Cetearyl alcohol

Wat is Cetearyl alcohol?

Op de ingrediëntenlijst van gezichtsverzorgings- en huidverzorginsproducten zie je het vaak staan: cetearyl alcohol. De toevoeging alcohol schrikt logischer wijze best af, als je het ingrediënt cetearyl alcohol leest op het ingrediëntenlijstje van jouw gezichtscrème.

Gelukkig hoeven we ons over dit ingrediënt geen zorgen te maken. Het wordt "alcohol" genoemd, maar het heeft feitelijk niets te maken met ethanol.

Cetearyl alcohol is een 100% veilige en niet uitdrogende of agressieve alchohol. Het is nl. mix van twee vetzuur alcoholen, nl. cetyl alcohol en steryl alcohol. Deze alcoholen die de huid juist goed doen, door hun eigenschappen. Ze zijn o.a. afkomstig van kokos- en palmolie, maar kunnen ook synthetisch worden gemaakt.

Cetearyl alcohol is dus een mix van vettende alcoholen en geen ontsmettende alcohol en is in de vorm van een witte, waxachtige substantie.

 

Is Cetearyl alcohol slecht voor je huid?

Nee, absoluut niet. Cetearyl alcohol is een 100% veilige en niet uitdrogende alcohol. Dit ingrediënt staat op veel crèmes hoog op de lijst van ingrediënten. Logisch dat je dit opvalt en hier vragen over hebt. Cetearyl alcohol zal de huid niet uitdrogen, integendeel. Omdat dit type alcohol een vettende alcohol is, houdt het juist vocht vast in de huid en hoef je het niet te vermijden.

Ook komt het Cetearyl alcohol voor in haarverzorgingsproducten, ook hier geldt hetzelfde. Het is absoluut een veilig te gebruiken alcohol, die ook het haar niet zal uitdrogen.

 

Wat doet Cetearyl alcohol in skincare?

De functie van cetearyl alcohol in cosmetica is huidverzachtend, maar dient ook als emulgator. Dit laatste betekent dat cetearyl alcohol water en olie kan combineren, noem het maar binden in een crème. Hierdoor wordt de creme smeerbaarder en geeft het de crème een stabiele basis. Tegelijk is de cetearyl alcohol een verdikkingsmiddel en schuimverbeteraar, met deze beide eigenschappen beinvloed het de textuur van het product.

Cetearyl alcohol zal door zijn eigenschappen de huideigen lipidenlaag aanvullen en voorkomen dat het vocht uit de bovenste huidlaag van de huid verdampt. Geeft de huid daarmee een vochtvasthoudend vermogen.

 

Lees meer hierover: Alcohol in cosmetica, is dat nou slecht?