Zwangerschapsmasker

Tijdens de zwangerschap kunnen pigmentvlekken ontstaan, genaamd het zwangerschapsmasker. Bij deze pigmentophoping is er sprake van een “overgevoelig” pigmentsysteem. Hierdoor maken de pigmentcellen teveel pigment aan waardoor de huid op bepaalde plaatsen te donker wordt. Deze overgevoeligheid in het pigmentsysteem ontstaat, doordat er tijdens de zwangerschap meer progesteron en oestrogenen in het bloed aanwezig is. Deze beide hormonen zijn in staat om pigmentaanmaak te stimuleren. Tijdens de zwangerschap is de huid hierdoor ook gevoeliger voor UV-stralen en zien we vaak dat pigmentvlekken ontstaan op de jukbeenderen, de bovenlip en het voorhoofd.

  • Bescherm je huid tijdens een zwangerschap extra goed tegen UV-stralen, door dagelijks een dagcrème met minimaal SPF 30 te dragen.
  • Vermijdt tijdens en direct na de zwangerschap producten met fruitzuren, zoals peelings, maskers en anti-age serums met bijvoorbeeld retinol of glycolzuur. Deze maken de huid gevoeliger voor zonnebrand.
  • Melasma kan verminderen of verholpen worden door een dermatoloog, door middel van chemische peelings of laserbehandelingen. Thuisgebruik van peeling en fruitzuren kunnen de huid op milde wijze egaliseren. Doe dit altijd pas 6 maanden na de bevalling.

Meer over huidverzorging tijdens zwangerschap lees je in deze blog: 'Huidverzorging tijdens je zwangerschap