Hoe en waarom gebruik je een serum?

door Anja van Dijken
13 Juni 2022

Regelmatig krijg ik de vraag, hoe en waarom gebruik je een serum. Dat is de reden dat we eens dieper in het serum duiken. Hoe gebruik je het, maar nog meer, waarom eigenlijk. Ik verwacht je wel wat antwoorden te kunnen geven.

 

Wat is een serum?

Een serum is niet hetzelfde als een gezichtscrème. Het is een vloeistof op water, olie of gel basis, dat een hoog percentage actieve werkstoffen bevat. Een serum werkt doelgericht op een bepaald huidprobleem of huidbehoefte en wordt dagelijks onder de dagcrème en nachtcrème gedragen. Het is vooral erop gericht om je huid in een goede conditie te houden of te brengen, optimaal onderhoud op hoog niveau.

Een serum gezicht zit meestal verpakt in kleinere flaconnetjes, tussen de 15 en 30ml, waarvan je veelal maar enkele druppeltjes nodig hebt.  

 

Wat doet een gezichtsserum?

Er zijn verschillende soorten serums, waarbij ieder zijn eigen actieve ingrediënten bevat, die afgestemd zijn op jouw huidconditie of de behoefte van jouw huid op dit moment. Je kunt dus ook heel gemakkelijk verschillende soorten serums tegelijk gebruiken, door bijvoorbeeld onder je dagcrème een ander serum te kiezen dan onder je nachtcrème.

Wat doet een gezichtsserum dan concreet? Het brengt en houdt jouw huid in de juist conditie, een doorlopend stukje onderhoud en herstel.

 

Kan je ook alleen een serum gebruiken?

Alles kan natuurlijk, maar het is niet verstandig om alleen een serum te gebruiken en daarnaast niets. Het serum breng je na je cleanser aan en wel ’s ochtends voor je dagcrème en ’s avonds voor je nachtcrème.

Er zijn serums die qua huidgevoel genoeg zijn en niet direct vragen om een extra creme, althans zo ervaar je dat op de huid. Dit zijn veelal de serums op oliebasis. Maar toch is dit genoeg. Een serum is een extra product die in feite de dagcrème en nachtcrème nodig heeft om tot zijn recht te komen. Door het gebruik van de creme’s over je serum, zal het serum beter in de huid trekken, niet kunnen vervliegen en daardoor optimaal zijn werk kunnen doen.

 

Welk serum is het beste?

Het beste serum is het serum waar jouw huid “blij” van wordt zogezegd. Dat betekent zoveel dat jouw huid door het serum naar een hoger level wordt getild. De algehele huidconditie zal verbeteren, je huid krijgt meer balans als het gaat om talgregulatie, de huid zal dieper gehydrateerd raken, een egaler aanzien krijgen of juist steviger en meer spankracht ervaren.

De beste serums zet ik voor je op een rijtje:

Anti Aging Serum

Dit serum zal de huid helpen zich te herstellen van vroegtijdige veroudering, maar het serum zal de huid ook helpen om te snelle huidveroudering te voorkomen. Het starten met het gebruik van een anti aging serum verschilt per huid, behoefte, maar is ook afhankelijk van je levensstijl. Ons advies om tussen je 35e en je 45e levensjaar te starten met een serum waarin anti aging componenten in zijn verwerkt. Het anti aging serum werkt voornamelijk op collagene en elastine vezels, deze zorgt voor versteviging en meer elasticiteit in de diepere huidlagen. Hierdoor krijgt verslapping minder kans en fijne lijntjes, celvernieuwing, hydratatie een ware boost.

Image Skincare Ageless Total Anti Aging Serum zal jouw huid verstevigen, hydrateren, meer elasticiteit geven en celvernieuwend werken.

Image Skincare Ageless Total Anti Aging Serum
Image Skincare Ageless Total Anti Aging Serum


Hyaluronzuur Serum

Met het verlies van het niveau van ons huideigen hyaluron, verliest de huid haar hydratatie en elasticiteit. Oppervlakkige fijne lijntjes kunnen op termijn hierdoor diepere rimpels worden. Een goede hydratatie is dus erg belangrijk, Hyaluron kan hierin goed werk verrichten. Een hyaluron serum versterkt de huidbarriere, maar kan ook doordringen tot in de diepere huidlagen, waardoor het hyaluron serum de huid optimaal hydrateert en deze in stand houdt.

Novexpert Booster Serum Hyaluronic Acid is een krachtig en geconcentreerd serum met maar liefst 3,2% pure Hyaluronzuur bestaande uit 4 verschillende hyaluron moleculen die ieder hun specifieke functie in de huid hebben. Krachtige hydratatie die de huid voorziet van Hyaluron waardoor fijne lijntjes en rimpels zichtbaar verminderen.

Novexpert Booster Serum Hyaluronic Acid
Novexpert Booster Serum Hyaluronic Acid


Retinol Serum

Een serum retinol is een krachtig serum in het anti aging aanpak. Het heeft de kracht om de huidvernieuwing te versnellen, met als doel: - meer aanmaak van nieuw collageen en elastine - extra exfoliatie van de huid, waardoor deze een frissere aanblik krijgt – verstoppingen verminderen – ontstekingen verbeteren – pigmentatie verminderen – fijne lijntjes en rimpels zichtbaar vervagen.

Een serum met retinol dient wel opgebouwd te worden, om de huid te laten wennen. Het is daarom goed om altijd te starten met een laag percentage retinol, 0,3%. Ook is retinol gevoelig voor daglicht, daarom is het raadzaam om het retinol serum alleen als nachtserum te gebruiken.

Medik8 Retinol 3TR is een stimulerend vitamine A-serum met 0,3% retinol. De fijne lijntjes en kraaienpootjes worden zichtbaar verholpen en het maakt de huid zichtbaar jonger, egaliseert de huidteint en herstelt de huid van oneffenheden.

Medik8 Retinol 3TR
Medik8 Retinol 3TR


Vitamine C Serum

Dit serum is een alleskunner op het gebied van huidverzorging. Zeer effectief als het gaat om huidveroudering, pigmentatie, acne, aanmaak van collageen, bescherming tegen UV straling en blauw licht, hydratatie. Eigenlijk teveel om op te noemen. Zelfs restjes van littekens worden verbeterd bij het gebruik van een vitamine C Serum voor het gezicht.

Alpha H Vitamin C Serum is zo’n alleskunner, die jouw huid helpt bij de collageenproductie, het verminderen van pigmentatie, rijk is aan anti-oxidanten en beschermt tegen UV stralen en zorgt voor een verbetering van de hydratatie.

Alpha H Vitamin C Serum
Alpha H Vitamin C SerumWelk serum kan ik het beste kiezen?

Ben je overtuigd dat een gezicht serum veel extra's kan doen voor je huid? Maar twijfel je nog welk serum dat kan zijn? Kijk altijd naar je huidbehoefte van dit moment. Een Hyaluron Serum en of een Vitamine C Serum zijn beide altijd goede keuze's om mee te starten. Beide serums zijn geschikt voor alle huidtypes, maar ook voor alle huidbehoeftes en huidcondities van dit moment.

Bij twijfel of vragen, neem gerust contact met ons op voor een goed advies.

Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Ze is al 30 jaar schoonheidsspecialiste en is gespecialiseerd in huidverbetering. Huid, voeding en levensstijl zijn voor haar belangrijke componenten.