een parfum- en zeepvrij product verzorgt de huid en beschermt tegen verdampen van vocht. 
  • Dep de huid droog na het douchen in plaats van te wrijven.
  • Smeer de huid in met een vette crème of zalf, zo leg je nog een extra beschermlaagje op de huid.
  • Bescherm de huid tegen kou.
  • Gebruik een milde reiniging.
  • Wees matig met suikers en snelle koolhydraten.
  • Zorg voor een goed leefklimaat, door bijvoorbeeld vochtverdampers in huis te plaatsen en zet de verwarming niet te hoog.

Door deze do's and don'ts voorkom en verminder je een droge huid.