Extreem droge huid, wat te doen en wat niet?

door Anja van Dijken
10 Januari 2022

Als je te kampen hebt met een extreem droge huid, kun je als gevolg hiervan veel ongemakken ervaren. Daarnaast kun je ook te maken hebben met een huidprobleem, waar je zelf de weet (nog) niet van hebt. Van een extreem droge huid, tot aan psoriasis, rosacea of eczeem. Het enige wat deze huidaandoeningen met elkaar gemeen hebben, is dat ze veelal chronisch zijn of aangeboren, en dat het je blijft achtervolgen is veelal wel aan de orde. Soms weet je het zelf niet eens, wat er aan de hand is met jouw huid, waarom je huid zo extreem kan reageren en welke producten dan wel of niet goed voor je huid zijn.

We zetten het voor je op een rijtje in de hoop dat je wat meer zicht krijgt over jouw huid. Omdat een extreem droge huid een kenmerk is van al deze huidproblemen, zetten we dit centraal.  

 

Extreem droge huid

Een extreem droge huid of in vaktermen Xerose, is een veelvoorkomend probleem. De huid voelt zeer trekkerig, kan gaan jeuken en zelfs pijnlijk worden. Het wordt als een aandoening gezien door dermatologen. Xerose wordt veroorzaakt door een gebrek aan vocht in de huid, het vermogen van de huid om de hydratatie in de bovenste huidlagen goed te regelen. Bij Xerose is deze balans verstoord, met als gevolg een sterke dehydratatie, met op termijn als gevolg een sterke huidveroudering. In de bovenste huidlagen wordt de hydratatie geregeld door de hydroscopische moleculen, zoals ureum, lactaat, PCA, zouten en aminozuren, die grote hoeveelheden water aan zich kunnen binden. Daarnaast zorgen de huideigen lipiden (vetten) ervoor dat de verdamping van dit vocht vermindert en goed wordt gereguleerd.

Deze combinatie van hydratatie en lipiden in de huid zorgt voor een goede balans van de huid. Door verschillende factoren, zowel van binnenuit als van buiten, kan dit ernstig worden verstoord, met als gevolg een droge tot extreem droge huid.

 

Wat beïnvloed een extreem droge huid?

  • Lage vochtigheidsgraad in je omgeving.
  • Reiniging: met name agressieve reinigingsproducten tasten de natuurlijke huidbarrière aan, waardoor deze wordt verstoord en verdamping van het vocht wordt geactiveerd.
  • Zon: UV straling zorgt voor verdamping van het vocht vanuit de huid, door teveel UV straling zal de huidbarrière worden aangetast.
  • Leeftijd: door het ouder worden verminderen huideigen lipiden, waardoor de vochtverdamping versnelt.
  • Voeding: een gezond voedingspatroon bevat de vitale vetten, NMF’s en voedingsstoffen die de huid nodig heeft.
  • Medicatie: bepaalde medicatie kan het lichaam uitdrogen, bijv. diuretica (werkt vochtafdrijvend).
  • Te hete baden of douchen: droogt de huid uit.
  • Diabetes, psoriasis en andere huidproblemen hebben als symptomen een droge huid.

 

Hoe behandel je een extreem droge huid?

De extreem droge huid, oftewel de Xerose-huid is het beste te behandelen met vetten en vocht. Het is een symptoombestrijding, waarbij het inzetten op verzachten en herstellen van deze huid een doel op zich is. De extreem droge huid zal niet genezen, maar kan door een juiste verzorging wel in een betere conditie worden gebracht. Een goede conditie van de Xerose-huid betekent dat de huid minder gevoelig, schilferig en trekkerig is en daardoor een mooier en egaler aanzien heeft.

  • Vetten: oftewel lipiden, plantaardige oliën zijn hiervoor de beste vetten die de huid een beschermlaag zullen geven tegen verdamping van het vocht dat in de diepere lagen van de huid voorkomt. Deze beschermlaag vormt voor de huid een natuurlijke barrière.
Decleor Cocoon Day Cream | Neroli Bigarade
Decleor Cocoon Day Cream | Neroli Bigarade

 

 

  • Vocht: middels natuurlijke vochtvasthoudende factoren (NMF’s), zoals glucoglycerol en ceramide-3, maar ook het gebruik van lotion’s op basis van ureum, melkzuur en glycerol. Deze tezamen zorgen voor een goede hydratatie van de Xerose-huid, maar ook op deze huid weer meer in balans te brengen, waardoor symptonen als jeuk, trekkerigerheid en overgevoeligheid zullen minimaliseren.
Comfort Zone Essential Toner
Comfort Zone Essential Toner

 

 

Wat kun je beter vermijden bij een extreem droge huid?

Er zijn helaas nog teveel huidverzorgingsproducten die niet goed zijn voor de extreem droge huid, waardoor de huid te sterk uitdroogt. Let erop dat je huidverzorgingsproducten geen agressieve alcohol, parfum, chemische conserveringen of fruitzuren bevatten.

 

Psoriasis en Eczeem

Zowel Psoriasis als ook Eczeem zijn beide huidaandoeningen die te kampen hebben met een extreem droge huid, schilfering, maar ook irritatie van de huid.

Psoriasis is een chronische auto-immuunziekte die zich kenmerkt door rode plekken op de huid met witte schilfers, die kunnen jeuken. Bij psoriasis is het immuunsysteem overactief, waardoor het te snel nieuwe huidcellen aanmaakt. Deze versnelde deling van de huidcellen zorgt er ook voor dat ongerijpte huidcellen naar het huidoppervlak komen. Dit zorgt voor rode plekken met witte schilfers.

Eczeem is een jeukende huiduitslag met roodheid, zwelling, schilfers, bultjes, kloofjes of korstjes. Bij veel mensen met eczeem is de natuurlijke vetbarrière van de huid niet goed aangelegd, waardoor een (extreem) droge huid ontstaat.

Voor zowel de extreem droge huid, maar ook de huidaandoeningen zoals Psoriasis en Eczeem die deze conditie vertonen, geldt:

Wees zuinig op je huid en blijf deze dagelijks optimaal verzorgen met de juiste vetten en lipiden.

Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Ze is al 30 jaar schoonheidsspecialiste en is gespecialiseerd in huidverbetering. Huid, voeding en levensstijl zijn voor haar belangrijke componenten.