Fit, fitter…. The fittest!

door Anja van Dijken
7 Augustus 2022

Om me heen zie ik het echt gebeuren, bij onze vrienden en familie, de één heeft het steeds drukker met haar of zijn conditie, kan niet fit genoeg zijn en voor de ander kan het leven niet bourgondisch genoeg zijn. Haha…. beide partijen groeien, maar dan net even anders.

Het is gewoon een feit dat als je een “zekere leeftijd” bereikt, dat je meer bewust bent van je lichamelijke conditie. Niet omdat ik altijd zo sportief geweest ben, maar simpelweg om dat alles net even iets meer piept en kraakt dan dat het voorheen deed. Ook ik kan er niet omheen. Inmiddels zit ik qua leeftijd ook wel op zo’n getal, dat een beetje fit blijven wel een must is. Vanuit het eigen lichaam gebeurt er steeds minder vanzelf. Er is simpelweg werk aan de winkel.

 

De energie was nooit op!

Tussen m’n 30e en 40e, wat een geweldige tijd, mijn energie was nooit op, Ik dacht niet moe te kunnen worden en ging ook altijd maar door. Voordat het huis wakker werd, had ik mijn baantjes al gezwommen en draaiden alle machines alweer op volle toeren. Niet dat ik zo geweldig was hoor, zo klinkt het bijna, maar dit was gewoon het ritme. Maar ja, er was dan ook dagelijks genoeg te doen, vier kinderen, allemaal hun eigen ding en als mams laveerde je overal tussendoor. Ik voelde me werkelijk “the fittest of all”.

Het lichaam was het gewend, iets als topsport, maar dan net even anders. Beweging kreeg je vanzelf al meer dan genoeg, alleen door het gezin te bestieren en je werk te doen.

Vanaf het moment dat deze periode voorbij was, merkte ik dat er toch iets meer voor nodig was om deze conditie vast te houden, het 'vanzelf' was er niet meer. Maar ook geestelijk, doordat je in een andere fase terechtkomt, blijkt het dat er ook daadwerkelijk iets vanuit mezelf moest veranderen. En dat vergt energie, keuzes maken, maar vooral de dingen anders doen.

Na een periode van, noem het maar “het vechten met mezelf”, heb ik mijn balans gelukkig weer teruggevonden. Het was uiteraard even zoeken, maar ik ben weer blij met mezelf.

 

Onderhoud, oftewel balans!

Het woord balans, eigenlijk krijg ik daar al jaren de kriebels van, balans hier en balans daar. Je komt het in elk artikel tegen, te pas en te onpas. Dan maar het woord onderhoud, oftewel goed voor jezelf zorgen. Vooral zorgen dat je lichamelijk, maar ook geestelijk niet teveel in pieken leeft. Eigenlijk is dat wat balans inhoudt hoor, dus zo gek is dat woord nog niet.

Dit probeer ik op alle facetten wat ik dagelijks tegenkom toe te passen, zowel geestelijk als lichamelijk. Lukt dit altijd? Nee, natuurlijk niet. Maar ook hier wil ik luchtig naar blijven kijken, hoe oud je ook bent, je bent nooit te oud om te leren en we zijn toch allemaal onderweg?

 

Veranderd?

Ja, er moest iets veranderen en dat gaat natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Ik laat je meekijken in mijn keuken en geef mijn recept graag door. Voor mij zijn dit de ingrediënten:

  • Voeding. Ik ben bewuster naar voeding gaan kijken. Nagenoeg geen suikers meer, veel meer groentes en minder ongezonde koolhydraten. Wel de gezonde koolhydraten uiteraard, want een beetje bite en vulling, daar kan ik niet zonder. Daarnaast pak ik m’n supplementen, vitamine C, glucosamine, visolie, magnesium en de collageen poeders.
  • Slaap en alcohol. Ik heb ontdekt dat een glas wijn voor ’t slapen gaan mijn nachtrust flink verstoorde, soort van op m'n kop in bed staan. Dit schijnt overgangs-gerelateerd te zijn. Wil ik nu een wijntje drinken, dan doe ik dat aan 't begin van de avond tijdens het eten. Af en toe overkomt het me, dan heb ik de verleiding niet kunnen weerstaan.
  • Beweging en ontspanning. Hier gaat veel tijd in zitten, maar toch, het is wel een must en zo merkbaar als je daarin volhardt. Elke dag een wandeling, op de fiets naar kantoor en in de zomer trek ik mijn baantjes elke ochtend in het zwembad. Serieus als ik ben van oorsprong, vergeet ik weleens te ontspannen. Leuke dingen doen, lol hebben met wat humor, of toch maar eens die gezellige bourgondiër te zijn, heel belangrijk hoor en allemaal ingrediënten waar niet alleen ik, maar iedereen energie van krijgt.
  • Geloof. Voor mij een verademing om dit leven niet alleen, niet in eigen kracht te hoeven handelen. Mijn dagelijks gebed, maar ook het zingen van christelijke aanbiddingsliederen, gewoon het dagelijks onderweg zijn met God, daar haal ik kracht uit. Simpelweg de basis van wie ik ben.
  • Liefde. Liefde geven, liefde ontvangen, geliefd zijn.

 

The Fittest?

Gelukkig is het geen wedstrijd, maar genieten van de kleine dingen, bewust zijn van wat er werkelijk toe doet. Ben ik nu “The Fittest?” Haha, deze status zal ik nooit bereiken, dat is een utopie en dat hoeft gelukkig ook niet. Maar volgens mij gaat het wel lekker zo, met meestal genoeg energie om te zijn wie ik moet zijn en te doen wat ik graag doe. Laat dat kroontje maar komen dan!

 

Anja van Dijken

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.