Wat doen peptiden voor de huid?

10 Maart 2021

Peptiden is een populaire stof die je momenteel veel ziet terugkomen in cosmetica. Maar werken polypeptiden ook echt op de huid? De voordelen die peptiden meebrengen zijn voornamelijk anti aging. Ben je op zoek naar producten die ervoor zorgen dat de huid er jong en stevig uit ziet? Dan moet je zeker peptiden uitproberen in je huidverzorgingsroutine. Lees verder om meer te weten te komen over peptiden en de werking in de huid.


Wat zijn peptiden?


Peptiden, ook wel polypeptiden genoemd, zijn de bouwstenen van proteïnes zoals collageen en elastine vezels die van nature in ons lichaam voorkomen. Deze vezels geven onze huid stevigheid en elasticiteit. Polypeptiden zijn kleine ketenen van aminozuren en zetten de huid aan om meer collageen te produceren. Peptiden hebben dezelfde chemische structuur als de proteïnes in ons lichaam, maar hebben een kortere keten. Hier kunnen ze tot dieper in de huid doordringen.



Peptiden in huidverzorging

 

De werking van peptiden op de huid.


Peptiden in cosmetica hebben, wanneer zij de juiste moleculaire grootte hebben, het vermogen om de buitenste laag van de huid te doordringen en de huidlagen te bereiken waar ze het meeste effect hebben. Doordat proteïnes, zoals collageen, moleculair te groot zijn om de opperhuid te doordringen, werken peptiden een stuk effectiever in de huid. Door peptiden op de huid aan te brengen, denkt de huid collageen te hebben verloren. Hierdoor worden signalen naar huidcellen gezonden om meer elastine en collageen aan te maken en wordt het collageen niveau in de huid verhoogt. Collageen en elastine nemen af in ons lichaam naarmate we ouder worden en door externe factoren zoals zonschade. Daarnaast stabiliseren en transporteren peptiden verbindingen die belangrijk zijn voor de aanmaak van collageen in de huid. 



Er zijn wel honderd verschillende typen peptiden, maar ze zijn niet allemaal even effectief om te gebruiken in cosmetica. Peptiden zijn onder te verdelen in de onderstaande soorten:

  • Transporter peptiden: 
Leveren sporenelementen in de huid om de aanmaak van collageen en elastine te verhogen.
  • Neurotransmitter peptiden: Peptiden die een botulineachtige werking hebben in de huid. Deze peptiden blokkeren de afgifte van chemische stoffen in de huid die ervoor zorgen dat je spieren samentrekken.
  • Signaaltransductie peptiden
: Deze vorm van peptiden zenden signalen naar verschillende lagen in de huid dat het tijd is om weer collageen en elastine aan te maken.

 

Gebruik van peptiden


Peptiden is een populaire werkstof en wordt aan veel verschillende soorten cosmetica toegevoegd. De effectiviteit van peptiden zijn in reinigingsproducten een stuk lager, omdat die van huid worden gewassen. Kies in plaats daarvan voor een product die op de huid gelaten kan worden, zoals bijvoorbeeld een gezichtscrème of serum. Peptiden zijn veilig om twee maal daags op de huid aan te brengen. In deze blog heb je eerder kunnen lezen dat peptiden de huid een jeugdige uitstraling geeft door de aanmaak van collageen en elastine te stimuleren. Dit effect kan je nog meer verhogen door een crème of serum met peptiden te combineren met een product dat hyaluronzuur of een antioxidant, zoals bijvoorbeeld vitamine c, bevat. Let op, combineer peptiden niet met AHA's (fruitzuren). De lage pH-waarde van deze producten hebben een negatief effect op de werking van peptiden.


Wat doen peptiden voor je huid

 

Voordelen van peptiden op een rijtje

  • Stimuleren de aanmaak van elastine
: Peptiden zorgen ervoor dat er meer elastine in de huid wordt aangemaakt. Deze proteïne geeft de huid een strakker en steviger aanzien.
  • Stimuleren de aanmaak van collageen
: Na je 25e levensjaar begint het collageen niveau in je lichaam af te nemen. Dit zorgt ervoor dat de huid minder vol toont en minder gehydrateerd is. Peptiden sturen een signaal naar onze huidcellen, dat signaal zorgt ervoor dat de huidcellen collageen gaan produceren.
  • Versterken de huidbarrière: 
De huidbarrière beschermt je lichaam tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Peptiden hebben het vermogen om je huidcellen je versterken. Deze versterkte huidcellen zijn essentieel voor een goed werkende huidbarrière.
  • Peptiden maken de huid steviger: 
Elastine en collageen belangrijke vezels in onze huid die het een jeugdige uitstraling geeft. Daarnaast zijn er ook peptidensoorten (neurotransmitter peptiden) die de mimische spieren in de huid laten ontspannen.



 

Advies bij Care for Skin

Wil je graag een op-maat-gemaakt huidadvies? Onze schoonheidsspecialistes helpen je graag. Kom in contact door een mailtje te sturen naar [email protected] of bel naar 085-0607005.

 

 

Onze favoriete Nouvital producten met peptiden:

Nouvital Royal Epigen Cream 50ml Nouvital Myoderm Day Cream Nouvital Vitamine C Concentrate

Nouvital Royal Epigen Cream

Nouvital Myoderm Day Cream

Nouvital Vitamine C Concentrate