Puistjes op rug, borst en of billen!

door Anja van Dijken
15 Februari 2022

Puistjes op de rug en billen, het is erg vervelend en het kan zelfs pijnlijk zijn. Deze lichaamshuid is vrij dik, waardoor de puistjes op deze plekken hardnekkig zijn. Wat zijn de oorzaken, wat kun je zelf aan doen en wat beter niet? We hebben de bevindingen voor je uitgezocht.

 

Wat zijn puistjes?

Puistjes valt onder de noemer acné. Of deze zich nu op je gezicht of op je lichaam bevinden, het is en blijft acné. Acné is een aandoening van de huid, waarbij mee-eters, puistjes en onderhuidse ontstekingen voorkomen. Vooral in zones waar zich veel talgklieren bevinden kan de acné zich manifesteren.

Onze talgklieren maken talg (huidsmeer) aan en heeft als doel dat de huid soepel blijft. Onder invloed van hormonen ontstaat er een verhoogde productie van talg. De talgklieren in het gezicht, op de borst, maar ook op de rug worden groter, waardoor de talgproductie stijgt, maar ook wordt de talg dikker. De afvoerkanaaltjes van de talgklier kunnen verstopt raken, waardoor het talg zich in de huid gaat ophopen.

Daarnaast bevat een talgklier bacteriën, deze zorgen ervoor dat het afvoerkanaal wordt aangetast en uiteindelijk knapt. Met als gevolg een ontsteking (lees: puist).

 

Hoe behandel je puistjes op rug, borst of billen?

Acné op de rug, schouders, maar ook borst en billen, komt helaas vaker voor dan je lief is. Helaas is de acné op deze plekken lastiger te bestrijden dan acné in het gezicht. De lichaamshuid is namelijk veel dikker en heeft meer talgklieren dan de gezichtshuid, waardoor er ook meer puistjes kunnen ontstaan. Vooral de rug is een gebied dat praktisch wat lastiger bij te komen is. Het is minder zichtbaar, waardoor er sneller minder aandacht aan wordt geschonken.

Triggers die deze lichaams-acné beïnvloeden zijn:

♣ Erfelijkheid.
♣ Hormoonschommelingen, waaronder het groeihormoon IGF-1, deze is tijdens de puberteit verhoogd aanwezig.
♣ Suiker en koolhydraten stimuleren de insulineproductie, dit leidt tot een verhoging van het groeihormoon IGF-1.
♣ Zuivel.
♣ Stress.
♣ Vochtarme huid.
♣ Lichaamsproducten met hoog vetgehalte.

 

Als je de triggers kent, ga dan na wat bij jou de oorzaak kan zijn en probeer een uitbraak voor te zijn. Heb je pukkels op je rug, borst of billen dan kun je het volgende doen:

 

Reinig je rug

De voorkeur gaat uit naar een cleanser met salicylzuur of amandelzuur. Deze zuren zullen de dode huidcellen verweken, maar ook de talg in de poriën, waardoor verstoppingen worden voorkomen. De reiniging dient wel mild te zijn, opdat de huid niet uitdroogt waardoor de talgklieren gaan overproduceren.

Exfolieer je lichaamshuid

Gebruik eenmaal per week een body peeling zonder korrel. Een korrel is niet geschikt voor de geïrriteerde huid of actieve acné op het lichaam.

Ga direct douchen na het sporten, maar nooit te heet

Zweet stimuleert namelijk onzuiverheden, puistjes, maar droogt ook de huid uit door de zouten. Zo zal ook heet water de huid onnodig uitdrogen (vochtarm maken) waardoor overproductie van de talgklieren een gevaar is.

 Gebruik een lotion of gezichtstoner

Een gezichtstoner kan ook op het lichaam worden aangebracht. Deze brengt de pH-waarde van de huid weer in balans en zal de laatste restjes vuil en overtollig talg verwijderen. De Lotion voor het lichaam van Coverderm, de Extra Care Lotion No.2 is speciaal voor de vette lichaamshuid.

Hydrateer de huid

Op de plek van en rondom de puistjes is je huid veelal vochtarm, dus niet vetarm (er is namelijk talg genoeg). Geen vettend product, maar vooral eentje die hydrateert, dus een body lotion of een body gel. Een vochtarme huid produceert meer talg, waardoor er opnieuw mee-eters (met als gevolg puistjes) zullen ontstaan.

Vermijd zuivel, suiker en koolhydraten

Door deze 3 tijdelijk minder of waar mogelijk niet te gebruiken zal de huid rustiger worden. Zo kun je uitvinden wat voor jouw huid de trigger is.

Verschoon regelmatig je kleding en draag zoveel mogelijk katoen

Katoen ademt beter dan synthetische kleding.

Vraag om advies bij de professional.

Krijg je het zelf niet onder controle? Vraag om advies bij de specialisten van Care for Skin, we helpen je graag verder.

 

Xenymphus Body Peeling Strong Dermalogica Body Hydrating Cream Coverderm Extra Care Lotion No. 2
Xenymphus Body Peeling Strong Dermalogica Body Hydrating Cream Coverderm Extra Care Lotion No. 2

 

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.