Bereid je huid voor op de drukke decembermaand

door Anja van Dijken
21 November 2022

December, eigenlijk is dit wel de mooiste maand van het jaar. Althans, dat is iets wat je altijd hoort. Je wordt er soms letterlijk mee overspoeld: 'de feestdagen zijn de mooiste dagen van het jaar', 'geniet van de feestdagen', 'hoe mooi zijn de feestdagen!'

Veelal zijn dit marketingkreten, maar onbewust laten we het best op ons inwerken en willen we er ook de mooiste maand van het jaar van maken. Deze blog gaat over stress, maar vooral over hoe goede gezichtsverzorging jou in deze periode kan helpen je huid te ontstressen.

 

Decemberstress 

En ja, het is zeker een hele mooie maand, maar er is ook een andere kant. Dit laatste merk ik in mijn eigen omgeving dat de decembermaand vooral een drukke maand is. Blijkbaar willen we alles in een maand proppen, bezigheden afronden, nog even mensen bezoeken die we het hele jaar nog niet hebben gezien en ga zo maar door.

Stress dus, eigenlijk is dat enorm jammer. Want als je je goed voorbereid, paal en perk stelt aan het lijstje van eisen die jij zelf samenstelt, dan zul je zien dat de december een hele fijne maand is.

Nu kun je stress niet alleen van drukte krijgen, maar we weten allemaal dat stress meer is dan alleen maar druk zijn. Vooral in de decembermaand zijn er veel mensen die hun geliefden moeten missen, of is er ziekte met alle gevolgen van dien. Ook deze dingen wegen zwaarder in deze maand.

 

Wat doet stress met je lichaam?

Bij een stresspiek maakt ons lichaam adrenaline aan, dit zorgt ervoor dat je op scherp staat. Wat gebeurt er dan in ons lichaam?

 1. Je hartslag en bloeddruk stijgen, je gaat sneller ademen en je bent alerter.
 2. Vlak hierna maken de bijnieren het hormoon cortisol aan.
 3. Cortisol herstelt de hormoonbalans.
 4. Jouw lichaam heeft door de adrenaline snel en veel energie verbruikt.
 5. De energie moet weer worden aangevuld.
 6. Cortisol zorgt dat jouw bloedsuikerspiegel stijgt.
 7. Je krijgt meer energie omdat je eetlust hierdoor gaat stijgen.

Een perfect cirkeltje, zoals ons lichaam reageert op stress. Niets mis mee zou je zeggen, mits dit proces niet te lang aanhoudt.

 

Lichamelijke klachten door stress

Veel en langdurige stress betekent dat dit chronisch is geworden en de aanmaak van cortisol voortdurend aanwezig is. Je staat zogezegd altijd "aan".

De aanmaak van stresshormonen (waaronder cortisol) gaat altijd voor op de aanmaak van andere hormonen die je lichaam nodig heeft. Het gevolg is dat andere hormonen, waaronder progesteron, minder worden geproduceerd en je hormoonbalans wordt verstoord. Laat progesteron nu net het hormoon zijn dat voor ontspanning zorgt, wat je dan juist zo nodig hebt.

Een teveel aan cortisol zorgt echt voor flinke klachten zoals spijsverteringsklachten, ontregeling van de bloeddruk, gewrichts- en spierpijnen, hoofdpijn en geheugenproblemen. En last but not least: huid, haar en nagels zullen minder herstellen en genezen.

 

Wat doet stress met je huid?

Stress is niet oké, niet voor je lichaam en ook niet voor je huid. Als stress te lang gaat duren, dan krijg je ook zeker een slechte huid door stress.

Bij chronische stress is de huid de grote sluitpost als het gaat om voeding en energie. Ons lichaam is zo ingesteld dat het hart, de longen en andere organen voorrang hebben. Logisch dat we de weerslag van stress dan op de huid kunnen terugzien.

Huidproblemen door stress

 • De weerstand van de huid wordt lager.
 • Grotere wallen en donkere kringen.
 • Je krijgt last van een droge huid bij stress.
 • Het versnelt de afbraak van collageen.
 • Vroegtijdige huidveroudering.
 • Een gevoelige huid door stress.
 • Toename van acne en jeugdpuistjes.
 • Stress verergert psoriasis.

 

Kun je huiduitslag krijgen door stress?

Huiduitslag op het gezicht door stress is zeker een reëel gevolg. Veelal uit dit zich in rode bultjes die jeuken en/of branderig aanvoelen. De algehele weerstand van je lichaam, en ook die van je huid, wordt bij chronische stress verminderd.

Huiduitslag stress uit zich o.a. in rode huidvlekken. Onder invloed van stress maakt het lichaam in korte tijd veel histamine aan wat vrijkomt uit cellen. Het zorgt ervoor dat bloedvaten verwijden en de wandvaten verdunnen. Een nuttig proces, want het helpt jouw huid zich te ontdoen van allergenen.

Duurt dit proces van histamine te lang, dan kan je lichaam de hoeveelheid histamine niet goed verwerken. Hierdoor zal de huiduitslag door stress zich uiten in rode bultjes, die ook nog kunnen gaan jeuken. Zodra het gehalte histamine in het bloed weer daalt zullen de bultjes ook wegtrekken.

 

Welke producten zijn fijn om je huid te ontstressen?

We hebben een paar mooie gezichtsverzorging producten voor je geselecteerd die jouw huid goed kan gebruiken tijdens een stressvolle periode.

Een serum met antioxidanten om de gestreste huid te voorzien van een hoge concentratie aan actieve ingrediënten.
Salt & Stone Antioxidant Hydrating Facial Oil is 100% een unisex olie die rijk is aan antioxidanten. Het zuivert en herstelt de huid, waardoor het beschermt tegen dagelijkse stress. Gebruik deze in de ochtend en de avond na het reinigen onder de dagcrème en nachtcrème.

Salt & Stone Antioxidant Hydrating Facial Oil

Salt & Stone Antioxidant Hydrating Facial Oil

 

Een gezichtscrème om de verzwakte huid te beschermen tegen dagelijkse invloeden.
Dermalogica barrier repair is een beschermende en vochtinbrengende crème voor de gevoelige en gestreste huid. De herstellende formule versterkt de huidbarrière, kalmeert, hydrateert en vormt een beschermende laag. Haverpitolie is rijk aan antioxidanten en de essentiële vetzuren versterken de lipidenlaag, waardoor huidirritaties zullen verminderen.

Dermalogica Barrier Repair

Dermalogica Barrier Repair

 

Een gezichtsmasker voor een ontspanningsmoment en intensieve verzorging.
Image Vital C - Hydrating Overnight Masque is het schoonheidsslaapje in een potje. Het nachtmasker bevat een drievoudig mineralen-complex, hydrateert, herstelt, geeft direct extra energie, vermindert droogtelijntjes en ontspant de vermoeide huid. Gebruik dit masker zo vaak je wilt, dat kan wekelijks of als kuur.

Image Skincare VITAL C - Hydrating Overnight Masque

Image Skincare VITAL C - Hydrating Overnight Masque


Malin + Goetz Clarifying Clay Mask een kleimasker dat diep reinigt, overtollig talg absorbeert en de huid exfolieert. Hierdoor worden onzuiverheden verminderd en de poriën verfijnd. Het aanwezig retinyl palmitate wordt door de huid omgezet in retinol en werkt als krachtige antioxidant voor anti aging.

Malin+Goetz Clarifying Clay Mask

Malin+Goetz Clarifying Clay MaskEen oogmasker om donkere kringen en wallen door stress te verminderen.
Comfort Zone Sublime Skin Eye Patch is liftend en corrigeert binnen een aantal minuten tekenen van vermoeidheid. Het vermindert zwellingen rondom de ogen, verfrist de vermoeide oogzone en verstevigt de huid. Het zorgt voor een verfrissende oogopslag en de hexapeptide is een goede vervanger voor botox door het liftende effect.

Comfort Zone Sublime Skin Eye Patch 6pcs

Comfort Zone Sublime Skin Eye Patch 6pcs

 

Huidadvies nodig?

Advies nodig om de vermoeide huid door stress weer in goede huidconditie te brengen? Hulp nodig bij het kiezen van passende producten? Neem gerust contact op met de huidspecialisten van Care for Skin, zij geven je graag advies op maat en helpen je verder. Care for Skin is te bereiken op tel. 085 060 7005 of per mail [email protected]

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Ze is al 30 jaar schoonheidsspecialiste en is gespecialiseerd in huidverbetering. Huid, voeding en levensstijl zijn voor haar belangrijke componenten.