Heb je iets tegen wallen?

door Anja van Dijken
19 Augustus 2021

Ik heb wallen, heb je hier iets voor? Deze vraagt wordt geregeld aan ons gesteld. Je hebt wallen, maar wat is de oorzaak en kun je er iets aan doen? Hoe wallen ontstaan is belangrijk om te weten, voordat je weet hoe je ze moet 'aanpakken'. Maar is er altijd een oplossing?

Er zijn meerdere oorzaken, wallen krijg je niet zomaar. Meestal heb je er al ietwat aanleg voor en dan komen er nog factoren bij die het alleen maar stimuleren. Ons begrip als het gaat om wallen is groot, alles wat onder onze ogen gebeurt, gooien we al gauw onder het begrip wallen.

 

Wallen

 

Alle soorten wallen op een rijtje:

  • Wallen door slaapgebrek. Bij gebrek aan slaap, kan de huid onder de ogen donker gaan verkleuren, vocht kan zich wat gaan ophopen, maar ook de bovenste oogleden kunnen vocht gaan vasthouden. Dit is veelal zichtbaar na de nacht, als je lang in een horizontale houding hebt gelegen.
  • Wallen door genetische aanleg. Als wallen veel in de familie voorkomt, dan is het niet zo raar dat dit ook bij jou het geval is. De ene is er gevoeliger voor dan de andere; deze gevoeligheid wordt als het ware doorgegeven.
  • Zakjes onder de ogen. Deze kunnen ontstaan door een verslapte huid of door vet- of vochtophoping onder de ogen. Verslapping van de huid, als het ware is er dan teveel huid. De huid rondom de ogen is zeer kwetsbaar en erg gevoelig voor invloeden van buitenaf, die zeker schade kunnen aanrichten. Zonnestralen, roken en slechte voeding beïnvloeden het collageen en daarmee de elasticiteit van deze huid, waardoor de ooghuid gaat rimpelen en kan gaan hangen.

    Een verslapte ooghuid geeft ook ruimte aan vocht- en vetophoping, maar het ene hoeft niet het gevolg van het andere te zijn. Vochtophoping zien we vaker bij mensen met een allergie, maar ook komt het veel voor op oudere leeftijd, dan heeft je lichaam meer moeite om dit vocht af te voeren.

    Vetophoping onder de ogen heeft veelal te maken met huidverslapping rondom de ogen, de spiertjes rondom de ogen verslappen en kan het vet niet langer tegenhouden en worden zichtbaar.
  • Donkere verkleuring onder, rondom de ogen. Veelal is dit een teken dat de huid rondom je ogen erg dun is, waardoor de bloedvaten van deze dunne huid meer zichtbaar zijn. Ook kan hyperpigmentatie een oorzaak zijn van donkere verkleuring rondom de ogen. Beide oorzaken komen veelal voor bij mensen die dun zijn, weinig vetweefsel hebben en die de bloedvaten aan de oppervlakte hebben liggen. Dit laatste heeft veelal met aanleg te maken. Mensen die veel wrijven in hun ogen, daarbij zal de ooghuid ook sneller gaan verkleuren.

 

Tips om wallen te voorkomen en te verminderen:

  • Zorg voor een goede nachtrust.
  • Begin elke ochtend met een wandeling, dit zorgt voor een goede bloedsomloop, dus ook de regulatie van je vochthuishouding wordt daarmee gestimuleerd.
  • Gebruik een goede oogverzorging. In geval van vochtwallen: let op dat deze vochtafdrijvend is. In geval van verslapping: zorg dat deze het verstevigend is en hydratatie geeft.
  • Breng de oogcrème kloppend met de zijkant van je vinger aan, dit stimuleert de bloedsomloop, waardoor vocht en afvalstoffen worden afgevoerd.
  • Gebruik een wekelijks oogmasker tegen vermoeide ogen, vermindering van zwelling en verkleuring.
  • Wrijf niet in je ogen, dit stimuleert de huidverkleuring rondom de ogen.
  • Verwijder je oogmake-up op een milde wijze met een oogmake-up remover die de ooghuid niet beschadigt.
  • Bescherm je ooghuid in de zon met minimaal SPF30.
  • Let op goede voeding en drink voldoende.
  • Vermijd roken en alcohol.

 

Wallen

 

Mooie en stimulerende ingrediënten in oogverzorging:

  • Retinol: het stimuleert de celvernieuwing.
  • Cafeïne: het werkt kalmerend en vermindert zwellingen.
  • Vitamine C: het vermindert pigmentatie en werkt verstevigd, gebruik hiervoor bijvoorbeeld een Vitamine C Serum.
  • Hyaluron: het verhoogt de hydratatie van de huid, gebruik hiervoor bijvoorbeeld Hyaluron Ampullen of een Hyaluron Serum.
  • SPF30: beschermt tegen veroudering en daarmee verslapping.

 

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.