Hoe herken je een vochtarme huid?

13 Augustus 2020

Het verschil tussen een vochtarme en een droge huid


Een droge huid is niet hetzelfde als een vochtarme huid, hoewel je dat misschien zou denken. Een droge huid is genetisch bepaald en het betekent dat de huid te weinig natuurlijk huidvet (talg) aanmaakt. Een droge huid herken je aan vroegtijdige, diepere rimpelvorming en fijne poriën, zonder onzuiverheden.
We hebben allemaal wel eens last van een vochtarme, uitgedroogde huid. De kenmerken van een vochtige huid zijn een droog en trekkerig gevoel, vaak een "strakke" glans rond het voorhoofd en fijne lijntjes. In ernstigere gevallen kan de huid rood worden, gaan jeuken en zelfs kleine irritatie-wondjes gaan vertonen.
Bij beide huidtypen kunnen schilfertjes ontstaan. Een van nature droge huid is trouwens wel kwetsbaarder voor vochttekort dan een vette of normale huid.

Waardoor wordt vochtgebrek in de huid veroorzaakt?


Een vochtarme huid ontstaat door uitdroging. Dit kan gaan om uitdroging van binnenuit, van buitenaf of een combinatie. Zo kunnen wassen met te heet water of "gewone" zeep, gure weersomstandigheden of droge lucht van de centrale verwarming of airco je huid uitdrogen. Van binnenuit kan je huid uitdrogen als je zelf een beetje gedehydrateerd bent. Zoals bij een kater, te weinig water drinken, consumptie van te veel zout of over het algemeen niet lekker in je vel zitten en niet helemaal fit zijn.

Hoe hydrateer je je huid?

Zorg voor je huid en jezelf

Het ligt voor de hand: droogte van je huid bestrijd je door je eigen inwendige vochtgehalte goed op peil te houden. Dit doe je door voldoende (zuiver) water te drinken, fruit en groente te eten, te zorgen voor voldoende slaap en voorzichtig te zijn met alcohol en zout. Douche niet te lang of te heet en gebruik geen parfums, lotions en liever zo min mogelijk desinfectiegel. Voor je gezicht is het beter geen agressieve (normale) zeep te gebruiken. Wel is het goed om je huid te reinigen met een gezichtscleanser die afgestemd is op jouw huidtype, zeker voordat je je dagcreme of nachtcrème aanbrengt. Ook het regelmatig aanbrengen van een gezichtscrème die geschikt is voor jouw huidtype, is van belang.

Het reinigen van de vochtarme huid

De meest milde manier om je gezichtshuid te reinigen is door middel van een reinigingsmelk. Maar je kunt ook een hypo-allergene of milde face wash gebruiken. Net wat je prettig vindt en wat in je verzorgingsgroutine past. Verder is het van belang dat je een vochtinbrengende crème bij de hand hebt, zodat je elke keer kan smeren wanneer je last hebt van een droge huid. Een vochtinbrengende handcrème kan eigenlijk niet in je handtas of jaszak ontbreken als je vaak last hebt van onprettig droge handen.

Vochtinbrengende crème, wat is dat precies?


Een vochtinbrengende crème dient om de huidbarrière van de huid te herstellen en in stand te houden. Om dat voor elkaar te krijgen bevat deze crème een aantal waardevolle, voedende ingrediënten zoals hyaluronzuur, shea boter en vitamine C, die je huid helpen zijn natuurlijke beschermlaagje weer op te bouwen, zodat je huid zelf in staat is het vocht beter in de cellen te houden.

Wat kenmerkt een dagcrème voor de vochtarme huid?

Liever natuurlijke ingrediënten

Het meeste heeft je huid aan een crème die gebaseerd is op natuurlijke oliën of vetten, zoals amandelolie of shea boter. Andere stoffen die van oudsher ingezet worden om de huid kalmeren en verzorgen zijn kamille, roos, calendula, jojoba, avocado, aloë vera, hyaluronzuur en meer. Ook goed zijn vitaminen en mineralen en andere voedingsstoffen. Daarnaast bevatten veel crèmes titaniumdioxide, dat tegen de mogelijk schadelijke invloed van zonlicht beschermt. Zwaar geparfumeerde crèmes ruiken misschien lekker, maar ze kunnen de droge, vochtarme of gevoelige huid irriteren. Pas daar dus mee op. Datzelfde geldt voor crèmes die erg veel agressieve stoffen bevatten, zoals bijvoorbeeld alcohol denat.

Hulp bij het kiezen van de juiste crème voor jou

Zorg voor deskundig advies

Je huid is waardevol, het gaat je hele leven mee. Zorg dus dat je dit grootste orgaan van je lichaam goed verzorgd! Win advies in van een schoonheidsspecialist. Alleen dan ben je verzekerd van een goed advies. Hij/zij kan je huidtype vaststellen en de beste producten adviseren die daadwerkelijk zorgen voor huidverbetering. 

Neem contact op met onze huidspecialisten

Producten voor bepaalde huidtypes staan op de webshop overzichtelijk op categorie ingedeeld. Dat maakt de keuze gemakkelijker. Mocht je toch nog vragen hebben over welke product de juiste is voor jouw huid, dan kun je contact opnemen met onze huidspecialisten, zij helpen je graag.

 

 

Onze favorieten van Doctor Eckstein

Doctor Eckstein Blutenfeughtigkeit Balsam Doctor Eckstein Collagen Supreme Doctor Eckstein Carotin Feughtigkeitscreme

Doctor Eckstein Blutenfeughtigkeit Balsam

Doctor Eckstein Collagen Supreme

Doctor Eckstein Carotin Feughtigkeitscreme