Dagcrème, alles over de beste dagverzorging

2 September 2020

Wat is een dagcrème? 

Een dagcrème is een crème die bedoeld is voor de huid van gezicht en hals. Een huidcrème is een substantie die gemaakt is om de huid te verzorgen en te beschermen. In principe is elke huidverzorgende crème opgebouwd uit vet of olie, water en een emulgator die zorgt dat de olie of het vet goed met het water vermengd wordt.

Door water met (hoogwaardige) olie te vermengen, zorg je dat het product de huid niet te vet maakt, zoals bij pure olie wel het geval zou zijn.

Dit principe-recept (dus water, olie of vet plus emulgator) van een crème is de basis van elke huidcrème, dus ook voor bijvoorbeeld handcrème of bodylotion.

 

Cosmetische functie

Een dagcrème is bedoeld om 's morgens op het gezicht en hals aan te brengen en is een tegenhanger van nachtcrème, die je, zoals bekend is, voor het slapengaan aanbrengt. Dagcrème is over het algemeen minder vettig dan nachtcrème, zodat je met een matte, niet-glimmende huid voor de dag kan komen. Om deze reden gebruiken veel mensen trouwens een getinte dagcrème: een crème die je een mooi, gezond en natuurlijk uitziend kleurtje geeft, zonder dat je meteen een opzichtige laag make-up op je huid hoeft te smeren(zoals bij een poeder of foundation).

 

Beschermende functie

Naast een licht cosmetisch effect, zoals bij getinte dagcrème het geval is, dient een dagcrème om de huid te beschermen tegen weersinvloeden (wind, regen, kou), luchtvervuiling zoals rook, frituurvet, stof en make-opsporen. Een Dagcrème met SPF, oftewel de Sun Protection Factor (SPF), beschermt je huid tegen vroegtijdige veroudering door de invloed van UV-B straling in zonlicht tegen te gaan. Nouvital Aloë Vera Day Cream is een voorbeeld van een betaalbare dagcrème met hoogwaardige ingrediënten, zoals aloë vera (waarover verderop meer). Als SPF bevat Nouvital Aloë Vera Day Cream titaandioxide dat een veilige beschermlaag geeft tegen schadelijke UV-straling van de zon.

Omdat niet iedere huid dezelfde behoeften heeft, bieden we verschillende soorten crèmes aan, voor verschillende huidtypen en verschillende wensen.

 

Typen dagcrèmes voor typen huidjes

Voor de gevoelige huid

Zo zijn er neutrale, milde en verzorgende dagcrèmes voor mensen met een gevoelige huid. Deze worden aanbevolen wanneer je huid onrustig is of snel geïrriteerd, of je last hebt van allergische reacties op crèmes. Ook bij bijvoorbeeld rosacea is het belangrijk om extra voorzichtig te zijn met wat je op je huid smeert. Een gezichtscrème voor de vette huid kan je huid helpen de natuurlijke vetafgifte van je talgklieren te reguleren, terwijl crèmes voor een droge huid voedender en rijker zijn.

 

Dagcreme met SPF

Wanneer jouw huid gevoelig is voor de zon (bijvoorbeeld bij zonneallergie of als je van nature een erg lichte of dunne huid hebt) kun je een dagcrème met SPF overwegen. Ook bij ouderdomsvlekken of wanneer het tegengaan van huidveroudering belangrijk voor je is, is een anti-aging crème met SPF een goed idee. Sowieso bevatten anti-aging dagcrèmes nutriënten die erg voedend voor je huid zijn en haar ondersteunen bij het herstel van bijvoorbeeld rimpeltjes en slapte. Voorbeelden van zulke ingrediënten zijn vitamine A, C, E en gezonde vetten, zoals avocado-olie.

 

Een mooie huid bij een gezond lichaam

Echte schoonheid komt van binnenuit en voor een mooie gezichtshuid is het dus ook van belang dat je gezond en afwisselend eet, aan lichaamsbeweging (doorbloeding!) doet en voldoende water drinkt. Ook het dagelijks verzorgen van je gezichtshuid en het daarbij gebruiken van de juiste producten kan wonderen doen.

 

Hydraterende dagcrème

Een verfrissende crème die een vochtarme huid vochtig maakt, droogtelijntjes kan helpen tegengaan en een frisse, egale uitstraling geeft is hydraterende dagcrème. Veel van van deze hydraterende crèmes bevatten aloë vera, het geelachtige, niet-vette sap van de beroemde cactusachtige plant die, niet voor niets, van oudsher gebruikt wordt om de huid te verzorgen, te hydrateren en te ontsmetten.

 

Het belang van goed reinigen van de gezichts- en halshuid

Belangrijk is dat je voor het gebruik van een dag- of nachtcrème de huid goed reinigt met bijvoorbeeld een speciale reinigingsmelk, een gezichtscleanser (een kleine hoeveelheid product gebruiken en daarna overvloedig spoelen) en/of een lotion. Dit zorgt ervoor dat vuil, dode huidcellen en talg voorzichtig van de huid verwijderd worden, zodat je poriën niet verstopt raken (wat tot mee-eters of puistjes kan leiden als je huid daar gevoelig voor is), de huid er frisser uit komt te zien en de crème dieper in je huid kan dringen. Zo komen de verzorgende eigenschappen van de gezichtscrème het beste tot hun recht.

 

BB-of CC-creme

Wanneer je echt een probleemhuid hebt, of je wilt tot in de puntjes verzorgd voor de dag komen, dan kun je een BB Cream of een CC Cream overwegen. BB-crèmes en CC-crèmes zijn zwaarder gepigmenteerd dan getinte crèmes en zijn dus ook dekkender. Toch zijn ze lichter en verzorgender dan een klassieke foundation. Een CC-crème is trouwens nog iets dekkender en een BB-crème. Een BB-crème is weer wat verzorgender en dus ook vettiger dan een CC-crème en daarmee weer geschikter voor een drogere en meer veeleisende huid dan een CC-crème.

 

Hoe kies je de juiste dagcrème? 

Kortom: wanneer je op zoek bent naar een geschikte crème voor jouw huid, vraag je dan ten eerste af wat voor type huid je hebt (droog, vet, normaal, onzuiver, gevoelig, rijper, enzovoorts) en wat je belangrijkste doel is (hydrateren, camoufleren, er op een natuurlijke manier fris en verzorgd uitzien, beschermen, verjongen, voeden). Schrijf de belangrijkste punten op op een lijstje en hou dat lijstje bij de hand wanneer je (online) gaat shoppen. Op die manier kun je gericht een crème kiezen die geschikt is voor jou.

Om jouw keuze te vergemakkelijken, delen we graag onze ervaringen met je. We hebben daarom een Top 10 Dagcrème samengesteld op basis van ervaringen, prijs/kwaliteit en werkstoffen. Bekijk deze hier:

 

 

Onze tips voor een stralende huid:

Medik8 Pore Cleanse Gel Intense Medik8 Clarity Peptides Nouvital Aloe Vera Day Cream
Medik8 Pore Cleanse Gel Intense Medik8 Clarity Peptides Nouvital Aloe Vera Day Cream

 

 

 


Misschien vind je deze blog ook interessant: