Blauw licht, wat doet het met je huid?

28 December 2020

We stellen onze huid de hele dag door bloot aan schermen met blauw licht. De computer of je laptop, de Ipad en misschien nog wel het meest: de telefoon. Je hoort steeds vaker dat het blauwe licht schadelijk is voor onze huid. Maar hoe zit dat nou eigenlijk? Wij zochten het voor je uit. 


Effecten

Inmiddels wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar hoe schadelijk blauw licht is voor je huid. Het zou fotoveroudering stimuleren, wat betekent dat je huid door de invloed van het blauwe licht sneller veroudert. Sommige onderzoeken tonen aan dat het blauwe licht kan zorgen voor verkleuringen van de huid, vervelende ontstekingen en een beschadigde huidbarrière. Over de schadelijkheid van blauw licht zijn op dit moment nog te weinig onderzoeken gedaan om echt een eenduidige conclusie te trekken.

De meningen zijn verdeeld over de invloed van blauw licht op de huid. Er zijn artsen die zeggen dat de invloed van blauw licht op de huid te verwaarlozen is, maar er zijn nog lopende onderzoeken gaande waaruit blijkt dat er wel degelijk een impact is op de huid. Omdat voorkomen altijd beter is dan genezen zij wij van mening dat je je huid maar beter kunt beschermen tegen de mogelijke schadelijke invloeden van dit blauwe licht. Gelukkig zijn er tegenwoordig meer dan genoeg huidverzorgingsproducten op de markt die je huid beschermen tegen de invloeden van blauw licht.


Beschermen

Hoe doe je dat dan, je huid beschermen tegen het blauwe licht van beeldschermen? Het is in deze tijd ondenkbaar om rigoureus alle schermen bij het vuilnis te zetten en decennia terug in de tijd te gaan. Het zou daarom fantastisch zijn wanneer de huidverzorging in de vorm van crèmes jouw huidje kunnen beschermen tegen de schadelijke invloeden, terwijl jij uuuuurenlang door je tijdlijn op Facebook en Instagram kunt scrollen. Er is nog niet een magisch ingrediënt ontwikkeld die je op je huid kan smeren zodat je volledig beschermd bent tegen het blauwe licht. 


Crèmes

Helaas zijn er (nog) geen filters ontwikkeld die kunnen worden toegevoegd aan huidverzorgingsproducten om je huid volledig te beschermen tegen blauw licht zoals bijvoorbeeld SPF wel kan tegen UV-stralen. Zinkoxide en Tinosorb M zijn filters die een klein gedeelte van het blauwe licht kunnen tegenhouden. Vaak worden deze ingrediënten ook in foundations en poeders gebruikt. Zorg ervoor dat je huidverzorgingsproducten veel antioxidanten bevatten om de vrije radicalen te bestrijden.


Antioxidanten

Van antioxidanten is bekend dat ze de beste manier zijn om de mogelijk negatieve gevolgen van blauw licht zoveel mogelijk beperken. Voorbeelden van bekende antioxidanten zijn vitamine A, C en E, niacinamide (vitamine B3), zink, druivenpitextract, en flavonoïden. Deze ingrediënten zorgen voor een effectieve bestrijding van vrije radicalen. Ze zorgen er ook voor dat onze huid lekker soepel en stevig blijft, ze bevorderen het natuurlijk herstellend vermogen van de huid en helpen ontstekingen te remmen. Ook helpen ze om de eerste tekenen van huidveroudering tegen te gaan en als klap op de vuurpijl zorgen ze voor die mooie glans op je huid die we met zijn allen zo mooi vinden.

Naast het smeren van antioxidanten op onze huid, is het net zo belangrijk om deze ook via je voeding binnen te krijgen. Eet veel groente en fruit, zalm en andere vette vis, spinazie en een handje noten en zaden per dag. Drink groene thee en rooibosthee. Bessensap bevat ook heel veel antioxidanten, maar vaak ook heel veel suiker, dat maakt dit drankje meteen een stuk minder geschikt. Kiwi en citrusvruchten zijn vitamine C bommetjes en kan je bijvoorbeeld verwerken in een heerlijke smoothie, door de yoghurt of in een heerlijke salade.


Filter

De makkelijkste manier om blauw licht van je smartphone tegen te gaan is om een filter te gebruiken. De meest moderne telefoons hebben standaard een anti blauw licht stand, die automatisch het blauwe licht filtert. Heb je deze functie niet standaard op je telefoon? Dan zijn er meer dan voldoende apps te vinden die dezelfde functie hebben.


Relativeren

Hoogleraar oogheelkunde prof. Dr. Nomdo Jansonius van het UMCG zegt “Blauw licht komt gewoon voor in het buitenlicht. Wie buiten is, stelt zijn ogen bloot aan veel meer blauw licht dan wie naar een beeldscherm kijkt. Bovendien zijn beeldschermen tegenwoordig ook zo in te stellen dat ze bijvoorbeeld ’s avonds minder blauw licht uitstralen. Nieuwere led-lampen stralen al minder blauw licht uit dan de oudere.”


Schermtijd

Wanneer je het helemaal goed wilt doen kan je het beste, naast het smeren van beschermende en herstellende huidverzorgingsproducten, gewoon simpelweg minder tijd doorbrengen achter een beeldscherm. Installeer een app op je telefoon die je schermtijd bijhoudt. Zo krijg je een goed inzicht van hoeveel tijd je nou daadwerkelijk, misschien wel onbewust, op je telefoon zit. Wanneer je voor je werk de hele dag achter een beeldscherm zit, zet je telefoon dan ’s avonds na een bepaalde tijd uit en pak een boek, maak een fijne wandeling in de buitenlucht, ga een rondje fietsen of leef je uit in de sportschool. Daar knapt niet alleen je huid van op ;)

 

Advies bij Care for Skin

Wil je graag een op-maat-gemaakt huidadvies? Onze schoonheidsspecialistes helpen je graag. Kom in contact door een mailtje te sturen naar [email protected] of bel naar 085-0607005.

 

 

Onze favoriete producten die helpen de schadelijke invloeden van blauw licht tegen te gaan:

Payot SPF50 Crème Divine Haute Protection Skeyndor Sun Expertise Blue Light Technology Protective Fluid SPF30 Image Skincare IMAGE MD® - Restoring Daily Defense Moisturizer SPF 50Payot
SPF50 Crème Divine Haute Protection

SHOP NU


Skeyndor
Sun Expertise Blue Light Technology Protective Fluid SPF30

SHOP NU


Image Skincar
IMAGE MD® - Restoring Daily Defense Moisturizer SPF50

SHOP NU

 

 

 

Misschien vind je deze blog ook interessant:

Gevoelige huid, wat te doen?