Het verschil tussen een Eau de Toilette en een Eau de Parfum!

door Anja van Dijken
29 Augustus 2023

Velen van ons zijn wel eens in de verleidelijke gangen van een parfumerie geweest, omringd door de mooist gecreëerde flesjes met geurige vloeistoffen. Bij het kiezen van een parfum, een geurtje worden we vaak geconfronteerd met termen als "Eau de Toilette" en "Eau de Parfum". Maar wat betekenen deze termen eigenlijk en wat is het verschil? Laten we eens dieper duiken in de wereld van geuren: Eau de Parfum vs Eau de Toilette!

Welke parfum soorten zijn er?

Er zijn vier verschillende soorten parfums, van een lichte frisse geur tot aan de sterke, zware en zwoele geurnoten. Het gaat dan om de Eau de Cologne, Eau de Toilette, Eau de Parfum en de Parfum.

 

Wat is het verschil tussen een Eau de Toilette een Eau de Parfum

Het grootste verschil tussen Eau de Toilette (EdT) en Eau de Parfum (EdP) ligt in de concentratie van de parfumolie die in de vloeistof wordt verwerkt. Dit geldt uiteraard ook voor de andere twee soorten de Eau de Cologne en Parfum. De concentratie bepaalt niet alleen hoe sterk een geur is, maar ook hoe lang deze op de huid blijft zitten. Daar komt nog bij dat niet alleen de concentratie een verschil maakt tussen de Eau de Toilette en de Eau de Parfum, maar ook de beleving.

Feitelijk zit het zo:

Parfum

Parfum staat aan de top van de geuren als het gaat om de concentratie parfumolie die wordt gebruikt, deze kan variëren van 20% tot zelfs 30%. Het is ook de duurste geur van dit rijtje en door de hoge concentratie, krachtige geurnoten, blijft deze parfumgeur soms dagenlang hangen.

Eau de Parfum (EdP)

Een Eau de Parfum (EdP) heeft doorgaans een parfumolieconcentratie van 15% tot 20%. Vanwege deze hogere concentratie zijn Eau de Parfums vaak rijker en dieper van karakter en blijven ze langer op de huid zitten. Ze kunnen tot wel 6 uur of langer blijven ruiken. Dankzij de hogere concentratie zijn ze vaak duurder dan hun Eau de Toilette tegenhangers.

Door de sterke concentratie van de Eau de Parfum, kunnen ze een complexere ontwikkeling van geurtonen hebben, van topnoten tot basisnoten, waardoor ze in de loop van de tijd kunnen evolueren.  Eau de Toilettes daarentegen zijn eenvoudiger en directer zijn in hun geurprofiel.

Eau de Toilette (EdT)

De Eau de Toilette (EdT) bevat een olieconcentratie van 5% tot 15%. De Eau de Toilette is daardoor vaak lichter qua geur, maar ook frisser dan de Eau de Parfums. Ze zijn perfect voor kortdurende gelegenheden of voor een snelle opfrisbeurt gedurende de dag. Meestal blijven ze 2 tot 4 uur op de huid aanwezig als geur.

Omdat de concentratie van de parfumolie lager is bij de Eau de Toilette, is het geurprofiel eenvoudiger en directer.

Eau de Cologne

Een Eau de Cologne heeft een lagere concentratie als het gaat om  parfumolie, nl. 2% tot 5%. Vaak is een Eau de Toilette een lichte, subtiele en vooral frisse waas van geurnoten. Je ziet het vaak terug in de Body Mist of een Body Spray. Wil je deze geur behouden, dan zul je wel meerdere malen per dag moeten sprayen. Dit laatste geldt ook voor de Haarparfum, een lichtere versie van de Eau de Parfum en vaak in een zelfde geurlijn.

 

BDK Parfum in een merk die dit allemaal in huis heeft, een uitgebreid assortiment, van Eau de Parfum, tot Geurkaars en Haarparfum, maar ook wasmiddel, zoals de BDK Parfum Eau de Lessive White.

BDK Parfums Eau de Parfum - Rouge Smoking BDK Parfums Bouqet De Hongrie - Eau de Parfum

BDK Parfums Eau de Parfum - Rouge Smoking

BDK Parfums Bouqet De Hongrie - Eau de Parfum



Welke geur blijft het langst hangen, een parfum of eau de toilette?

Past een Eau de Toilette of Eau de Parfum beter bij, waar let je dan op. Het is logisch dat je een geur kiest op basis van of je deze lekker vindt of niet. Tegelijk wil je ook graag weten hoelang ruikt de ene of de ander. Welke geur blijft het langst aanwezig. Wat is daarin het verschil tussen Eau de Toilette en Eau de Parfum?

Antwoord: De Eau de Parfum blijft langer hangen qua geur dan de Eau de Toilette, omdat in de Eau de Parfum een hogere concentratie parfum olie is verwerkt.

 

Malin+Goetz Eau de Parfum - Bergamot Malin+Goetz Perfume Oil - Dark Rum

Malin+Goetz Eau de Parfum - Bergamot

Malin+Goetz Perfume Oil - Dark Rum

 

Kun je een Eau de Toilette als Parfum gebruiken?

Hoe je een Eau de Toilette, Eau de Parfum of Parfum wilt gebruiken is uiteraard een keuze, alles mag en alles kan. Maar in het gebruik zit er een verschil tussen Eau de Toilette en Eau de Parfum, Parfum.

Antwoord: Een Eau de Toilette is frisser qua geur, daarom is deze geschikter om overdag te gebruiken. Is de geurnoot zwaarder en intenser dan is er niets op tegen op de Eau de Toilette als Parfum te gebruiken.

 

BDK Parfums Creme de Cuir - Hair Perfume BDK Parfums Eau De Lessive White

BDK Parfums Creme de Cuir - Hair Perfume

BDK Parfums Eau De Lessive White

 

Is Eau de Toilette beter dan Eau de Parfum?

Uiteraard is de Eau de Toilette of Eau de Parfum niet beter of slechter. Zowel Eau de Toilette als Eau de Parfum hebben hun eigen unieke charmes en toepassingen. Het kiezen tussen de twee hangt af van persoonlijke voorkeur, het gewenste geurprofiel en de gelegenheid.

Ben je op zoek naar een Eau de Parfum dames, heb je advies nodig? Neem dan contact op met onze specialisten van Care for Skin. We helpen je graag de juiste keuze te maken. Ongeacht je keuze, het belangrijkste is dat de geur je een gevoel van vreugde, zelfvertrouwen en comfort geeft.

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.