Hoe verzorg je een droge huid?

door Julianne Bruining
3 Maart 2020

Niks is vervelender dan een trekkerige, schilferige, droge huid. Daarnaast is deze huid ook nog eens gevoelig voor huidverzorgingsproducten, waardoor je al gauw niet meer weet hoe je de droge huid het beste kunt verzorgen. Lees in deze blog wat wél helpt!

 

De droge huid

De droge huid is te herkennen aan een trekkerig gevoel van de huid, schilfers, jeuk en irritatie. Een droge huid kan aangeboren zijn, maar kan ook ontstaan door hormonale veranderingen en invloeden van buitenaf, zoals koud weer of uitdroging door UV-straling.

Een droge huid ontstaat door een tekort aan huidvetten in de bovenste huidlaag. Deze bovenste huidlaag dient als een beschermlaag voor de huid, ook wel de huidbarrière genoemd. Deze huidbarrière bestaat uit een juiste verhouding huidvetten (lipiden, met een mooi woord) talg en zweet. Een sterke huidbarrière voorkomt vochtverdamping uit de onderste huidlagen. Bij een tekort aan huidvetten is de huidbarrière niet sterk genoeg om vochtverdamping tegen te gaan en is de droge huid dus zowel vetarm als vochtarm. Door een instabiele huidbarrière is de huid ook nog eens vatbaarder voor invloeden van buitenaf en hierdoor gauw geïrriteerd en gevoelig.

Oorzaken

Het kan zijn dat jouw droge huid genetische aanleg is. In dit geval speelt een droge huid vaak al vanaf de geboorte. De droge huid ontstaat dan vermoedelijk doordat de talgklieren te weinig talg produceren, waardoor de huid niet vet genoeg is en chronische droogte ontstaat. Met de juiste producten kan de huid wel een comfortabeler gevoel krijgen en kunnen de ongemakken worden beperkt.


Veel vaker komt voor dat men last heeft van een droge huid door het gebruik van (onbewust) verkeerde cosmetica en huidverzorgingsproducten. In veel (goedkopere) producten worden namelijk agressieve sulfaten, siliconen, parabenen, parfum en alcohol gebruikt, welke de huid sterk uitdrogen en de huidbarrière aantasten. Het zijn goedkope grondstoffen die de producten tijdelijk luxer laten aanvoelen (denk aan een lekker geurtje, goed schuimend product of lekker smeerbaar), maar op lange termijn niks goeds doen voor de huid. De juiste gezichtsverzorging is bij de droge huid dus erg belangrijk!


Daarnaast kunnen klimaatveranderingen de balans tussen vocht en vet in de huidbarrière doen schommelen. Vooral ’s winters ervaren veel mensen een drogere huid. Dit komt door de verandering in de luchtvochtigheid en voornamelijk de droge lucht in huis door de verwarming. Daarnaast kan de huid uitgedroogd zijn na een vakantie vol zon, zee en strand. Het is daarom erg belangrijk om de huidverzorgingsroutine aan te passen per seizoen en de huid te voorzien van de juiste voedingsstoffen.

 

Welke producten heb je nodig bij een droge huid?

Niacinamide

Een aantal werkstoffen zijn in het bijzonder goed bij een droge huid. Zo werkt niacinamide (vitamine B3) als een natuurlijke antibiotica voor de huid dankzij de vele eigenschappen. Voor de droge huid is dit ingrediënt fijn omdat het ceramiden en vrije vetzuren in de huid aanmaakt. Dit zijn de natuurlijke huidvetten die een droge huid tekort komt. Op deze manier wordt de huidbarrièrefunctie versterkt, waardoor de huid beter in staat is om vocht vast te houden. Daarnaast werkt niacinamide ontstekingsremmend, huidherstellend en egaliserend op de teint en huidstructuur. Het Clarity Peptides serum van Medik8 is een serum welke 10% niacinamide bevat. Dat is een hoog percentage dat zeer goed zijn werk doet!

Medik8 Clarity Peptides

Medik8 Clarity Peptides

 

 

Hyaluronzuur

Een tweede ingrediënt dat goed is bij de droge huid is hyaluronzuur. Een serum met hyaluronzuur zuigt als het ware vocht op in de huid en houdt het vast. Dit herstelt het vochtgehalte, welke bij een droge huid vanwege verdamping erg laag is. Er zit echter wel verschil in kwaliteit betreft hyaluronzuur binnen de cosmeticabranche. Een goede kwaliteit hyaluronzuur-serum is erg belangrijk om tot de diepere huidlagen te kunnen dringen en een droge huid te verminderen. IMAGE Skincare's Total Pure Hyaluronic Filler bevat 6 soorten hyaluronzuur en is hiermee één van de beste hyaluronzuurserums.

Bij het gebruiken van een hyaluronzuur serum zul je ervaren dat het serum een waterachtige substantie heeft en héél snel intrekt. Een hyaluronzuur serum is bedoeld om diep in de huid te dringen en in de levende huidlagen het werk te doen. Hierdoor merk je niet direct het effect van dit serum, maar heeft het een aantal dagen nodig om resultaat te laten zien. Om de huid direct comfortabeler aan te laten voelen, wordt er na het serum een passende Image Skincare Dagcrème of olie aangebracht. Deze ontdoet de huid van een trekkerig gevoel.

Image Skincare Ageless - Total Pure Hyaluronic Filler

Image Skincare Ageless - Total Pure Hyaluronic Filler

 

Balsem

Een balsem typeert zich doordat het een crème is waar weinig water en veel oliën en boters in zitten. Hierdoor wordt de crème erg romig en smeert het als een balsem. Voordelen van een balsem zijn dat de oliën en boters een laagje leggen over de huid, wat de huid beschermt tegen uitdroging. Het biedt ook een beschermlaag tegen invloeden van buitenaf, waardoor de huid minder irritatie oploopt en sneller kan herstellen. Het vermindert schilfers en een jeukerig gevoel. Een balsem is wel zodanig rijk dat het een ietwat glimmend resultaat kan geven. Hierom wordt er ook wel voor gekozen om de balsem als nachtcrème te dragen, wat het huidherstel bevordert.  

Maria Galland 261 Crème Riche Hydra'Global is zo'n balsem en is rijk aan tarwekiemolie en macadamia notenolie. Dit herstelt de lipidenbarrière (vetgehalte) en de weerstand van de huid. Vitamine A en E dienen als antioxidant en huidhersteller. Deze rijke formule bevat ook nog eens microcapsules met collageen-hyaluronzuurcomplex, die geleidelijk aan de werkstoffen vrijgeven voor een continue langdurige hydratatie.

Maria Galland 261 Creme Riche Hydra'Global

Maria Galland 261 Creme Riche Hydra'Global

 

 

Milde reiniging

Een milde cleanser op oliebasis ook een must bij een droge huid. Reinigers hebben namelijk al gauw de eigenschap om de huid te strippen van vuil, waaronder haar natuurlijke huidvetten. Maar deze wil je bij een droge huid dus niet af wassen! Skip dus de schuimende cleansers en kies voor een reinigingsmelk, reinigingsbalm of reinigingsolie. Een reinigingsolie reinigt de huid, zonder haar uit te drogen. De reinigingsolie van Medik8 is op basis van saffloerolie, welke rijk is aan antioxidanten en voedende essentiële vetzuren (omega-3 en 6). Dit brengt de huidbarrière weer in balans.

Een reinigingsolie heeft wel een gebruikersinstructie: breng deze aan op droge handen en masseer het gezicht gedurende een paar seconden. Maak vervolgens de handen vochtig, schud ze af en masseer weer over de huid. De olie emulgeert nu en lost op tot een melkachtige substantie. Nu kun je de reinigingsolie verwijderen met een warme washand.

Medik8 Lipid-Balance Cleansing Oil

Medik8 Lipid-Balance Cleansing Oil

 

 

Omega-3 eten en smeren

De huidvetten waar ik eerder over sprak, bestaan uit meerdere componenten. Ook omega-3 vetzuren zijn onderdeel van deze huidvetten. Omega-3 vetzuren kun je zowel eten als smeren voor het verminderen van een droge huid. Het kan bij een droge huid helpen om vaker vette vis te eten en/of dagelijks een visolie supplement te nuttigen, omdat dit de huid van binnenuit stimuleert om een sterkere huidbarrière te maken.

Daarnaast zal de huid ook sterker worden wanneer deze vetzuren in een cosmetisch product op de huid worden aangebracht. Dit vult het tekort aan huidvetten aan. Frambozenpitolie is bijvoorbeeld rijk aan omega-3, omega-6, vitamine A én E.

 

 

Exfoliëren

Als laatste is het bij een droge huid belangrijk om wél de huid te exfoliëren. Veel mensen denken dat exfoliëren een droge huid alleen maar erger maakt en dat het ‘onnodig’ is. Maar niets is minder waar. Bij een droge huid is er namelijk sprake van een opstapeling van dode huidcellen. Dit is soms zichtbaar met schilfers. Exfoliëren stimuleert de huid tot huidvernieuwing, waardoor er sneller een fris nieuw huidje boven komt. Bovendien zorgt exfoliëren er ook voor dat werkstoffen, zoals hyaluronzuur en niacinamide, beter door kunnen dringen tot de diepere huidlagen en daar hun werk kunnen doen.

Exfoliëren met een milde exfoliant is daarom ook echt een must in je wekelijkse huidverzorgingsroutine. Het Hydrating Enzyme Masque van IMAGE Skincare is een exfoliërend en voedend crèmemasker in één. Hij bevat namelijk enzymen die de hoornlaag verweken en vitamine C geeft de huid een hydratatieboost. De crèmestructuur verzacht direct de ruwe en droge huid. Dit masker bevat geen korrel en is ook te gebruiken bij een gevoelige huid. Een echte huidoppepper! 

Image Skincare Vital C - Hydrating Enzyme Masque

Image Skincare Vital C - Hydrating Enzyme Masque

 

Wil je nou weten hoe je dagelijkse huidverzorgingsroutine er 's ochtends en 's avonds uit komt te zien met deze producten? Vraag naar een persoonlijke huidanalyse bij onze schoonheidsspecialisten door een mail te sturen naar [email protected] of te bellen naar 0850-607005. Wij helpen je graag! 

 

 

Onze favoriete cleanser

Image Skincare Vital C Hydrating Facial Cleanser NEODERMA The Micellar Nouvital Azulen Cleansing Oil

Image Skincare - VITAL C - Hydrating Facial Cleanser

NEODERMA The Micellar

Nouvital Azulen Cleansing Oil

 

 

Misschien vind je deze blog ook interessant:

Blog Jouw lijf van top tot teen, beautyproducten

 

Julianne Bruining
Julianne Bruining
Julianne is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en breidt haar kennis steeds verder uit door middel van verschillende trainingen en opleidingen. Ze is een echte vakvrouw die graag ingrediëntenlijsten uitpluist en aan de hand daarvan het beste advies voor jouw huid geeft.