Glycolzuur

Wat is glycolzuur?

Glycolzuur is een zeer fijn molecuul onder de zuren, het is in water oplosbaar, oftewel een Alpha Hydroxy Acids (AHA's). Het is de fijnste molecuul van alle zuren, waardoor deze goed in de huid kan doordringen, met als gevolg een zeer mooi resultaat.

Het is afkomstig uit de natuur en wordt gemaakt van suikerrijke vruchten.

Glycolzuur is een van de meest bewezen cosmetische ingrediënten in huidverzorgings en huidverbeterende producten en wordt met name ingezet tegen huidveroudering en de tekenen daarvan, zoals lijntjes, rimpels en pigmentatie, maar ook voor de vette, onzuivere en acne gevoelige huid.

 

Wat doet glycolzuur?

Glycolzuur exfolieert de huid, het buitenste laagje dode huidcellen wordt verwijderd, waardoor je een egale en vernieuwde huid krijgt. Door dit proces wordt ook de aanmaak van collageen en elastine gestimuleerd. Pigmentatie, rimpels, littekens, doffe huid en andere onregelmatigheden zullen verminderen en verbeteren, wanneer je regelmatig glycolzuur gebruikt.

 

Hoe werkt glycolzuur?

Glycolzuur verwijderd de dode huidcellen, maar wat daarbij net zo belangrijk is, is de pH waarde van het product. De pH waarde van het product, bepaalt namelijk hoe diep het glycolzuur in de huid dringt.
Onze huid heeft een pH waarde tussen de 4.5 en 6, wanneer de pH waarde van het glycolzuurproduct lager is, dan wordt de pH waarde van je huid ook tijdelijk naar verlaagd. Hierdoor neemt de activiteit in de diepere huidlagen toe, waardoor er nieuwe huidcellen worden aangemaakt. Het glycolzuurproduct moet dus een lagere pH waarde hebben dan je huid van nature heeft, om effectief te kunnen zijn. Des te lager de pH waarde van het glycolzuur product, des te dieper de glycolzuur in de huid kan dringen.

Wanneer de pH waarde van het product juist hoger is dan de pH waarde van je huid, heb je een grotere kans op irritatie en zal het product ook niet goed in je huid kunnen doordringen.

 

Hoe vaak gebruik je glycolzuur?

Dit is afhankelijk van de sterkte van het percentage glycolzuur in het product, het type product wat je gebruikt en je huidtype en eventueel huidprobleem.
Wanneer je start met glycolzuur, dan is het aan te raden dit op te bouwen. Dit kun je doen door te beginnen met 1 a 2 producten die het ingrediënt glycolzuur bevatten en deze geleidelijk op te bouwen in een aantal weken. Ook kan de ene huid genoeg hebben aan 1 keer per week een glycolzuur peeling, terwijl een ander huidje wellicht 3 keer per week dezelfde peeling gebruikt. 

 

Is het gebruik van glycolzuur veilig.

Ja, het gebruiken van glycolzuur is zeker veilig en zorgt voor een jonger uitziende en meer egale huid. Wel is het belangrijk om je huid extra goed te beschermen tegen UV stralen. Je huid wordt door glycolzuur dunner en daarmee ook gevoeliger voor zonlicht. Gebruik daarom het gehele jaar, naast je producten met glycolzuur, een dagcrème met minimaal SPF 30.

Wat wel belangrijk is om te weten is dat glycolzuur verschillende percentages heeft. Dit wordt niet altijd duidelijk aangegeven op het product. Komt het ingrediënt in het eerste gedeelte van het ingrediëntenlijstje voor, dan kun je er vanuit gaan dat het percentage effectief voor je huid is. Dit percentage varieert altijd tussen de 4% tot 10%. Wanneer het percentage hoger is dan 20% is het aan te raden om het product alleen op advies en onder begeleiding van een schoonheidsspecialiste te gebruiken.

 

Welke sterkte glycolzuur is geschikt voor je huid?

Dit is afhankelijk van jouw huidtype en huidprobleem. Er is hierin geen vaste richtlijn, maar des te hoger het percentage des te sterker de exfoliërende werking. Wanneer je van nature een gevoelige en dunne huid hebt, is het dan ook aan te raden te starten met een product met een wat lager percentage, zoals een cleanser met glycolzuur.

4% glycolzuur

Het laagste percentage glycolzuur, geeft een lichte en milde exfoliatie. Dit percentage komt veel voor in cleansers met exfoliërende eigenschappen.

4% tot 10% glycolzuur

Dit is het gemiddelde percentage wat een normale exfoliatie geeft. Het vermindert fijne lijntjes en rimpels, verbetert de huidstructuur, vermindert pigmentvlekken, en zorgt voor goede hydratatie. Dit percentage glycolzuur wordt veel gebruikt in creme's, peelings en serums.

20% tot 40% glycolzuur

Producten met dit percentage glycolzuur zijn niet geschikt voor thuisgebruik. Peelings met dit percentage worden alleen uitgevoerd door ervaren schoonheidsspecialistes in een salon of instituut.

 

Welke producten bevatten glycolzuur?

Er zijn verschillende producten met glycolzuur. Zo zijn er cleansers, gezichtstoners, peeelings, serums masker, maar ook nachtcreme's en geszichtscreme's met glycolzuur. Het ene product heeft een hoger percentage glycolzuur dan het andere product. We zullen het verschil uitleggen.

Een cleanser met glycolzuur heeft het laagste percentage glycolzuur, tussen de 3% tot 7%. Een cleanser met glycolzuur is dan ook geschikt voor alle huidtypes, waaronder de rijpe, gepigmenteerde en doffe huid, maar ook voor de onzuivere en vette huid.

Naast een cleanser met glycolzuur kun je ook een gezichtstoner met glycolzuur gebruiken. Deze zijn met namen geschikt voor de rijpere en onzuivere, vette of gecombineerde huid. Het percentage varieert tussen de 4 tot 9% en toners met glycolzuur kunnen dagelijks gebruikt worden.

Een peeling heeft een hoger percentage glycolzuur, tussen de 5% tot wel 17%. Deze peeling is alsnog geschikt voor alle huidtypes, wel is het advies om deze op te bouwen, van 1 tot 2 keer per week gebruik naar 3 tot 4 keer. 

Serums met glycolzuur bevatten ook een hoger percentage glycolzuur en kun je ook beter opbouwen wat betreft de frequentie van het gebruik.

Gezichtscreme's met glycolzuur bevatten over het algemeen een lager percentage glycolzuur, tussen de 3 en 5%, deze kunnen zowel als dag- of nachtverzorging gebruikt worden. Wel is het belangrijk om voor de dag een aanvullende creme met minimaal SPF30 te gebruiken. Dit omdat glycolzuur de huid verdunt en gevoeliger maakt voor zonlicht.

Een nachtcreme met glycolzuur bevat vaak weer een iets hoger percentage glycolzuur dan de gezichtscreme, het percentage van de nachtcreme's ligt vaak tussen de 5% tot 8%.

Maskers met glycolzuur bevatten een nog hoger percentage glycolzuur, dit kan oplopen tot wel 17% glycolzuur. Dit type masker is ook weer geschikt voor de rijpere en/of gepigmenteerde huid, maar ook zeker voor de onzuivere en vette huid. Door de hoge concentratie glycolzuur is het wel belangrijk dat deze producten maximaal 1 tot 2 keer per week gebruikt worden.

 

Wil je meer informatie over de verschillende zuren lees dan ook onze blog:

Glycolzuur, fruitzuur of salicylzuur, wat is het verschil?