Peeling

Een peeling is een product dat de hoornlaag verdunt, door middel van enzymen of fruitzuren. Tegenwoordig wordt de term scrub, peeling en exfoliant veel door elkaar gebruikt door cosmeticabedrijven.  Peelings worden in verschillende sterktes gemaakt en bepaalde sterktes worden alleen door een specialist aangebracht. Mildere sterktes zijn verkrijgbaar op de vrije markt en veilig voor thuisgebruik. Een peeling kan één tot twee keer per week thuis toegepast worden als dieptereiniging.

  • Een peeling kan wel of geen mechanische korrel bevatten
  • De werkzame peelingstoffen die gebruikt kunnen worden in het product zijn glycolzuur, melkzuur, salicylzuur, appelzuur, azelainezuur, papaïne of bromelaïne. Deze werkstoffen zijn in staat om de hoornlaag af te breken en te verdunnen, waardoor een oppervlakkige peeling ontstaat.
  • Een verdikte hoornlaag kan diverse gevolgen hebben, zoals een doffe teint, ontstekingen en pustels in de huid of een droog en trekkerig gevoel. Ook het opnamevermogen van de werkstoffen in andere producten wordt belemmerd. Een dieptereiniging, zoals een peeling, kan dit voorkomen en verhelpen.