Let op! Check ook de houdbaarheid van je cosmetica

17 Augustus 2021

Cosmetica en make-up hebben net als voedingsmiddelen een houdbaarheidsdatum. De houdbaarheidsdatum van cosmetica is belangrijk voor veilig gebruik. Vaak wordt er aan cosmetica conserveringsmiddelen toegevoegd om de groei van bacteriën en schimmels te stoppen. De conserveermiddelen in cosmetica zijn veilig voor onze huid en zorgen ervoor dat we net wat langer kunnen genieten van onze, vaak kostbare, skincare producten. Hoe houd je de houdbaarheidsdatum van je cosmetica in de gaten? Lees er hieronder meer over.


 

Hoe kunnen er bacteriën en schimmels in cosmetica ontstaan?


Er zijn verschillende oorzaken hoe bacteriën en schimmels in cosmetica kunnen ontstaan. Bij cosmetica die in potten wordt verkocht, moet je met je handen het product uit het potje halen. Alleen al op onze handen zitten miljoenen verschillende soorten micro-organismen. Die worden op deze manier overdragen tot het cosmeticaproduct.

Ook is het zo dat sommige producten vatbaarder zijn voor bacteriën en schimmels dan anderen. Schimmels en bacteriën gedijen in een omgeving met veel water. Dus een crème op olie in waterbasis zal je eerder moeten weggooien dan bijvoorbeeld een cosmeticaproduct op water in oliebasis of met een lage pH-waarde. Producten die een lage pH-waarde hebben zijn beter bestand tegen micro-organismen. Micro-organismen groeien sneller in een omgeving met een pH-waarde van 5 tot 8. Producten met een lagere pH-waarde, zoals producten met bijvoorbeeld fruitzuren, zijn hierdoor geen ideale omgeving voor bacteriën.

 



Conserveermiddelen in cosmetica

Om cosmetica lang houdbaar te maken en te voorkomen dat er binnen een korte tijd micro-organismen in groeien, worden er conserveermiddelen aan toegevoegd. Conserveermiddelen zijn onder te verdelen in drie verschillende soorten: natuurlijk, synthetisch en chemisch. Natuurlijke conserveermiddelen zijn minder effectief in vergelijking met chemische en synthetische conserveermiddelen. Dat komt omdat een natuurlijk conserveermiddel, denk hierbij aan honing of tea tree olie, ook beperkt houdbaar is. Synthetische conserveermiddelen zijn vaak afgeleiden van alcohol.

 

Hoe herken je cosmetica dat “over de datum is”?


Op alle cosmetica dat in Nederland verkocht wordt, zit op de verpakking of het etiket een houdbaarheidsdatum. Daarnaast staat er ook een potje op met daarin 6M, 12M, 24M enzovoort. Dit wordt het PAO-symbool genoemd (afkorting voor Period After Opening/Periode Na Opening). Het beste is om naar dit potje te kijken. De cijfers die in het potje staan, geven namelijk aan hoe lang het product houdbaar is na opening. De M in het symbool staat voor “maanden”. 



Daarnaast zijn je zintuigen ook belangrijk om een product waarvan de houdbaarheid is verlopen te herkennen. Ruikt het product vreemd, en heeft het een andere textuur en kleur gekregen? Dan is het toch echt tijd om afscheid te nemen. Werkstoffen in cosmetica, dus ook de conserveermiddelen, hebben ook een houdbaarheidsdatum. Wanneer de werkzaamheid van conserveermiddelen achteruit is gelopen, kunnen er ook schadelijke micro-organismen in een crème ontstaan. Daarnaast hebben de actieve werkstoffen in je cosmetica een verminderde werking. Je anti-rimpel crème zal dus niet of nauwelijks meer effect hebben.

 

Tips om jouw cosmetica op een zo goed mogelijke manier te bewaren


  1. Kies voor producten die met een pomp worden geleverd of, nog beter, in een airless pompsysteem. In een airless pompsysteem kan er geen zuurstof bij het product terecht komen, wat nadelig is in verband met schimmels en bacteriën. Producten in een pompverpakking zijn een stuk hygiënischer, omdat je niet met je vingers in het cosmeticaproduct hoeft te zitten. Heb je toch cosmetica in potten? Gebruik dan een spatel om het product uit de verpakking te halen, en ontsmet deze voor en na elk gebruik.

  2. Bewaar je cosmetica op een koele, donkere plek. Dit betekent niet direct dat je al je cosmetica in de koelkast hoeft te bewaren, dat kan zelfs nadelig zijn, maar vermijd in ieder geval een plek in het directe zonlicht. Producten met bijvoorbeeld vitamine C erin zullen ook verkleuren door zonlicht. Een goede plek om je cosmetica op te bergen is een kast in een niet al te warme ruimte.

  3. Zorg ervoor dat de producten goed afgesloten worden na gebruik.