Huidverzorging bij chemo

door Anja van Dijken
23 April 2023

Huidverzorging is niet het eerste waar je over nadenkt wanneer je het traject ingaat van chemotherapie en bestraling. Toch zul je gedurende het traject merken dat de behandelingen veel met je huid doen. Wat kun je doen om tijdens deze periode van chemotherapie, bestraling en ook zeker daarna, je huid te geven wat deze nodig is?

 

Huid en chemotherapie

Chemotherapie tast de woekercellen en de snel delende cellen aan. De kankercellen worden dus door de chemotherapie aangetast, maar ook de gezonde sneldelende cellen worden in dit proces meegenomen. De huid valt ook onder snel delende cellen, dus ook de gezonde huidcellen worden aangetast door de chemotherapie. Helaas maakt de chemo geen onderscheid tussen een kankercel en een gezonde cel. Dit heeft tot gevolg dat er minder nieuwe cellen worden aangemaakt als bij de natuurlijke celdeling. Dit is van invloed op de huidcellen, haarcellen en slijmvliescellen.

Het gevolg hiervan is dat de huid dunner, droger en gevoeliger wordt, de nagels worden brozer, nagelriemen droger, slijmvliezen droger en geïrriteerder, maar helaas zal ook het haar veelal uitvallen.

 

Huidproblemen na chemo, hoe komt dit?

De huid heeft het tijdens en na de chemo flink te verduren en heeft dan ook echt tijd nodig om te herstellen. Veel voorkomende huidproblemen na chemo zijn droogte, gevoeligheid, verkleuringen, maar ook een verharde huid. De normale celdeling van de huid is door de chemo ontregeld, waardoor de huid niet meer in staat is om zichzelf te beschermen. De van nature aanwezige weerbaarheid van de huid, een gezonde huidbarrière, is aangetast en heeft tijd en extra verzorging nodig om weer te herstellen.

Een goed functionerende huid, onze huidbarrière, beschermt ons tegen bacteriën, virussen en schimmels. De huid regelt daarnaast ook onze lichaamstemperatuur en stelt ons in staat om zintuigelijke impulsen te ontvangen, denk daarbij aan warmte, koude en aanraking. Ook is de huid verantwoordelijk voor de vorming van vitamine D, een belangrijke vitamine voor onze gezondheid.

Een droge huid door chemo, maar ook een gevoelige huid na chemo, deze ontstaan veelal heel geleidelijk en zullen in de loop van de tijd ook geleidelijk weer verdwijnen.

Ons advies

Kies voor huidverzorging bij chemo altijd voor milde producten, zonder alcohol, parfum, essentiële oliën, parabenen, die zorgen voor het  herstel van droogte, herstel van de vochtigheidsgraad en herstel van een gezonde en weerbare huidbarrière. De Malu Wilz Sensitive Pro lijn is bij uitstek geschikt voor deze kwetsbare huid tijdens chemotherapie.

Malu Wilz De-Stress Cream

Malu Wilz De-Stress Serum

Malu Wilz De-Stress Cream

Malu Wilz De-Stress Serum

 

Kan je huid uitslag krijgen van chemotherapie?

Ja, dat kan. Chemotherapie neemt helaas ook de gezonde huidcellen mee in het proces, waardoor de huid wordt aangetast. De celdeling vertraagt, hierdoor wordt de huid droger, dunner en gevoeliger, maar ook wordt de natuurlijke bescherming van de huid aangetast. De huid kan zichzelf daardoor niet genoeg meer verdedigen tegen bacteriën, schimmels en virussen. Dit kan leiden tot huiduitslag en huidproblemen na chemo. Daarom is het belangrijk de huidbarrière zo sterk mogelijk te houden.

 

Ons advies

Zorg voor een sterke huidbarrière:

♣ Gebruik dagelijks een vette, sterk hydraterende crème, zonder parfum, alcohol en ander irriterende ingrediënten.
♣ Ingrediënten als glycerine, panthenol, niacinamide, ceramiden, vitamine C, vitamine E en hyaluronzuur versterken de huidbarrière en voorkomen uitdroging van de huid.
♣ Zorg voor een goede luchtvochtigheidsgraad in je huis.
♣ Bevochtig je huid van binnenuit, door veel water en groene thee te drinken.
♣ Ga hygiënisch om met je crème, gebruik bij een potje de spatel of kies voor een tube. 



Mag je in de zon na een chemo behandeling?

Het is niet verstandig om tijdens of na een chemo behandeling in de zon te gaan. Door de chemo is de huid dunner en aanzienlijk gevoeliger geworden voor de zon. Het gevolg kan zijn dat je huid meer pigmentatie zal ontwikkelen, maar ook meer irritatie door zonlicht. Dit komt omdat de huid veel dunner is geworden en kwetsbaarder, waardoor UVA en UVB stralen dieper doordringen in de huid, de huid mist tijdelijk haar eigen weerbaarheid en bescherming.

Jojoba Olie Image Skincare Vital C - Hydrating Facial Oil Salt & Stone Antioxidant Facial Oil

Jojoba Olie

Image Skincare VITAL C - Hydrating Oil

Salt & Stone Antioxidant Facial Oil

 

Ons advies

Gebruik tijdens en na de chemobehandeling dagelijks een Dagcreme met SPF, op basis van natuurlijke ingrediënten. Vermijd de zon, moet je toch naar buiten, smeer je huid dan elke twee uur opnieuw in. Gebruik als basis een natuurlijke gezichtsolie onder de Dagcreme met SPF. Zo ga je vochtverdamping van je huid tegen en blijft de huidhydratatie optimaal.

 

Image Skincare PREVENTION+ Daily Hydrating Moisturzir SPF30+ Medik8 Advanced Day Ultimate Protect SPF50+ Oolaboo Skin Defense DNA Protective Cream SPF30

Image Skincare PREVENTION+ Daily Hydrating Moisturizer SPF30+

Medik8 Advanced Day Ultimate Protect SPF50+

Oolaboo Skin Defense DNA Protective Cream SPF30



Welke huidverzorging gebruik je tijdens chemo?

Huidverzorging bij chemo, het is lastig om het juiste product te vinden. De huid reageert veelal sterker, omdat de huid gevoeliger, maar ook droger is geworden. Doordat de huidbarrière is verstoord, kan de huid sneller reageren op huiduitslag. De volgende huidverzorgingsroutine past bij een droge, gevoelige huid, waarbij ook de nadruk ligt op het herstellen van de huidbarrière.

Reinig je huid tweemaal daags met een cleansing balm of een cleansing oil, dit is een milde reiniger die de huid niet uitdroogt. Gebruik de cleanser op een hele milde wijze, niet "poetsend", maar zacht de cleanser inmasseren en met lauw warm water afspoelen.

Gebruik hierna een toner voor de gevoelige huid, deze zal de PH waarde (huidbarrière) herstellen. Neem een hoeveelheid toner in je hand en breng deze al deppend aan op je gezicht.

Breng een gezichtsolie aan als basis voor een dagcrème met SPF. Deze gezichtsolie moet zo natuurlijk mogelijk, het liefst met goede en verzorgende ingrediënten, zoals o.a. vitamine C, vitamine E, hyaluronzuur, niacinamide.

Breng voor de nacht, na het gebruik van de cleansing balm en toner voor de gevoelige huid, de nachtcrème voor de gevoelige huid aan. Deze nachtcrème mag altijd in combinatie met de gezichtsolie worden gebruikt.

Gebruik voor je gezicht en lichaam geen zepen en scrubs, maar wees mild voor de huid, dep deze zonodig droog na het douchen.

Gebruik tijdens het douchen producten zonder alcohol, parabenen, parfum of essentiele olien. Richt je vooral een milde douche gel, met daarin verzorgende en voedende oliën.

 

SMPL Skincare Wash Oolaboo Super Foodies Eco Shampoo Bar

SMPL Skincare Wash

Oolaboo Super Foodies Eco Shampoo Bar

 

Ons advies

Kies altijd voor gezichtsverzorging zonder parfum, alcohol en andere irriterende stoffen, zoals parabenen, sulfaten, minerale oliën, geur- en kleurstoffen, siliconen, microplastics, tea tree oil, eucalyptus, kamfer, citrusachtigen, aromatische oliën. Ingrediënten zoals zink (metaal) of fyto-oestrogenen, kunnen een reactie geven op de bestraling. De Malu Wilz Sensitive Pro  is uitermate zacht, kalmerend en herstellend, zonder enige toevoegingen van irriterende ingrediënten.

 

Advies huidverzorging chemo

Heb je advies nodig over welke huidverzorging bij jouw huid past tijdens of na de chemotherapie of bestraling omdat je een droge huid door chemo of een gevoelige huid na chemo hebt gekregen? Neem contact op met onze specialisten Care for Skin. We helpen je graag verder in het kiezen van de beste huidverzorging.

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.