Hoe lang is aftersun houdbaar?

door Anja van Dijken
18 Juli 2022

Dat de zonnebrandcrème niet eeuwig houdbaar is, weten we inmiddels wel. Maar hoe zit dat nu met de aftersun. Hoe lang is deze houdbaar? Goed om te weten voordat je je koffers pakt.

Hoe lang is aftersun houdbaar?

De houdbaarheid van je aftersun heeft met meerdere factoren te maken. Zodra de aftersun geopend is, zal deze meestal 12 maanden houdbaar zijn. Op nagenoeg alle producten staat de houdbaarheid na opening tegenwoordig vermeld.

Deze aanduiding is het zogenaamde PAO symbool en wordt weergegeven met een M. Staat op de flacon M12? Dan betekent dit dat het product 12 maanden na opening veilig gebruikt kan worden. Na deze periode kun je het maar beter even extra checken.

 

Biomaris After Sun Lotion
Biomaris After Sun Lotion

 

Hoe weet je of je aftersun over datum is?

Het PAO symbool, de M12 dus, is de indicatie van houdbaarheid na opening. Maar hoe zit het als je te maken hebt met een aftersun die nog niet geopend is. Check dan altijd de houdbaarheidsdatum of de uiterste verkoopdatum. Een van beide, soms beide staan vermeld op de onderzijde van de flacon of het verpakkingsdoosje. Deze datum is een goede en betrouwbare indicatie voor de kwaliteit en de veiligheid van de aftersun.

Kies je voor een natuurlijk aftersun, dan is het des te belangrijker om deze datums goed te checken. Deze producten bevatten veelal geen conserveringsmiddelen, zijn puur natuur en hierdoor heel veilig in gebruik. De douchegel met aftersun, zoals de Comfort Zone Sun Soul 2in1 Shower Gel, daarvoor geldt hetzelfde. Deze shower gel is een super fijn product die de huid tijdens het douchen optimaal hydrateert.

De houdbaarheidsdatum spreekt voor zich, is deze datum verstreken? Gebruik de aftersun dan niet meer. Een uiterste verkoopdatum is iets anders. Een product, in dit geval de aftersun kan drie jaar na deze datum nog veilig worden gebruikt, houdt daarbij uiteraard rekening mee hoe lang de flacon open is.

 

Comfort Zone Sun Soul 2in1 Shower Gel
Comfort Zone Sun Soul 2in1 Shower Gel

 

Kan ik aftersun gebruiken na de houdbaarheidsdatum?

Nee. Het is niet wenselijk om de aftersun nog te gebruiken als de houdbaarheidsdatum is verstreken. Het product is na het verstrijken van deze datum simpelweg “over datum”.

Het gevolg voor de huid als de aftersun over datum is:

  • Actieve ingrediënten verliezen hun kracht, dus het product doet niet meer wat het belooft.
  • Conservering zal verminderen, waardoor het product uiteindelijk zal bederven, verkleuren, veranderen van structuur en muf gaat ruiken.
  • Bacteriën, zoals staphylococcus, corynebacterium en moraxella kunnen zich nestelen in het product.
  • Uitslag, irritatie en ontstekingen op de huid en ogen kan het gevolg zijn.

 

Nouvital Pre & After Sun
Nouvital Pre & After Sun

 

Hoe merk je als de aftersun niet meer gebruikt kan worden?

De aftersun zal muf gaan ruiken, veranderen van structuur door bijvoorbeeld korrelig of juist waterig te gaan aanvoelen. Ook kan de aftersun een andere kleur aannemen.

Is één van deze kenmerken aanwezig, gooi het dan weg.

Tips voor een lange houdbaarheid van aftersun en een veilig gebruik:

  • Sluit de aftersun na gebruik altijd goed af.
  • Let op waar de aftersun wordt opgeborgen, het liefst niet te warm.
  • Meng de aftersun nooit aan met water of een ander product.

Twijfel je of jouw aftersun nog goed is? Ons advies is, niet meer gebruiken. De gevolgen, ook zijn ze niet direct heel groot misschien, het is het risico veelal niet waard.

 

Hemptouch After Sun Elixer
Hemptouch After Sun Elixer

 

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.