Zonbescherming

De nummer 1 oorzaak van vroegtijdige huidveroudering is Uv-straling. Blootstelling van onze huid aan de zon is funest voor onze van nature egale en gladde huid. We zullen in het kort uitleggen waarom Uv-straling schadelijk is en wat we er tegen kunnen doen

Wat is de oorzaak?


Onze huid is een bijzonder orgaan met eigenlijk maar één hoofdfunctie, ons lichaam beschermen tegen invloeden van buitenaf.
Wanneer de huid voor langere tijd bloot wordt gesteld aan de zon gaat de huid een natuurlijk beschermingsproces in, de huid gaat pigment aanmaken om zich te beschermen tegen Uv-straling. De aanmaak van pigment is de reden waarom wij een getinte huidskleur krijgen tijdens het zonnen. De aanmaak van dit pigment is onomkeerbaar. Het pigment wat wij aanmaken dient de huid te beschermen tegen de Uv-straling.

Uv-straling komt in drie soorten, Uv-A, Uv-B en Uv-C, van de laatste, Uv-C, hebben we geen last, deze wordt tegengehouden door de ozonlaag. Uv-A en Uv-B hebben wel invloedt op onze huid en we dienen de huid hier ook tegen te beschermen. Uv-B dringt slechts door tot in de bovenste laag van de huid en is qua huidveroudering niet zo schadelijk als Uv-A straling. Uv-A dringt het diepste door in onze huid en tast de huidcellen aan, waardoor de aanmaak van Collageen en andere huideigen stoffen wordt beïnvloed. Na jarenlange blootstelling en veel zonnen is dit verschijnsel zo erg dat huid enorm veel van haar elasticiteit en herstelvermogen verliest en rimpeltje en lijntjes ontstaan.

Dit zien we heel duidelijk als we plekken op ons lichaam die nauwelijks bloot zijn gesteld aan de zon vergelijken met ons gezicht of handen die voortdurend bloot worden gesteld aan de zon.

Wat is de oplossing?


Om huidveroudering door het zonnen te voorkomen is het belangrijk om beschermde verzorging te dragen. Deze verzorging wordt bij altijd aangeduid met een SPF-factor, deze geeft aan hoelang wij in de zon kunnen liggen. Deze factor is wettelijk verplicht en wordt gecontroleerd voordat een product de markt opgaat.

Wanneer we zonder bescherming een uur lang in de zon liggen, verbranden we een bepaalde graad.
Wanneer we in dezelfde zon liggen, kunnen we met een SPF50, 50 keer zo lang in de zon liggen voordat we met dezelfde graad verbrand zijn.

Voorwaarden hiervoor zijn:

- Om de 2 uur insmeren met de SPF50 zonnebrand.
- Insmeren met 2mg/cm2 zonnebrand.

2 mg per vierkante centimeter staat voor de dikte van laag zonnebrand die we op moeten smeren. Dit komt neer op ongeveer 36 ml voor een volwassen en ongeveer 20ml voor een kind van 10. Wat erg veel is!!

Het nadeel van zonnebrand is dat de bescherming kwadratisch terug loopt wanneer we een dunnere laag opsmeren. Smeren we met 1mg/cm2 in plaats van 2mg/cm2 met een factor 50 zonnenbrand, oftewel de helft. Dan worden niet met een factor 25 beschermd, maar ongeveer met een factor 7.. Bijna geen bescherming dus.

Tips


Wil je kunnen controleren of dat je voldoende zonnebrand op hebt. Dan is de inhoud van het flesje een goede indicator. Deel de inhoud door 36ml, en je weet ongeveer na hoeveel smeerbeurten het flesje leeg moet zijn.

Smeer het niet uit, maar laat het intrekken... Wanneer we zonnebrand opsmeren moeten we het gelijkmatig over de huid verdelen, en de witte gloed laten zitten en deze in laten trekken. Niet uitsmeren, want dan gaat de werking van de zonnnebrand achteruit.

Kortom, let op de volgende punten bij het smeren en kopen van een zonnebrand:

- Pak een hoge SPF-factor (30 of hoger), aangezien we vaak te dun smeren, heb je nog wel wat bescherming.
- Smeer dik, met een flesje van 150ml zou een volwassen ongeveer 4 a 5 keer mogen doen.
- Smeer de 'witte gloed' niet uit, maar laat deze intrekken.
- Smeer jezelf om de 2 uur opnieuw in.

Pagina 1 van 7