En hoppa, daar zijn ze weer, de schilfers!

door Anja van Dijken
13 Augustus 2023

Hartje zomer, je smeert en je smeert, maar toch! Ineens heb je het weer, een schilferende huid en wat nu?

Een van de meest voorkomende huidproblemen in de zomer waar je huid mee te maken krijgt, is een schilferige huid. Het kan ongemak veroorzaken en daardoor zelfs je zelfvertrouwen aantasten. Maar wat veroorzaakt deze schilfering en hoe kun je het behandelen? Lees mee wat de oorzaken, symptomen en mogelijke behandelopties voor een schilferige huid zijn, met specifieke aandacht voor de benen.

Wat betekent het als je huid schilfert?

Wanneer je huid schilfert, betekent dit dat de bovenste laag van je huid, ook wel de opperhuid genoemd, zijn normale afschilferingsproces verstoord is. Normaal gesproken vernieuwt je huid zich voortdurend, waarbij oude huidcellen worden afgestoten en nieuwe cellen naar de oppervlakte komen. Echter, wanneer dit proces uit balans raakt, kunnen de dode huidcellen zich ophopen en schilfers vormen.

Oorzaak huidschilfers

Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van teveel huidschilfers:

Overmatig zongebruik, een verbrande huid, maar ook een warme periode.

Eczeem: deze huidaandoening levert droge, schilferige en jeukende plekken op.

Psoriasis: deze huidaandoening laat een geïrriteerde, rode en schilferige huid zien.

Allergische reactie op bijvoorbeeld parfum in producten, maar ook alcohol, munt, essentiële olien, waardoor de huid kan reageren met droogteplekken.

Te weinig vochtinname.

Leeftijd: naarmate je ouder wordt, neemt het vermogen van de huid om het vocht vast te houden af.

 

Hoe ziet een uitgedroogde huid eruit?

Een van de meest voorkomende oorzaken van een schilferige huid is uitdroging. Een uitgedroogde huid heeft de neiging om droog, strak en trekkerig aan te voelen. De huid ziet er doffer uit, droog en onregelmatig. In ernstigere gevallen kan de huid zelfs gebarsten, rood, geïrriteerd en ontstoken lijken. Wat ook vaak voorkomt is dat de droge huid van de benen eruit ziet als een slangenhuid.

In 3 stappen je schilferende huid op je benen behandelen

♣ Exfoliatie

Geef je huid dagelijks een scrub of peeling, die zal helpen bij het verwijderen van de dode huidcellen en zo een gezonde celvernieuwing stimuleren. Gebruik hiervoor een zachte body scrub of een body peeling. Vermijd echter overmatig scrubben, omdat dit de huid verder kan irriteren. Een scrub bevat korrels, die de dode huidcellen verwijderen. De peeling bevat fruitzuren, soms in combinatie met een korrel, die ook de poriën van de huid diep zullen reinigen.

Loveli Body Scrub Xenymphus Body Peeling Strong

Loveli Body Scrub

Xenymphus Body Peeling Strong

 

Ons advies

Vermijd overmatig scrubben, omdat dit de huid verder kan irriteren. Het is heel simpel om het dagelijkse proces van scrubben of exfoliëren af te wisselen met een exfoliërende handschoen die op een milde wijze de huid blijft ontdoen van dode huidcellen.



Bondi Sands Body Scrub Coconut & Sea Salt Bondi Sands Exfoliating Mitt

Bondi Sands Body Scrub Coconut & Sea Salt

Bondi Sands Exfoliating Mitt

 

♣ Hydratatie

Daarnaast is het belangrijk de vochtbalans van de huid te herstellen. Gebruik daarvoor dagelijks een bodylotion, body cream of body gel die bij jouw huid past. Breng deze royaal aan na het douchen of baden.

 

Loveli Body Cream Coconut Loveli Body Oil Rose

Loveli Body Cream Coconut

Loveli Body Oil Rose

 

Ons advies

Neem even wat extra tijd en breng - nadat de bodylotion is aangebracht - een body oil aan. De bodylotion hydrateert de huid en de body oil legt een extra laagje over de huid, die ervoor zorgt dat het vocht niet te snel verdampt. Dit is zeer effectief bij een schilferige huid.



♣ Voeding en hydratatie van binnenuit

Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt om gehydrateerd te blijven. Daarnaast kunnen voedingsmiddelen rijk aan omega-3-vetzuren, zoals vette vis, noten en zaden, helpen bij het bevorderen van een gezonde en gehydrateerde huid van binnenuit.

 

Hoe voorkom je een schilferige lichaamshuid?

Je wilt niet dat je lichaamshuid teveel schilfers laat zien, maar wat moet je nu doen om dit te voorkomen?

Geef je huid dagelijks genoeg hydratatie, gebruik daarvoor een bodylotion of een body gel. Schroom niet om hierover een dun laagje body oil te gebruiken, zo voorkom je onnodige vochtverdamping van je huid.

Gebruik altijd een milde douche gel voor je lichaam. Let op dat in deze producten geen parfums of andere irriterende ingrediënten worden gebruikt.

Douche of badder niet te lang en niet te heet, dit zal je huid onnodig uitdrogen.

Ga niet te lang in de zon.

Geef je huid van binnenuit dagelijks haar nodige portie vocht, de norm is: 30ml per kg lichaamsgewicht.

 

Heb je advies nodig bij een schilferende huid?

Heb je goed advies nodig om je schilferende huid te voorkomen en te behandelen? Neem contact op voor een persoonlijk advies met de specialisten van Care for Skin. Mocht de schilferige huid ondanks alle adviezen aanhouden en of gepaard gaan met andere symptomen, zoals jeuk, roodheid of pijn, dan is het raadzaam om je huisarts te raadplegen.

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.