Jouw huid en stress

door Anja van Dijken
17 Mei 2021

Hoeveel invloed heeft stress op jouw huid? Hoe je huid eruitziet of misschien zelfs jouw huidprobleem of de vroegtijdige veroudering. We leggen je hier het een en ander over uit.

 

De invloed van stress op je huid

Dat stress niet goed is voor ons lichaam, daar zijn we wel bekend mee. Maar dat het ook zeker invloed op onze huid heeft, daar staan we minder vaak bij stil. Stress is de boosdoener voor veel klachten zoals, hoofdpijn, slapeloosheid, piekeren en gespannen spieren. Stress kun je van veel dingen krijgen en dat hoeft op zich niet erg te zijn, mits het maar niet te lang duurt. Stress voor een kort spannend moment, zoals een presentatie, hoeft heus geen probleem te zijn. Maar gaat stress langer duren, dan is er al gauw sprake van chronische stress en gaan veelal de alarmbellen rinkelen, zoals de klachten hiervoor omschreven.

 

De invloed van stress op je huid

 

Jijzelf, maar ook de huid raakt uit balans als gevolg van stress

Op het moment dat je stress ervaart, worden er in je lichaam verschillende stoffen aangemaakt, waaronder adrenaline en cortisol, de laatste wordt ook wel het stresshormoon genoemd.

Cortisol is de grote boosdoener als het gaat om de negatieve invloed die het heeft op je huid. Als door langdurige stress veel cortisol wordt aangemaakt, vermindert dit onze barrièrefunctie en verslechtert de herstelfunctie van de huid. De lipiden (huideigen vetten) en collageen in de huid zullen hierdoor afnemen.

Collageen is een belangrijke bouwstof voor de huid. Als dit afneemt wordt de huidopbouw verstoord, deze wordt minder elastisch, raakt sneller beschadigd en haarvaten kunnen breken. Als gevolg hiervan zullen rimpels vervroegd ontstaan.

 

Oxidatieve stress

Zowel fysieke als mentale stress kunnen in verband gebracht worden met 'oxidatieve stress'. Dit is een lichamelijk proces waarbij vrije radicalen worden gevormd. Door de oxidatie in de huidcellen raken deze beschadigd en als gevolg hiervan worden de huideigen vetten (lipiden) afgebroken, waardoor de huid dunner en slapper wordt, maar ook meer irritatie kan zich hierdoor voordoen.

 

Zichtbare gevolgen van stress op je huid:

  • Vroegtijdige huidveroudering (collageenafbraak)
  • Acne (de huidbarrière is aangetast en gevoelig voor bacteriën)
  • Eczeem (de huideigen vetten verminderen en de huidbarrière is aangetast)
  • Psoriasis (de huideigen vetten verminderen en de huidbarrière is aangetast)

 

Slapeloze nachten stress

 

Stress en huidverzorging

Nu we iets bekender zijn wat de invloed van stress op de huid is, is het belangrijk stress te verminderen en zo mogelijk te voorkomen. Dat klinkt logisch, maar als de stress er dan toch is, hoe verzorg je dan je huid? Dit is uiteraard ook afhankelijk van de reactie die de huid geeft, maar de volgende producten kunnen je zeker helpen:

Dr Eckstein Ultimate Supreme Aronia Concentrate Salt and Stone Antioxidant Hydrating Facial Oil Image Skincare ORMEDIC - Balancing Anti-Oxidant Serum

Doctor Eckstein Ultimate Supreme Aronia Concentrate

Salt & Stone Antioxidant Hydrating Facial Oil

Image Skincare ORMEDIC - Balancing Anti-Oxidant Serum

 

  • Gebruik met regelmaat een gezichtsmasker, om de huid te detoxen en te herstellen:
Image Skincare I MASK - Purifying Probiotic Mask

Image Skincare I MASK Purifying Probiotic Mask

 

  • Indien de huidbarrière is aangetast, kan een barrier repair- dagverzorging van Dermalogica met het tij doen keren, speciaal voor ook de gevoelige huid:
Dermalogica Stabilizing Repair Cream

Dermalogica Stabilizing Repair Cream

 

En bij dit alles, neem je rust, je tijd en zorg dat je in balans blijft!

 

Advies bij Care for Skin

Wil je graag een op-maat-gemaakt huidadvies? Onze schoonheidsspecialistes helpen je graag. Kom in contact door een mailtje te sturen naar [email protected] of bel naar 085-0607005.

 

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.