De impact van luchtvervuiling op de huid

19 Oktober 2021

Wist jij al dat luchtvervuiling niet alleen slecht is voor het klimaat, maar ook impact kan hebben op jouw huid? Luchtvervuiling is door de jaren heen een steeds grotere rol gaan spelen in de oorzaak van meerdere huidaandoeningen en huidveroudering. Hierbij kan je denken aan acné, rimpels, hyperpigmentatie en psoriasis.

 

Luchtvervuiling

Luchtvervuilers zijn hoofdzakelijk gassen en chemische stoffen die in de lucht zijn gekomen door bijvoorbeeld industrie, autogassen, raffinaderijen en sigarettenrook. Luchtvervuilers kunnen niet direct de opperste laag van de huid doordringen, maar tasten wel meteen de bovenste laag van de huid aan. Deze laag is de huidbarrière en heeft als functie de huid te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Wanneer deze barrière is aangetast zullen er eerder problemen optreden in de huid. De luchtvervuilers kunnen dan namelijk wel tot dieper in de huid doordringen. Daarnaast bestaan er ook nanodeeltjes, deze deeltjes zijn klein genoeg om in de poriën van de huid te komen en deze te verstoppen. Luchtvervuilers die de grootste schadelijke invloed hebben op onze huid zijn ultraviolet stralen, uitlaatgassen en ook rook van sigaretten.

Doordat de luchtvervuilers je huidbarrière aantasten, kunnen er grote huidproblemen ontstaan. Een aangetaste huidbarrière is een van de grootste redenen waarom een huid vocht verliest. Een vochtarme huid kan een dof en vaal aanzien hebben en oncomfortabel aanvoelen. Wanneer de luchtvervuilers dieper in de huid komen zal er sneller pigmentatie ontstaan. Vervuiling tast zelfs het niveau van collageen in de huid aan, waardoor je huid een stuk minder elastisch en stevig wordt.  Hierboven heb je al een stukje kunnen lezen over nanodeeltjes die in de poriën terecht kunnen komen. Dit kan weer zorgen voor acné en verstopte poriën. Nanodeeltjes in de poriën zijn moeilijk te bestrijden met een normale cleanser.

Op plekken waar de luchtkwaliteit laag is door luchtvervuiling is de ozonlaag die ons beschermt tegen schadelijke uv-stralen aangetast waardoor zonstralen veel schadelijker zijn. Dit veroorzaakt photo-aging in de huidcellen (het ouder worden van de huid ten gevolgde van de zon).

 

Luchtvervuiling

 

Wat kan je doen om je huid te beschermen tegen negatieve invloeden van buitenaf?

Gelukkig zijn er meerdere oplossingen in cosmetische producten om je huid te beschermen en herstellen van de effecten van luchtvervuiling. Nouvital heeft meerdere crèmes in het assortiment die een anti-pollution shield bevatten, bioscaccharide gum-4. Deze werkstof vormt een niet zichtbaar laagje over de huid, waardoor deze beschermd wordt tegen invloeden van buitenaf.

Breng een antioxidant zoals vitamine E in je skincare routine! Antioxidanten neutraliseren de vrije radicalen in de huid die worden veroorzaakt door de toxische luchtvervuilers. In het assortiment van Nouvital Cosmetics kan je het Nouvital Vitamin E Concentrate terugvinden. Dit concentraat bevat zoals de naam waarschijnlijk al verklapt een hoog percentage vitamine E, hierdoor werkt het concentraat zeer effectief. Het Vitamin E Concentrate is dagelijks aan te brengen onder je dag- en nachtverzorging.

Om de schade te herstellen die de luchtvervuiling heeft veroorzaakt kan je kiezen voor een product die de huidcellen herstellen. Het Nouvital DNA Repair Serum bevat onder andere Bifida ferment lysate wat het herstelproces van door UV beschadigde huidcellen versnelt en photo-aging voorkomt wat door invloeden van buitenaf wordt veroorzaakt.

 

Onze Nouvital favorieten:

Phytocell All Day Cream Vitamin E Concentrate DNA Repair Serum

Nouvital Phytocell All Day Cream

Nouvital Vitamin E Concentrate

Nouvital DNA Repair Serum