Vette huid

Vette huid

[SPLIT]

Wat is een vette huid?

Een vette huid is te herkennen aan de glans die gedurende de dag op de huid ontstaat. Dit is een overproductie van talg en komt voor uit grovere poriën. De grove poriën bevinden zich vaak rondom de neus, kin en het voorhoofd, maar kan ook voorkomen op de wangen. Een vette huid heeft ook regelmatig last van puistjes, talgbultjes en mee-eters. De huid kan wat verdikt zijn en eventueel littekenweefsel hebben van jeugdacné. Een vette huid wordt vaak veroorzaakt door hormonen, die de talgontwikkeling in de huid stimuleren. Met name in de puberteit is hier sprake van en komt een vette huid vaak voor. Stress kan ook een oorzaak hebben op de aanmaak van talgontwikkeling, en hierdoor kan de huid ook vettig aanvoelen.

Hoe behandel je een vette huid?

De meest gemaakte fout bij het verzorgen van een vette huid, is het gebruik van agressieve producten die de huid uitdrogen. Het gebruik van agressieve producten werkt maar voor even, en uiteindelijk zorgt het ervoor dat je huid alleen maar meer talg aan maakt en dus nog vetter wordt.

Kies dus voor de reiniging een milde reinigingsfoam of intensievere reinigingsgel met fruitzuren of salicylzuur. Een foam of gel ontdoet de huid van de vetlaag en de zuren werken desinfecterend op ontstekingen. Sluit de reiniging vervolgens af met een lotion om de pH-waarde van de huid te herstellen.

Gebruik één tot twee keer per week een peeling. Voor de vette huid mag dit best een intensieve peeling zijn met bijvoorbeeld salicylzuur, melkzuur of vitamine A zuur, omdat deze ingrediënten de celvernieuwing stimuleren. Ook stimuleert een peeling de doorbloeding, wat zorgt voor een betere zuurstoftoevoer.

Een vette huid heeft baat bij een serum die de talgproductie afneemt. Glycolzuur of salicylzuur verdunt de huid en maakt de huidstructuur fijner. 

Kies voor een passende oog- en lipverzorging. De huid rondom deze gebieden is drie keer dunner dan de rest van het gezicht en heeft dus een specifiek product nodig.

Een luchtige tot romige dagcrème of -balsem met een hoog gehalte aan vitaminen of kalmerende ingrediënten is perfect voor de vette huid. Probeer niet de huid uit te drogen door geen crème te smeren, want dit werkt averechts, de huid raakt dan geïrriteerd en gaat juist meer talg produceren. Kies in de nacht voor een wat vollere nachtcrème, om de huid intensief te voeden.

Een masker of ampullenkuur kan een oppepper zijn voor de huid. Op een vette huid kan wekelijks een voedend of reinigend masker worden aangebracht. Ampullen kunnen in kuurverband of af en toe als boost worden gebruikt.  Ga voor ampullen met bijvoorbeeld Retinol, hyaluron, vitamine C of A.

Do's and don'ts

  • Gebruik een milde reiniging.
  • Vermijd producten op basis van alcohol of olie. Alcohol droogt de huid uit, en producten met olie maakt de huid alleen maar vettiger.
  • Eet gezond en gevarieerd. 
  • Vermijd stress waar mogelijk.
  • Gebruik reinigende maskers.
  • Kies voor olievrije make-up op waterbasis.
  • Raak je gezicht niet de hele dag aan.