De beste behandeling tegen pigmentvlekken

door Anja van Dijken
17 Oktober 2022

 

Pigmentvlekken in je gezicht, ineens kan het er zijn! Je wilt hier graag iets mee doen, maar welke behandeling en met welke producten? Moet je het nu alleen beschermen met een zonnebrandcrème? Of is er ook nog meer voor nodig om de pigmentvlekken te behandelen of verwijderen?

We geven je graag meer inzicht in wat de beste behandeling tegen pigmentvlekken is, maar ook wat de mogelijkheden zijn.

 

Wat is de beste behandeling tegen pigmentvlekken?

Bij het verwijderen van pigmentvlekken geldt eigenlijk het gezegde dat "meerdere wegen naar Rome leiden". De beste behandeling tegen pigmentvlekken bestaat er niet, omdat de type en intensiteit van de pigmentatie per persoon verschillend is. Hoewel er geen wondermiddel tegen pigmentvlekken bestaat, zijn er wel verschillende behandelingen mogelijk bij een specialist of door jezelf.

Lees je vooral in en laat je goed voorlichten om te kijken welke behandeling tegen pigmentatie bij jou aansluit:

Laserbehandeling en pigmentvlekken

Je kunt deze behandeling laten uitvoeren bij de daarvoor gespecialiseerde klinieken. De laser geeft heel plaatselijk in de pigmentcellen een sterke verhitting. waardoor het pigment geleidelijk wordt afgevoerd door het lichaam. Na deze behandeling kleurt het pigment eerst wat donkerder, het resultaat wordt meestal na 6-8 weken zichtbaar.

Lichtflitsen (IPL) en pigmentvlekken

Ook deze methode is weggelegd voor de specialist. De lichtflitsen breken het pigment af, doordat de pigmentvlekken de kleur van de lichtimpuls absorberen. Na de behandeling zal ook hier het pigment eerst iets donkerder kleuren voordat het resultaat zichtbaar wordt. Het lichaam moet namelijk eerst het pigment afbreken.

Chemische peeling en pigmentvlekken

Een chemische peeling kan onder begeleiding van de specialist of door jezelf worden uitgevoerd. Peelings met een hoge concentraties werkstoffen gebeuren altijd onder begeleiding van de specialist. Chemische peelings voor thuis hebben een lagere concentratie werkstoffen, maar ook deze behandelingen kunnen op termijn een mooi resultaat geven.

Medicijnen in crème-vorm en pigmentvlekken

De meeste middelen die hiervoor beschikbaar zijn richten zich op het remmen van pigmentvorming of het blokkeren van het enzym tyrosiase. Hiervoor kun je het beste jouw huisarts raadplegen.
Zowel de laserbehandeling als de IPL boeken over het algemeen goede resultaten. Helaas kunnen niet alle pigmentvlekken behandeld worden met een laser of IPL, laat je hierover goed over informeren bij de specialist.

Meer lezen over de oorzaak van pigmentvlekken? Wij vertellen er alles over in onze blog:  Alles over pigmentvlekjes, ouderdomsvlekjes en hyper pigmentatie.

 

Hoe kun je zelf pigmentvlekken verwijderen?

Producten tegen pigmentvlekken zijn volop verkrijgbaar. Welke kun je dan het beste kiezen om zelf aan de slag te gaan met het verwijderen van pigmentvlekken of hyperpigmentatie?

Exfolieer met een chemische peeling tegen pigmentatie

Glycolzuur, melkzuur en salicylzuur zijn de zuren die ervoor zorgen dat de celvernieuwing wordt gestimuleerd. Hierdoor zal de hyper pigmentatie steeds verder vanuit de onderste laag van de opperhuid, naar boven worden gedrukt en uiteindelijk vervagen of verdwijnen.

Een chemische peeling voor pigmentatie kan 2 tot 3 keer per week 's avonds worden gebruikt op een schone huid. Gebruik gedurende de peeling periode overdag altijd een zonnebrand voor het gezicht met minstens factor 30.

Neoderma Neo-White Peel Mask

Neoderma Neo-White Peel Mask

 

De Neoderma Neo-White Peel Mask is een verhelderend peeling masker die een fijne korrel bevat om de celvernieuwing te stimuleren en bevat werkstoffen om nieuwe hyperpigmentatie tegen te gaan.  

Image Skincare ILUMA - Intense Brightening Exfoliating Powder

Image Skincare ILUMA - Intense Brightening Exfoliating Powder

 

De Image Iluma-Intense Brightening Exfoliating Powder is een rijk polijstende poeder die de huid mild reinigt en exfoliëert, zelfs de meest gevoelige huid met pigmentatie.

Medik8 Sleep Glycolic

Medik8 Sleep Glycolic

 

De Medik8 Sleep Glycolic is een thuispeeling met 10% ingekapseld glycolzuur die tijdens de nacht pigmentatie in de huid aanpakt.

 

Reinig met een cleanser tegen pigmentatie

Door het dagelijks gebruiken van een cleanser die geschikt is voor de huid met pigmentvlekken geef je je huid de juiste voorbereiding. Het aanvullende serum tegen pigmentatie en de dagcrème en nachtcrème die je vervolgens aanbrengen zullen meer effect hebben op de gereinigde huid.

 

Image Skincare Iluma Brightening Exfoliating Cleanser
Image Skincare Iluma Brightening Exfoliating Cleanser

 

De Image Skincare Iluma Brightening Exfoliating Cleanser kan dagelijks gebruikt worden en geeft op een milde wijze een effectieve reiniging, met een verhelderde en geëgaliseerde huid.


Onderhoud met een serum tegen pigmentatie

Breid je dagelijkse verzorging uit met een serum tegen pigmentatie, door deze dagelijks na de reiniging te gebruiken onder je dagcrème tegen pigmentatie. Op deze manier blijf je jouw huid stimuleren om het pigment verder af te breken en tegelijk werkt het pigment serum preventief, dus ter voorkoming van vorming van nieuwe pigmentatie.

Image Skincare ILUMA - Skin Brightening Serum Medik8 Advanced Day Total Protect - SPF 30

Image Skincare ILUMA - Skin Brightening Serum

Medik8 Advanced Day Total Protect - SPF 30

 

Welke vitamine helpt tegen pigmentvlekken?

Er zijn een aantal vitamines in je gezichtsverzorging die helpen om pigmentvlekken gezicht  preventief te voorkomen. We hebben deze harde werkers voor je in een TOP 3 gezet!

1. Vitamine C: met stip op nummer 1 in de strijd tegen pigmentvlekken.

Vitamine C onderdrukt de overmatige productie van melanine door het enzym tyrosinase. Het is een sterke antioxidant, waardoor het beschermt tegen uv-stralen en tevens verhelderend werkt op het reeds bestaande pigment. 

Dermalogica Biolumin-C Serum

Dermalogica Biolumin-C Serum

 

TIP
Het Dermalogica Biolumin-C Serum is een krachtig Serum pigmentatie die door de hoge concentratie vitamine C en ook de AHA-zuren, een egale en heldere teint stimuleert.

 

2. Vitamine A: stimuleert de huidvernieuwing om de pigment als het ware eraf te pellen. 

De pigmentcellen groeien door de celvernieuwing naar het huidoppervlak en zullen op deze manier minder zichtbaar worden of verdwijnen. Het helpt daarnaast ook tegen onzuiverheden en tekenen van huidveroudering.

Alpha-H Vitamin A Serum

Alpha-H Vitamin A Serum

 

TIP
Het Alpha-H Vitamin A Serum bevat 0,5% Vitamine A (Retinol), dat de celvernieuwing stimuleert, overactieve pigmentcellen kalmeert en ook donkere verkleuringen in de huid egaliseert.

 

3. Vitamine B3: oftewel niacinamide om te egaliseren en pigmentvlekjes te verminderen.

Het geldt voor bestaande pigmentvlekken, maar het helpt ook nog eens om nieuwe pigmentvlekjes te voorkomen. Vitamine B3 belemmert namelijk de transport van het pigment in de cellen naar het huidoppervlak. Hierdoor wordt het pigment aan het huidoppervlak minder zichtbaar.

Image Skincare ILUMA - Intense Facial Illuminator

Image Skincare ILUMA - Intense Facial Illuminator



TIP
De Image Skinare Iluma - Intense Facial Illuminator bevat niacinamide, vitamine C en glycolzuur. Tezamen vormen deze drie ingrediënten een krachtig trio in de strijd tegen pigmentvlekjes.

 

Bescherm en stimuleer altijd je huid als je gevoelig bent voor pigmentvlekken!

Ben je gevoelig voor pigmentatie in welke vorm dan ook? Start de dag dan altijd met een zonnebrandcrème factor 30 of zonnebrandcrème factor 50. Hiermee voorkom je pigmentvlekken gezicht. Een dagcrème met SPF of tegen pigmentatie beschermt de huid tegen uv-stralen, maar zal de huid ook blijven stimuleren tot herstel van pigmentvlekken in het gezicht.

Alpha-H Daily Essential Moisturiser SPF50 Dermalogica Dynamic Skin Recovery SPF 50 Image Skincare IMAGE MD® - Restoring Daily Defense Moisturizer SPF 50

Alpha-H Daily Essential Moisturiser SPF50

Dermalogica Dynamic Skin Recovery SPF 50

Image Skincare IMAGE MD® - Restoring Daily Defense Moisturizer SPF 50

 

 

Huidverzorging tegen pigmentatie kopen?

Ben je op zoek naar gezichtsverzorging om pigmentvlekken te verwijderen, maar kom je er niet helemaal uit? De specialisten van Care for Skin helpen je graag. Bel ons gerust op 085 060 7005 of mail naar [email protected].

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.