Acné

Acne is een verzamelnaam voor huidaandoeningen, die te herkennen zijn aan het optreden van puistjes. Er is sprake van ontstekingen van de huid, op de plek van een haarfollikel. Bij de haarfollikel zit een talgklier en door diverse factoren kan de uitvoergang van de haarfollikel verstopt raken met talg. Dit kan een ontsteking worden, die meestal vanzelf weer weg gaat. Voor meer informatie over puistjes of acné kun je deze blog lezen.

  • Acne is onder te verdelen in verschillende categorieën, die passen bij een bepaalde leeftijdsfase (puberteit, overgang), zichtbare symptomen of omgevingsfactoren.
  • De meest voorkomende acnevorm is Acné Vulgaris, ook wel de puberteitsacné of hormonale acné genoemd. Vanaf 12 jaar tot 25 jaar kunnen puistjes ontstaan, voornamelijk op het voorhoofd, de kin en soms rondom de neus en op de rug. De puistjes zijn veelal klein, rood en kunnen soms een puskop krijgen. Hormonale acné kan verholpen worden door een goede huidverzorging in combinatie met orale medicatie, zoals de anticonceptiepil voor vrouwen.
  • Last van volwassen acné? Lees dan onze blog over de verschillende oorzaken van acné.