Waarom is het gebruik van een zonnebrandcrème zo belangrijk?

door Anja van Dijken
22 Mei 2022

Weer of geen weer, we weten het inmiddels: de zonnebrandcrème, je wilt en kunt er niet meer omheen. Het is een must geworden. Uit ervaring weet ik dat het niet altijd prettig is om een zonnebrand te dragen, een plakkerige textuur, het chemische luchtje, irritatie, er waren redenen genoeg om het niet te dragen. Maar gelukkig zijn we er wel over uit.

We hebben geen keuze meer, het moet gewoon. Je huid beschermen tegen huidverbranding, met als gevolg vroegtijdige tekenen van huidveroudering en zelfs huidkanker, is reden genoeg. In deze blog geef ik je graag antwoord op alle vragen rondom zonnebrandcrèmes, om toch maar weer tussen de bomen door het bos te blijven zien.

Wat is het verschil tussen UVA en UVB straling?

Natuurlijk zonlicht bestaat uit drie (ja, je leest het goed) verschillende UV-stralingen: UVA, UVB en ook UVC straling. UVC is de meest schadelijke variant van deze drie. Deze wordt gelukkig tegengehouden door de ozonlaag en zal ons niet bereiken.

UVB: deze stralen hebben invloed op de bovenste laag van onze huid, de opperhuid. Wanneer we de huid niet beschermen tegen de zon, zal deze verbranden. De “B” staat voor Burning, maar je wordt ook bruin van deze UVB stralen.

UVA: deze stralen dringen dieper door in de huid, richting celniveau. De schade die deze stralen aanrichten is niet zichtbaar als zijnde een verbranding, maar is wel zichtbaar op langere termijn. Denk daarbij aan rimpels, huidvlekjes, huidveroudering en zelfs huidkanker.

UVA straling is het gehele jaar aanwezig, dus ook in de herfst en in de winter. Dat maakt het des te belangrijker dat we het gehele jaar door onze huid blijven beschermen.


Wat is het verschil in de hoogte van SPF?

Wat betekent SPF: Sun Protection Factor. Het is de beschermingsfactor die de huid beschermt tegen de schadelijke UVB-stralen. SPF geeft aan hoe lang je dus beschermd in de zon kunt zitten voordat je huid verbrandt. Uiteraard is dit een indicatie, want dit heeft ook enigszins met je huidtype te maken.

Het verschil in getallen:

 • SPF15 biedt 93,3% bescherming
 • SPF30 biedt 96,6% bescherming
 • SPF50 biedt 98% bescherming

Wat is beter, SPF 30 of 50?

Een zonnebrandcreme factor 30 is niet beter dan een zonnebrandcreme factor 50 of andersom. Het is van belang dat je de zonnebrandcrème goed aanbrengt en rekening houdt met de omstandigheden en je huidtype.

 • Breng een zonnebrandcrème met een chemische filter 30 minuten voordat je de zon ingaat aan op je huid. Een zonnebrandcrème met een fysische filter beschermt gelijk na het opbrengen.
 • Breng de zonnebrandcrème ruim voldoende en egaal aan op de huid.
 • Gevoelige huid? Kies dan voor SPF50 met een minerale zonnefilter.
 • Smeer elke 2 uur opnieuw je huid in, ben je veel in het water dan is elke 40-80 minuten opnieuw aanbrengen noodzakelijk, ook al gebruik je een waterproof zonnebrandcreme. Dit kan per product verschillen.

Wat zijn fysische zonnefilters?

Een fysische of minerale zonnefilter is hetzelfde. Een minerale zonnebrand bevat een zonnefilter die qua ingrediënten 100% natuurlijk, een in de natuur voorkomende vaste substantie is. Een fysische filter of minerale filter, legt als het ware een fysieke beschermlaag op de huid, waardoor de UV-straling weerkaatst. De filter blijft dus op de huid liggen. De twee ingrediënten die deze filter vormen zijn: zinkoxide en titaniumoxide. Ze worden samen of los gebruikt en hoe hoger het percentage, des te hoger de beschermingsfactor.

Fysische filters hebben als positief voordeel, dat ze gelijk na het opbrengen bescherming bieden omdat deze op de huid blijven liggen. Ze komen hierdoor niet in de bloedbaan. Dit laatste werkt hormoonverstorend, maar kan ook huidirritatie of zonne-allergie opwekken. Minerale zonnebrand of een natuurlijke zonnebrand is zeer geschikt voor kinderen en baby’s, maar ook voor zwangere vrouwen, die hierdoor ook goed beschermd worden tijdens de zwangerschap tegen een zwangerschapsmasker.

Wat is een chemische zonnefilter?

Chemische of synthetische zonnefilter zijn er in vele soorten. Ze worden geproduceerd en zijn dus niet van natuurlijke afkomst. Chemische filters zijn 30 minuten na het aanbrengen pas actief.

De keuze uit zonnebrandproducten met een chemische of synthetische filter is enorm. De textuur is veelal licht, aangenaam, transparant en eenvoudig aan te brengen. Daarna zijn er veel varianten in texturen, zoals milk, schuim, oliën. Heb je een allergie gevoelige huid, dan is een zonnebrandcrème op basis van een chemische filter niet aan te raden.

Wat is het verschil tussen een minerale en een chemische zonnefilter?

Er zit dus wel degelijk verschil in een minerale (fysische) en chemische (synthetische) zonnefilter. Even de verschillen in beeld, kies je voor een minerale zonnebrand of voor een zonnebrand met een chemisch filter?

Mineraal:

 • UVA/UVB – wordt NIET in de huid opgenomen, maar weerkaats het zonlicht.
 • Biedt direct na opbrengen bescherming.
 • Zeer geschikt voor de gevoelige en zon-allergische huid.
 • Zeer geschikt voor kinderen, baby’s en zwangeren.
 • Kan een witte waas achterlaten.

Chemisch:

 • UVA/UVB – wordt door de huid opgenomen.
 • Biedt 30 minuten na opbrengen bescherming.
 • Kan een gevoeligheidsreactie geven.
 • Verkrijgbaar in verschillende texturen, spray’s, oliën, creme’s.

Wat is de beste natuurlijke zonnebrandcrème?

Er zijn verschillende natuurlijke zonnebrandcreme’s die goed zijn voor je huid, je lichaam en ook het milieu. Wat is de beste zonnebrand voor je gezicht? Moet dit dan echt een natuurlijke zonnebrand zijn? Het blijft natuurlijk voor iedereen persoonlijk. Kies je voor een chemische of een minerale zonnefilter? Het grootste voordeel van een natuurlijke zonnebrand is dat deze op de huid blijft liggen en niet in de diepere lagen trekt, waardoor de huid (over)gevoeligheid kan ontwikkelen.  

We zetten een mooi pareltje voor je in het zonnetje:

 • Loveli zonnebrand uit de Loveli Zonverzorging lijn beschermt je huid tegen UVA en UVB straling met de natuurlijke zonnefilter zinkoxide. Avocado olie verstevigd de huid en zonnebloemolie verzorgt de huid. Loveli zonnebrand is 100% natuurlijk, niet getest op dieren en vrij van schadelijke stoffen zoals aluminium, parabenen, siliconen, SLS/SLES, PEG's, nano, butylhydroxytoluene, phenoxyethanol, synthetische parfums en palmolie, maar ook van microplastics.

 

Loveli Sun Cream SPF 50 Face & Body

Loveli Sun Cream SPF 50 Face & Body


Hoe lang is zonnebrandcrème houdbaar?

Hoe lang een zonnebrandcrème houdbaar is, heeft met verschillende factoren te maken. In het algemeen kun je zeggen dat een zonnebrandcrème ongeveer drie jaar houdbaar is. Het verliest wel in kracht, maar ook dit is afhankelijk van meerdere factoren.

 • Zonnebrandcrème die onderhevig is aan hogere temperaturen zal snel haar kracht verliezen, dit kan dus al in één seizoen.
 • Bewaar de zonnebrandcrème op een koele, donkere en niet vochtige plek.
 • Berg je zonnebrandcrème tijdens het zonnen goed op, buiten zonlicht en zo koel mogelijk (in je handdoek gerold).
 • Is je zonnebrandcrème waterig, korrelig of verkleurd? Dan is deze waarschijnlijk niet goed meer.
 • Let altijd goed op de houdbaarheidsdatum. Onder normale, goede omstandigheden kun je 3 jaar aanhouden, mits ongeopend. Is deze geopend? Dan heeft de zonnebrandcrème veelal zijn kracht na een jaar verloren, of is deze sterk teruggenomen.

 

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.