Wat is dan vrijheid?

door Anja van Dijken
5 Mei 2023

Dit zijn echt van die dagen dat je letterlijk stil wordt gezet bij de vraag: wat is dan vrijheid en wat betekent vrijheid voor mij persoonlijk. De 2-minuten stil zijn, voor alle oorlogslachtoffers, dierbaren die voor onze en mijn vrijheid zijn gestorven, maar ook de geliefden die we moeten missen en dan dit moment daarna over laten gaan naar 5 mei waarin we de vrijheid mogen vieren. Eigenlijk is voor mij het het “vieren” niet het juiste woord, maar geef ik zelf de voorkeur aan het “koesteren” van de vrijheid.

Koesteren dat we heel veel vrijheid hebben, waarbij ik weet dat vrijheid voor mij waarschijnlijk anders is dan voor jou. Het leven kan best heel complex zijn, we ervaren dit allemaal anders. Deels om wat ons overkomt, deels om hoe en waar we zijn opgegroeid, maar ook simpelweg omdat we gewoon anders zijn.

Dat uit zich in heel veel verschillen ....

……. waar ik vrijheid ervaar, voel jij je misschien gevangen.

……. waar ik de zon voel schijnen, voel jij misschien alleen die donkere wolken.

……. waar ik geniet van mijn kinderen en kleinkinderen, huil jij misschien omdat dit niet voor jou is weggelegd.

……. waar ik blijf struikelen om een goede balans te vinden in alles wat ik doe, is dat voor jou gesneden koek.

……. waar ik de conflicten vermijd, ben jij een strijder die niets uit de weg gaat.

……. waar ik stil word en naar de achtergrond verdwijn, kom jij juist in actie.

……. waar ik veilig in mijn huisje zit elke avond, moet jij de straat op om te overleven.

……. waar ik me heb overgegeven aan de voor mij zo trouwe God en daardoor diepe vrede ervaar, ben jij misschien op zoek naar vrede.

……  waar ik kan kiezen, kun jij dat misschien niet.

 

Echte vrijheid is?

Wat is dan vrijheid? Vrijheid is absoluut niet vanzelfsprekend, voor niemand. Als jouw land in oorlog is, voelt de vrijheid ver weg. Maar ook als jouw familie een oorlogsverleden heeft, dan kan vrijheid nog steeds pijnlijk zijn, omdat er iets aan vooraf gegaan is. Het is meer dan alleen maar het vieren.  Voor mij is vrijheid als een werkwoord, het is de mogelijkheid elke dag nieuwe keuzes te kunnen maken om de vrijheid aan te gaan en dit  te blijven koesteren. Vrijheid is voor mij iets dat begint bij mezelf, hoe ik in het leven sta, de keuzes die ik kan, wil en mag maken.

Wat een vrijheid dat ik deze mogelijkheid heb. Elke dag heb ik de kans om  opnieuw te beginnen, elke dag mag ik nieuwe keuzes maken. Pakken deze altijd goed uit? Nee, helaas niet, dat is niet de werkelijkheid, maar ik heb wel de vrijheid om ....

……. te proberen die vredestichter te zijn.

……. te proberen die ander niet uit het oog te verliezen.

……. te proberen vanuit liefde te leven.

……. te proberen mijn steentje bij te dragen aan een betere wereld.

Ik wens jou!

Als dit niet bij jou past, dan mag dat, ook dat is vrijheid. Maar laten we de vrijheid vooral koesteren. Daarom sluit ik af door jou alle vrijheid toe te wensen!

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.