Vermoeide huid

Vermoeide huid

[SPLIT]

Wat is een vermoeide huid?

Een vermoeide huid kan ontstaan door de leeftijd en lijkt dan op huidveroudering, maar de huid kan ook vermoeid zijn voor externe factoren, zoals stress, slaap tekort, roken, zonneschade, medicatiegebruik of alcoholgebruik. Een vermoeide huid kun je herkennen aan: dof, kan fijne lijntjes of diepe rimpels hebben, huidverslapping, pigmentvlekken en kan geïrriteerd zijn. Ook een dikke hoornlaag kan het gevolg zijn van een vermoeide huid door bijvoorbeeld stress. Een vermoeide huid is veeleisend, vochtarm en heeft een goede verzorging nodig, om de schade te repareren en de huid weer actief te krijgen.

Hoe behandel je een vermoeide huid?

Voor een vermoeide huid is huidverzorging erg belangrijk, omdat de schade die de vermoeide huid heeft gerepareerd moet worden.

Kies voor je dagelijkse reiniging een reinigingsmelk of milde reinigingsfoam, deze reinigt de huid op milde wijze, zonder de huid te ontvetten of te irriteren. Ook een reiniging met fruitzuren of salicylzuur kun je voor kiezen, om de huid te stimuleren tot celvernieuwing en zo de vermoeide huid al bij de reiniging te prikkelen. Sluit de reiniging altijd af met een lotion, om de pH-waarde van de huid te herstellen.

Gebruik één tot twee keer per week een peeling, scrub of lysing. Een vermoeide huid heeft baat bij een intensieve peeling met bijvoorbeeld salicylzuur, melkzuur of vitamine A zuur, omdat deze werkstoffen de celvernieuwing stimuleren. De verdikte hoornlaag wordt op deze manier verdunt en stimuleert daarnaast de aanmaak van collageen en elastine. De korrels in de peeling stimuleren de doorbloeding, wat meerdere voordelen heeft, zoals het verbeteren van de zuurstoftoevoer. 

De vermoeide huid heeft baat bij een serum rijk aan vitaminen, met bijvoorbeeld hyaluron en vitamine A en C. Bij een doffe teint of pigmentvlekken kun je kiezen voor een brightning serum, die de huid op een milde wijze bleekt door middel van zuren. Een Retinol serum activeert de celvernieuwing en stimuleert hiermee de aanmaak van collageen en elastine. 

Ook een goede oog- en lipverzorging past goed in de routine voor een vermoeide huid. De huid rondom deze gebieden is drie keer dunner dan de rest van het gezicht en heeft dus een specifieke verzorging nodig. Een vermoeide huid heeft vaak droogtelijntjes rondom de ogen en deze kunnen goed verholpen worden met een intensieve oogcrème en een goede nachtrust.

Een luchtige dagcrème of -balsem met een hoog gehalte aan vitaminen is goed voor de vermoeide huid. De vitamineboost maakt de huidcellen wakker en herstelt het vochtgehalte. 's Nachts kun je een vollere nachtcrème gebruiken, om de huid intensief te voeden. 

Een masker of ampullenkuur kunnen goede oppeppers zijn voor de huid. Op een vermoeide huid kan wekelijks een voedend of anti-aging masker worden aangebracht, om de vochtbalans te herstellen. Ook eens in de zoveel tijd een reinigend masker met bijvoorbeeld salicylzuur kan geen kwaad. Ampullen kunnen in kuurverband worden gebruikt, kies bij de vermoeide huid voor ampullen met bijvoorbeeld Retinol, collageen, vitamine C of hyaluron.

Do's and don'ts 

  • Pak voldoende nachtrust.
  • Neem af en toe een moment voor jezelf.
  • Gebruik veel vitamines, in je huidverzorging én tijdens het eten.
  • Scrub de huid regelmatig.
  • Bescherm je huid tegen de zon met een SPF.
  • Verzorg de huid goed.
  • Stop met roken.