Gevoelige huid

Gevoelige huid

[SPLIT]

Wat is een gevoelige huid?

Een gevoelige huid is te herkennen aan een dunne huidtextuur, oppervlakkige schilfers, rode vlekjes of ontstekingen en een trekkerig gevoel. Ook kan een gevoelige huid jeuken en prikken bij het aanbrengen van producten. Hij reageert gauw bij aanraking en de overgang van een koude naar warme omgeving en andersom. 

Een gevoelige huid kan door verschillende oorzaken komen. Het kan genetisch zijn bepaald maar het kan ook zomaar optreden. De vijf belangrijkste factoren voor een gevoelige huid kunnen zijn: 

Een gevoelige huid door omgevingsfactoren: Dit zijn factoren zoals luchtvervuiling of chemicaliën. Maar ook extreme temperatuurschommelingen door warmte of kou en een te lage luchtvochtigheid kan een reden zijn.

Verkeerd productgebruik: Kies voor producten zonder irriterende ingrediënten zoals parfum en synthetische kleurstoffen. Dat zijn namelijk triggers voor irritaties en ontstekingsreacties.

Dehydratatie: De barrièrefunctie van een gedehydrateerde huid is uit balans, waardoor schadelijke invloeden van buitenaf minder goed worden tegen gehouden. Met als gevolg irritaties zoals jeuk en een rode huid.

Huidaandoeningen: Roodheid, schilfers en jeuk kunnen ook een ontstekingsreactie zijn als gevolg van een onderliggende huidaandoening, bijvoorbeeld rosacea of eczeem.

Leefstijl: Stress, roken, overmatige blootstelling aan UV-stralen, het zorgt er allemaal voor dat er een teveel aan vrije radicalen vrijkomt. Vrije radicalen tasten ons bindweefsel aan, hierdoor wordt de huid minder elastisch en de huidbarrière raakt uit balans, waardoor er meer kans is op huidirritatie.

Hoe behandel je een gevoelige huid?

Een aantal werkstoffen zijn in het bijzonder erg goed voor de gevoelige huid, namelijk vitamine E en niacinamide.

Vitamine E zorgt er voor dat de huid minder snel verbrandt, ook beperkt het de celschade die de zon aanricht en maakt in combinatie met vitamine C pigmentvlekken lichter. Vitamine E versterkt de barrièrefunctie van de huid én het zorgt er voor dat andere werkzame ingrediënten dieper in de huid komen en daardoor beter hun werk kunnen doen. Het is een ideaal geschikt product voor de gevoelige huid.

Niacinamide is ook geschikt voor de gevoelige huid. Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen waardoor het ideaal is voor rode plekken. Het ingrediënt remt de histamineproductie, dit is het stofje die bijvoorbeeld ook zorgt voor roodheid en jeuk bij een muggenbeet. Daarnaast worden ook andere stoffen die roodheid, jeuk en zwelling veroorzaken geremd. Niacinamide kalmeert de huid en brengt de huid tot rust.

Do's and don'ts 

  • Douche niet in te heet water.
  • Controleer je make-up en ander verzorging op irriterende ingrediënten.
  • Test nieuwe make-up of gezichtsverzorging eerst op de binnenkant van je arm.
  • Laat je testen op huidallergieën.
  • Stop met roken.
  • Eet gezond en gevarieerd en drink voldoende water.

Door deze do's en don'ts voorkom en verminder je een gevoelige huid.