Hoe verklein je grote poriën?

door Anja van Dijken
13 Juli 2023

Vandaag gaan we het hebben over iets waar velen van ons wel eens mee te maken krijgen: grove poriën. Er bestaan veel misvattingen over deze kleine, maar opvallende elementen van onze huid. Laten we ons dus eens verdiepen in wat grove poriën nu precies zijn, hoe grove poriën ontstaan en het belangrijkste van alles: Hoe behandel je grove poriën?

 

Wat zijn grove poriën?

De huid is bedekt met miljoenen poriën. Ze zijn essentieel voor onze huidgezondheid omdat ze olie (sebum) en zweet produceren, wat helpt bij het hydrateren en beschermen van de huid. Grove poriën zijn gewoon poriën die groter lijken dan normaal. Ze kunnen voorkomen op verschillende delen van het lichaam, maar ze worden het meest opgemerkt in het gezicht en dan met name op de neus en de wangen.

 

Hoe ontstaan grove poriën?

Er zijn verschillende redenen waarom poriën groter kunnen lijken. Een van de meest voorkomende oorzaken is genetica. Als je ouders grote poriën hebben, is de kans groot dat jij ze ook hebt.

Andere factoren die bijdragen aan het ontstaan van grove poriën zijn leeftijd, onvoldoende huidverzorging, overmatige talgproductie en blootstelling aan de zon. Naarmate we ouder worden, verliest onze huid haar elasticiteit en kunnen poriën groter lijken. Ondertussen kunnen vuil en olie zich ophopen in de poriën, wat ze kan uitrekken en zichtbaarder kan maken. Blootstelling aan de zon kan ook de productie van collageen verminderen, wat bijdraagt aan een slappere huid en dus grotere poriën.

Nouvital Cleansing Foam Dr. Grandel Ferment Peeling

Nouvital Cleansing Foam

Dr. Grandel Ferment Peeling

 

Hoe kunnen grove poriën worden behandeld?

Het goede nieuws is dat er verschillende methoden zijn om de zichtbaarheid van grove poriën te verminderen.

 

Gebruik een cleanser: Het schoonhouden van je huid is de eerste en meest essentiële stap, kies hiervoor een cleansing foam. Het regelmatig reinigen van de huid helpt om overtollige olie en vuil dat zich in de poriën kan ophopen te verwijderen.

Gebruik een exfoliant: Exfoliëren helpt om dode huidcellen te verwijderen die poriën kunnen verstoppen. Kies voor een zachte exfoliant, zoals een scrub of een chemische exfoliant met salicylzuur of glycolzuur.

Gebruik van een gezichtstoner: Een toner vette huid kan helpen om overtollige olie te verwijderen en de huid strakker te maken, wat de zichtbaarheid van poriën kan verminderen. Kies voor een alcoholvrije toner om te voorkomen dat je huid uitdroogt.

Gebruik nachtcreme retinol of een retinol serum: Retinol, een vorm van vitamine A, kan helpen de huid strakker te maken en de zichtbaarheid van poriën te verminderen. Het stimuleert de productie van nieuwe huidcellen en kan de huid gladder en egaler maken.

 

Murad Retinol Youth Renewal Night Cream Nouvital Vitamin A Concentrate

Murad Retinol Youth Renewal Night Cream

Nouvital Vitamin A Concentrate

 

Poriën verkleinen producten kopen?

Heb je na het lezen van deze blog nog steeds vragen over het behandelen van grote poriën? Neem dan gerust contact op met onze specialisten van Care for Skin, we helpen en geven je graag advies. 

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.