Actinische keratosen

Dit is een huidaandoening met kleine, ruw aanvoelende plekjes op huid, veelal in het gelaat en op de handruggen, vaak met een lichtbruine kleur. De bovenste laag van de huid, de hoornlaag, is dikker ter plaatse, daarom voelt deze ruw aan. Die verdikking ontstaat omdat de huidcellen niet normaal uitgroeien, omdat deze beschadigd zijn door het jaren lange blootstellen aan teveel zon.

Actinisch betekent: veroorzaakt door zonlicht.

Keratoses betekent: verhoorningsstoornis.

De aandoening komt vaak voor op oudere leeftijd, bij mensen die veel buiten zijn geweest.

De huid is veelal te lang en teveel blootgesteld aan de zon, met daarbij zonverbranding en niet of te weinig bescherming. Op lange termijn zijn de effecten van ultraviolette straling vroegtijdige veroudering, de ontwikkeling van Actinische keratosen en zelfs kanker (plaveiselcelcarcinoom of basaalcelcarcinoom).

Het ontstaan van actinische keratosen is mede afhankelijk van het huidtype en de totale hoeveelheid ultraviolette straling die iemand in zijn leven oploopt. Des te blanker de huid, des te meer kans op het ontwikkelen van deze huidafwijking.

Plekken waar deze afwijking voorkomt, zijn de handruggen, onderarmen, het gelaat en de schedelhuid. In het begin is de huid alleen maar ruw, soms ook pijnlijk bij aanraking. De grootte kan varieren van enkele milimeters tot centimeters.

De diagnose kan eventueel door de schoonheidspecialst, huis- of huidarts gesteld worden met het blote oog. Bij twijfel kan dit ook middels een biopsie.

Behandeling van Actinische kerartosen:

  • Oppervlakkige bevriezing met vloeibare stikstof.
  • Curretage.
  • Verwijderen d.m.v. chemische peeling.
  • Chirurgisch verwijderen.
  • Laserbehandeling.
  • Speciale creme’s die verkrijgbaar zijn via de specialist.

Advies voor thuisverzorging: voorkom zoveel mogelijk direct zonlicht, gebruik een zonnebescherming van minimaal SPF30 UVA/UVB en stem het huidverzoringsritueel af op uw huid. Let daarbij op: geen gebruik van alcohol in de producten, geen geparfumeerde verzorgingsproducten en het liefst volle en vette producten.