Hormonale acné

door Anja van Dijken
9 Januari 2023

We hebben allemaal weleens een puistje, wellicht nadat je iets verkeerds hebt gegeten of je gezicht niet goed hebt gereinigd. Gelukkig verdwijnen deze ook weer snel. Hormonale acne is toch wezenlijks iets anders dan zomaar het puistje. Het is een vorm van acne die onder invloed staat van hormonen.

Wat is hormonale acne nu precies? Kun je deze vorm van acne zelf beïnvloeden?  Hoe weet je of je hormonale acne hebt en welke producten werken goed bij deze vorm van acne? Allemaal wezenlijke vragen als je last hebt van hormonale acne, we gaan proberen je een goede uitleg te geven. 



Wat is hormonale acne?

Hormonale acne wordt veroorzaakt door een verstoorde balans in onze hormonen. We hebben van nature allemaal huideigen vetten dat talg wordt genoemd. Onder invloed van bepaalde hormonen, zoals de androgenen (o.a. testosteron) wordt het talg aangemaakt. Zodra onze hormonen uit balans raken produceert de huid meer talg dan gebruikelijk en dus ook meer dan de poriën aankunnen.

Het gevolg hiervan is dat de poriën verstopt raken door dit teveel aan talg, dode huidcellen en vuil. De porie is de perfecte plek waar, in combinatie met bacteriën, een ontsteking wordt veroorzaakt wat zich uit in hormonale puistjes.

Hormonale acne komt veel bij jonge mensen in de puberteit voor. In deze periode stijgt het testosterongehalte, dit gebeurt zowel bij jongens als meiden. Testosteron stimuleert namelijk de talgproductie. Daarnaast is dit hormoon ook verantwoordelijk voor het ontstaan van het lichaams- en gezichtshaar en de ontwikkeling van de spieren en de botten. 

Hormonale acne zie je ook terug tijdens de zwangerschap, de menstruatie, na het stoppen van de pil en gedurende de overgang. Hormonale acne overgang kan als een herhaling worden ervaren van de hormonale puistjes die je hebt gehad tijdens de puberteit. Plekken waar de huid onrustig wordt is vaak rondom de kin, wangen en komt ook voor als hormonale acne kaaklijn.



Waardoor wordt hormonale acne veroorzaakt?

Hormonale acne wordt dus veroorzaakt door een disbalans in de hormoonhuishouding. Een verstoorde hormoonhuishouding ontstaat wanneer er teveel of juist te weinig van sommige hormonen wordt aangemaakt, waarbij het hormoon testosteron de grote veroorzaker is van hormonale acne. Het hormoon verhoogt namelijk de talgproductie wat resulteert in een vette huid.

Er zijn meerdere oorzaken te vinden voor hormonale schommelingen en het kan zelfs nog extra aangezet worden door een slecht dieet, stress, slaapmedicatie, alcohol- of drugsgebruik en zelfs een te hoge werkdruk. Daarnaast zijn er uiteraard de hormonale schommelingen die hun oorzaak vinden in het gebruik van de pil, menstruatie, zwangerschap of de overgang.

Verder is het leven soms een grote mallemolen en van oorsprong is ons lichaam niet op ingesteld op zo'n gehaast leven. Het was ooit zo bedoeld dat we uit bed kwamen als de zon opging en naar bed als de zon weer ondergaat. Daarnaast eten we als we zin hebben en niet als we honger hebben. Hetgeen we eten is niet altijd de beste voeding, we kiezen te vaak voor bewerkt voedsel en/of teveel suikers en niet meer het pure wat moedert natuur ons geeft. Daar komt bij dat wanneer stress de nachtrust verslechtert, er door sommigen zelfs gebruik wordt gemakt van middelen om te helpen slapen. Zo zijn er nog meer factoren die een uitwerking op ons lichaam hebben.

Ons lichaam en onze hormonen hebben al met al veel te verduren en moeten dan hard werken om alles in balans te houden. Een natuurlijke uitkomst is dat onder invloed van zoveel factoren onze hormonale huishouding uit balans raakt.

Wat te doen tegen hormonale acne is niet eenvoudig. De onrustige huid als gevolg van hormonen is wel te beïnvloeden maar dat vraagt geduld, een stuk zelfreflectie en discipline. Bij volwassenen zie je vaak een stabiliteit wat betreft hormonale acne, omdat leefstijl en de juiste discipline voor volwassenen toch makkelijker vol te houden is.



Hoe weet je of je hormonen uit balans zijn?

Vroeg of laat krijgen we (vrouwen) er allemaal mee te maken, de hormonale disbalans. Wel is het zo dat de één er gevoeliger voor is dan de ander en als je hormonen uit balans zijn, dan zul je hier in meer of mindere mate last van krijgen. Soms zijn het je vrienden en soms je vijanden. Vaak uit deze disbalans zich in vage klachten, maar soms kunnen de klachten ook heel duidelijk aanwezig zijn. Wat het ook is, kom er maar eens achter wat de oorzaak van jouw klachten is. Daarom is het goed om naar je lichaam te luisteren en te leren herkennen wat er in je body & brain gebeurt, zodat je de klachten waar mogelijk kunt tackelen.

Symptomen verstoorde hormoonbalans

  • onregelmatige menstruatie
  • schommeling van je gewicht
  • spijsverteringsproblemen
  • hoofdpijn
  • slaapproblemen
  • onrustig gevoel, zweten, angst en depressie
  • laag libido
  • vruchtbaarheidsproblemen
  • huidproblemen, zoals acne en eczeem

Bij twijfel of ernstige klachten, is het altijd raadzaam om je huisarts te raadplegen.



Welke producten werken bij hormonale acne?

Het geven van een juiste hormonale acne oplossing is natuurlijk niet 100% mogelijk. Wel kun je door een goede gezichtsverzorging en de juiste voeding en leefstijl de onrustige huid met hormonen onder controle krijgen. Hiervoor heb je wel doorzettingsvermogen nodig, maar is zeker de moeite waard als het gaat om het resultaat.

Hormonale acne behandelen begint bij het dagelijks goed verzorgen en onderhouden van je huid.

Reinigen

Overtollig talg houdt het vuil, dode huidcellen en bacteriën vast in je poriën. Het is daarom juist goed om voor het slapengaan de huid te reinigen met een cleanser en dit een dagelijkse avondroutine te maken. De talgproductie gaat tijdens de nachtelijke uurtjes trouwens gewoon door, reinig je huid daarom ook weer in de ochtend.

Kies voor een cleansing foam waarin het ingrediënt salicylzuur is verwerkt. Salicylzuur zorgt voor een diepe reiniging van de poriën waar het het talg en vuil oplost. Tegelijk helpt het om ontstekingen te remmen en zo een nieuwe uitbraak te voorkomen.

Marlyse Blue Cleanser Salicylic

Marlyse Blue Cleanser Salicylic

 

De Marlyse Blue Cleanser Salicylic is een natuurlijke cleansing foam voor de acne gevoelige huid. Overtollig talg wordt opgelost en het zorgt voor een diepe reiniging zonder de huid uit te drogen.

Tip. Reinig je huid van make-up voorafgaand aan het sporten, dit voorkomt dat je huid gaat verstoppen.

Voeding

Een serum na het reinigen zal de huid extra ondersteuning geven in de balans van de talgproductie en daarbij ook een goede hydratatie. Zodra de huid goed is gehydrateerd, zal de talgproductie afnemen. Een vochtinbrenger zal de huid minder vet maken, matteren en een gezonde uitstraling geven.

Medex Gelée Royale Gel

Medex Gelée Royale Gel

 

Het Medex Gelee Royale Gel is een serum-gel die de grove poriën, onzuivere huid, slechte microcirculatie en hydratatie in korte tijd verbetert. Gebruik deze serum-gel twee maal daags: in de ochtend onder de dagcrème en in de avond mag deze gel in plaats van een nachtcrème worden aangebracht.

Dagcrème voor de vette huid

Een dagcreme vette huid is licht van structuur, zit bomvol hydratatie en beschermt de huid overdag tegen uitdroging tegen vocht, vuil en de zon. De talgproductie blijft overdag goed geregeld en de crème voorkomt een glimmende huid.

Doctor Eckstein Krauter Balsam

Doctor Eckstein Krauter Balsam

 

De Doctor Eckstein Krauter Balsem is een gelachtige dagcrème speciaal voor de vette huid. Het houdt de huid overdag in balans zonder dat het uitdroogt.

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.