Vergeet je de balans niet?

door Anja van Dijken
3 Maart 2021

Herken je dit? Blij worden als je iets extra’s voor een ander kunt doen, een potje eten koken als je familielid of vriendin dat even zelf niet goed lukt en zo meer van die dingen. Maar dan komt het, je hoort de omgeving dan weer roepen: Doe je niet teveel? Denk je ook eens aan jezelf? Vergeet je de balans niet?

 

Balans

Als ik het woord balans hoor dan krijg ik iedere keer weer de kriebels. Alsof er iemand vanaf mijn schouder meekijkt en zegt: zie je wel, je hebt “het” weer niet in balans en je moet ervoor zorgen dat je meer balans krijgt in je leven. En weet je, meestal hebben ze op dat moment ook gelijk, want inmiddels weet ik dat het woord balans niet zomaar een woord is maar een werkwoord. Niet iets wat je vanaf een bepaald moment, of een bepaalde leeftijd hebt behaald. Alsof het een soort van diploma is, een schildje die je dan aan je muur mag hangen. Iets wat een dagelijks proces is en zal blijven. En juist dat is PRIMA! Dan mag ik dus een keer doorschieten op een bepaald vlak, als het daarna maar weer terugvalt in “normaal”, oftewel in de juiste balans.

 

Evenwicht

Wat houdt balans nu eigenlijk precies in? Zelf denk ik het volgende: het vinden en vasthouden van een evenwicht in je leven – en dat gaat natuurlijk over alles wat je doet. Het gaat mij om het totale plaatje van het leven, is dat in evenwicht? Hoe besteed ik mijn tijd, mijn aandacht en zelfs mijn geld? En daarbij, ben ik ook een beetje lief voor mezelf? Beweeg ik genoeg, is mijn eetpatroon oké, is mijn huis een beetje opgeruimd en schoon… waar liggen mijn prioriteiten. Alles zo samen gevat: is er balans?

Voor velen is dit wel een issue, en als om me heen kijk en dit beluister is het vooral bij vrouwen een eeuwige zoektocht. Zelf ben ik daar echt geen uitzondering in, met alle verschillende petten op als het gaat om mijn werk bij Care for Skin, echtgenote, moeder, oma, zus, buurvrouw, vriendin zijn en zoveel meer, het is vast herkenbaar.

 

Lente

Lente betekent voor mij het seizoen van opruimen, dan gaat het over praktische zaken, maar zeker ook over de mentale dingen. Zowel in als buitenshuis de boel bij langs, mijn hoofd opruimen en resetten door er even tussenuit te gaan, om dan met frisse ogen naar ingesleten situaties te kunnen kijken. Oftewel: voorjaarsschoonmaak houden in zijn totaal.

En als het gaat om balans? Het is eigenlijk helemaal niet zo’n raar woord, maar het gevoel dat het bij mij oproept is, zo van: ja ja, ik weet het nu wel... komt wel goed. Alles op z’n tijd. En dat gevoel en ook de uitwerking ervan, dat mag er ook zijn. We doen het tenslotte allemaal op onze eigen, soms eigengereide manier. Voor mij helpt het enorm om het leven te vergelijken met een pizza. Door teveel vulling zal deze niet lekkerder worden. En wil je er een stukje bij invoegen? Dan zullen je er toch eerst een stukje uit moeten halen, anders gaat de goede smaak maar ook de vorm er vanaf.

Geniet van de lente, je voorjaarsschoonmaak, maar vooral al het goede dat daaruit voorkomt!

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.