Zonverzorging bij Care for Skin

Blootstelling aan de zon zonder de juiste bescherming kan leiden tot vroegtijdige veroudering, huidschade en in ernstige gevallen, huidkanker. Daarom is het belangrijk om de huid te beschermen met zonnebrandcrème, gehydrateerd te houden en na blootstelling aan de zon, de huid te herstellen met aftersun producten.

Pagina 1 van 6

De beste zonverzorgingsproducten van jouw favoriete merken koop je bij Care for Skin. Zonbescherming is steeds belangrijker als het gaat om het beschermen van de huid, het voorkomen van huidkanker en vroegtijdige huidveroudering. Wij zonnen veilig, jij toch ook?

 

De werking van UV-A en UV-B stralen

UV-B stralen zijn de stralen die zorgen voor het 'burning' effect, oftewel het bruin kleuren en het verbranden. UV-B stralen zijn het sterkst in de zomerperiode rond de middagklok, wanneer de zon op zijn hoogst staat. UV-B stralen kunnen de huid verbranden en bij elke verbranding raden huidcellen onherstelbaar beschadigd. Zo kan dit resulteren in pigmentvlekken bij de volwassen huid, ookwel melasma genoemd. Wanneer een kind regelmatig verbrandt wordt het risico op huidkanker in de toekomst sterk vergroot. Bescherm daarom niet alleen jezelf, maar ook jouw kind consequent met zonbescherming. 

UV-A stralen zijn de stralen die zorgen voor 'aging', oftewel het versnellen van het huidverouderingsproces. UV-A stralen zijn er eigenlijk altijd en kunnen ook door wolken en glas de huid raken. UV-A stralen tasten de huidcellen en hun processen aan, waardoor collageen afbreekt en de huid zich minder snel vernieuwt. Overmatige blootstelling aan UV-A stralen kunnen er daardoor voor zorgen dat de huid vroegtijdig symptomen van huidveroudering laat zien, zoals rimpelvorming en huidverslapping. Het is daarom erg belangrijk om de huid dag in, dag uit te beschermen met een dagcrème met minimaal SPF 30, ook tijdens de winter. Zonbescherming is hiermee eigenlijk ook het beste anti-aging middel om huidveroudering te remmen. 

 

Wat is nou het verschil tussen de filters in zonverzorgingsproducten? 

In zonverzorgingsproducten wordt onderscheid gemaakt tussen twee categorieën zonfilters: chemische en fysische (ook wel minerale genoemd) filters. 

Een fysische filter beschermt de huid fysiek (fysisch), doordat deze filter een beschermende laag over de huid legt. Deze beschermende laag weerkaatst de UV-straling als een spiegel. Een fysischefilter is mogelijk in de vorm van zinkoxide of titanium dioxide. Het voordeel van deze filter is dat hij de huid direct na het aanbrengen beschermt en dat de beschermingsfactor stabiel is. Ook trekt deze filter niet in de bloedbaan, waardoor hij geen schade kan toebrengen en hij zeer geschikt is voor het gebruiken op de huid van kinderen. Het nadeel van deze filter is dat hij een witte waas kan achterlaten en dat hij niet waterbestendig is. Deze zonnebrandcrème moet dus na elke zwembeurt weer worden aangebracht. 

Een chemische filter dringt in de huidlagen en absorbeert in de huid de UV-straling. Deze filter maakt de UV-straling vervolgens onschadelijk. Er zijn ontzettend veel soorten chemische filters, de meest bekende zijn oxybenzone, octyl methoxycinnamate, octocrylene en avobenzone. Het voordeel van de chemische filter is dat bestendiger is tegen water en zweet en geen witte waas achter laat. Daarnaast kan een combinatie van kwalitatief goede chemische filters een super sterke bescherming geven. Het nadeel is dat niet alle chemische filters goed zijn voor de gezondheid. Sommige chemische filters dringen in de bloedbaan en werken hormoonverstorend. Daarnaast heeft de chemische zonnefilter 15 tot 30 minuten inwerktijd nodig, voordat deze filter de huid beschermt tegen de zonnestralen. De beste chemische zonnefilters zijn Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate, Ethylhexyl Triazone en Dimethicone Diethyl Benzylmalonate

 

Waarom is het belangrijk om SPF op het gezicht aan te brengen?

Het aanbrengen van zonnebrandcrème is uiterst belangrijk om meerdere redenen. Ten eerste helpt het beschermen tegen schadelijke UV-stralen die huidkanker kunnen veroorzaken. Bovendien kan blootstelling aan de zon vroegtijdige huidveroudering veroorzaken, zoals rimpels en pigmentvlekken. Het dagelijks gebruik van een zonnebrandcrème met een hoge SPF kan helpen om deze tekenen van veroudering te verminderen.


Welke zonnebrand raden dermatologen aan?

De keuze voor zonnebrandcrème varieert van persoon tot persoon, afhankelijk van huidtype en persoonlijke voorkeur. Echter, dermatologen bevelen over het algemeen aan om breed spectrum zonnebrandcrèmes te gebruiken die zowel tegen UVA- als UVB-stralen beschermen Daarnaast wordt aanbevolen om een zonnebrandcrème te kiezen met een SPF van 30 of hoger.


Wat is beter zonnebrandcrème of zonnebrandspray?

Zowel zonnebrandcrèmes als zonnebrandsprays bieden effectieve bescherming tegen de zon, maar ze hebben elk hun eigen voor- en nadelen. Crèmes bieden vaak een meer betrouwbare en grondige dekking dan zonnebrandsprays. Bovendien bestaat het risico dat bij sprays niet alle gebieden voldoende worden bedekt, vooral bij wind. Sprays zijn daarentegen vaak gemakkelijker en sneller aan te brengen, wat het aantrekkelijker maakt deze te gebruiken. 


Wat is beter factor 30 of 50?

Factor 30 blokkeert ongeveer 97% van de UVB-stralen, terwijl factor 50 ongeveer 98% blokkeert. Hoewel factor 50 een iets hogere bescherming biedt, is het belangrijkste om te onthouden dat geen enkele zonnebrandcrème 100% van de zonnestralen kan blokkeren. Bovendien biedt een hogere SPF geen significant langere bescherming en moeten alle zonnebrandcrèmes regelmatig opnieuw worden aangebracht, vooral na zwemmen of zweten.


Is zonneolie beter dan zonnecrème?

Zowel zonneolie als zonnecrème kunnen effectieve bescherming tegen de zon bieden, maar er zijn enkele verschillen om te overwegen. Zonneolie kan het voordeel hebben van een luxueuzere, hydraterende applicatie en het kan een glanzende gloed op de huid achterlaten. Sommige mensen vinden dat ze met zonneolie een gelijkmatigere kleur krijgen. Echter, het belangrijkste is dat de zonneolie een voldoende beschermingsfactor (SPF) heeft en breed spectrum bescherming biedt, wat betekent dat het beschermt tegen zowel UVA- als UVB-stralen.

Zonnecrème of -lotion kan dikker en meer zichtbaar zijn op de huid, maar het wordt algemeen beschouwd als de meest effectieve manier om de huid tegen UV-stralen te beschermen. Het is vaak makkelijker om te zien waar je het product hebt aangebracht, zodat je er zeker van kunt zijn dat je geen plekken hebt gemist. Het blijft meestal beter zitten als je zweet of in het water bent, hoewel het nog steeds regelmatig moet worden aangebracht.

Beide soorten producten kunnen effectief zijn, maar het is belangrijk om een product te kiezen dat een voldoende hoge SPF heeft en dat je regelmatig aanbrengt, vooral na zwemmen, zweten, of elke twee uur bij langdurige blootstelling aan de zon.

Kun je met factor 50 bruin worden?


Ja, je kunt nog steeds bruin worden terwijl je een zonnebrandcrème met factor 50 gebruikt. Een hogere SPF betekent niet dat je volledig bent geblokkeerd voor de zon, maar het vermindert de hoeveelheid UV-straling die je huid bereikt.

Met factor 50 wordt ongeveer 98% van de UVB-stralen geblokkeerd, wat betekent dat 2% nog steeds je huid kan bereiken en bruinen kan bevorderen. Het is echter belangrijk op te merken dat bruinen een teken is van huidbeschadiging. Zelfs een lichte bruine kleur kan een teken zijn dat je huid DNA-schade heeft opgelopen, wat op de lange termijn kan leiden tot huidveroudering en een verhoogd risico op huidkanker.

Het is altijd belangrijk om zonnebrandcrème te gebruiken wanneer je tijd buiten doorbrengt, ongeacht of je probeert te bruinen. Het beschermt je huid tegen schadelijke UV-stralen en helpt te voorkomen dat je huid verbrandt, wat een veel groter risico op huidkanker met zich meebrengt.


Waarom is een goede zonnebrandcrème zo duur?

De prijs van zonnebrandcrème kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de kwaliteit van de ingrediënten, het onderzoek en de ontwikkeling achter het product, en de merknaam. Goede zonnebrandcrèmes bevatten vaak hoogwaardige ingrediënten die effectief zijn in het blokkeren van schadelijke UV-stralen en die ook goed zijn voor de huid. Daarnaast kunnen sommige zonnebrandcrèmes duur zijn vanwege de technologie die wordt gebruikt om een breed spectrum van bescherming te bieden, of vanwege toegevoegde voordelen zoals waterbestendigheid of huidverzorgende ingrediënten.

 

Kun je zonnebrandcrème als dagcrème gebruiken?

Ja, zonnebrandcrème kan zeker als dagcrème worden gebruikt, vooral als het hydraterende ingrediënten bevat. Wij raden raden aan om elke dag zonnebrandcrème te gebruiken, ongeacht het weer, omdat UV-stralen nog steeds door wolken kunnen doordringen. Er zijn ook vele moisturizers op de markt die zonnebescherming bieden, waardoor ze een uitstekende optie zijn voor dagelijks gebruik. Bekijk ook: dagcrème met SPF


Hoe weet je welke factor je nodig hebt?

Het kiezen van de juiste SPF hangt af van een aantal factoren, waaronder je huidtype, hoeveel tijd je in de zon doorbrengt en de intensiteit van de zon.

Huidtype: Mensen met een lichtere huid hebben meer kans om te verbranden en hebben over het algemeen een hogere SPF nodig dan mensen met een donkere huid. Echter, dit betekent niet dat mensen met een donkere huid geen zonnebrandcrème nodig hebben. Alle huidtypes kunnen beschadigd worden door UV-stralen en hebben bescherming nodig.

Intensiteit van de zon: De zon is op zijn sterkst midden op de dag en tijdens de zomermaanden. Gedurende deze tijden en seizoenen heb je mogelijk een hogere SPF nodig. Ook op hoger gelegen locaties en dichter bij de evenaar is de zon sterker, waardoor een hogere SPF nodig is.

Tijd buiten: Hoe langer je buiten bent, hoe hoger de SPF die je nodig hebt. Zelfs met een hoge SPF moet je je zonnebrandcrème regelmatig opnieuw aanbrengen - minstens elke twee uur en onmiddellijk na zwemmen of hevig zweten.

Gevoeligheid voor de zon: Sommige mensen zijn gevoeliger voor de zon vanwege hun genetica of vanwege bepaalde medicijnen die ze innemen. Als je gevoelig bent voor de zon, heb je een hogere SPF nodig.

In het algemeen raden dermatologen aan om minstens een SPF 30 te gebruiken, wat ongeveer 97% van de UVB-stralen blokkeert. Een SPF van 50 blokkeert ongeveer 98% van de UVB-stralen. Vergeet niet dat geen enkele zonnebrandcrème 100% van de zonnestralen blokkeert en dat alle zonnebrandcrèmes regelmatig opnieuw aangebracht moeten worden voor optimale bescherming.

 

Zonverzorging kopen?

Zonverzorging koop je bij Care for Skin, de online huidspecialist met persoonlijk en betrokken advies. Op zoek naar een geschikt product die het beste bij jou past, maar kom je er niet helemaal uit? Bel of mail ons gerust, wij staan voor je klaar!