Thuispeeling

2 November 2020

Deze week is het een hot item in de media: peelings. In het item op de televisie werd de extreemste vorm van peeling laten zien: de chemische peeling. Een peeling die je door een schoonheidsspecialiste laat aanbrengen en die er binnen een paar dagen voor zorgt dat je huid volledig vernieuwd wordt. Inclusief onsmakelijke vervelling van de huid. Sommige mensen zweren erbij, maar de meeste mensen vonden het vooral schrikwekkend.


Huidvernieuwing

Om te begrijpen hoe peelings werken, moeten we eerst iets meer weten over de huid zelf. De huid is opgebouwd uit verschillende lagen. Wanneer je een dwarsdoorsnede maakt van de huid, kan je constateren dat de huid bestaat uit drie lagen. De epidermis (oftewel de opperhuid, de bovenste laag van de huid), de dermis (oftewel de lederhuid, de middelste laag van de huid) en de subcutis (oftewel het onderhuids bindweefsel). De opperhuid en de lederhuid vormen samen ‘de huid’. Ook de opperhuid en de lederhuid bestaan weer uit verschillende lagen. De opperhuid bestaat uit vijf huidlagen, de hoornlaag, de heldere laag, de korrellaag, de stekelcellaag en de basale laag.

De hoornlaag bestaat uit dode huidcellen. In de lagen daaronder worden continu nieuwe huidcellen aangemaakt die zich langzaam laagje voor laagje naar de hoornlaag verplaatsen. Dit proces duurt ongeveer 28 dagen, maar naar mate je ouder wordt zal dit proces steeds langer gaan duren. Je lichaam zorgt er van nature voor dat je huid de dode huidcellen afstoot, waardoor je ze gedurende de dag verliest. De dode huidcellen hebben een belangrijke functie, ze zorgen er onder andere voor dat de onderliggende huidlagen worden beschermd tegen invloeden van buitenaf. Echter, wanneer de dode huidlaag (te) dik wordt, kan de huid er dof en grauw uit gaan zien. Dat is vaak de reden dat we de huid willen exfoliëren.


Exfoliëren

Exfoliëren betekent dat we de huid een handje gaan helpen bij de celvernieuwing door de dode huidcellen zoveel mogelijk te verwijderen. Dit kan op meerdere manieren, bijvoorbeeld door te scrubben of door een peeling. Ook binnen een scrub en een peeling heb je meerdere opties.


Chemische peeling

Afgelopen week was er veel media aandacht voor de chemische peeling. Een chemische peeling versnelt het huidvernieuwingsproces van 28 dagen naar een dag of 3 of 4. Een chemische peeling is alleen weggelegd om uit te voeren door deskundige mensen. Je moet er dus echt voor naar een kliniek. Door het versnellen van het huidvernieuwingsproces, zorg je ervoor dat je huid zich in een rap tempo ontdoet van alle dode huidcellen en er in datzelfde tempo nieuwe huidcellen tevoorschijn komen. Doordat het proces zo snel gaat, hebben de nieuwe huidcellen nog geen kans gehad beschadigingen op te lopen, ziet de huid er perfect uit en voelt heerlijk zacht aan. Alles wat je wil zou je zeggen. Helaas heeft deze vorm van peeling ook nadelen. Een van die nadelen is dat het volledige beschermende laagje is verwijderd, waardoor de nieuwe, gezonde huidcellen niet zijn beschermd tegen de schadelijke invloeden van buitenaf. Je huid is enorm gevoelig voor alles waar het mee in aanraking komt en schadelijke stoffen dringen zonder moeite je lichaam binnen.

Fruitzuurpeeling

Naast de chemische peeling, bestaan er ook peelings op basis van fruitzuren. Glycolzuur, melkzuur, appelzuur, wijsteenzuur, salicylzuur, azelainezuur en amandelzuur zijn voorbeelden van fruitzuren. Deze zuren bestaan uit kleine moleculen die diep de huid in gaan. Glycolzuur heeft het kleinste molecuul en gaat dus het diepst de huid in, en amandelzuur heeft het grootste molecuul waardoor het heel mild is voor de huid en veel langer de tijd nodig heeft om in de huid te zakken. Een fruitzuurpeeling is verkrijgbaar in verschillende sterktes. Zo kan de schoonheidsspecialist jouw huid behandelen met een sterke peeling, terwijl je thuis producten kan gebruiken met lagere percentages.

Door middel van een peeling met fruitzuren kunnen huidproblemen effectief worden aangepakt. Zo kunnen acné, pigmentvlekjes, een grove huidstructuur en kleine littekentjes flink verminderen na een peeling.


Peeling voor thuis

Een peeling is milder voor je huid dan een scrub, en kan daarom ook goed worden ingezet bij een gevoelige huid. Een peeling kan je heel goed zelf thuis doen, mits het percentage aan zuren laag is. Het kan je huid een enorme boost geven. Wanneer je er dus voor kiest om een peeling zelf te doen, kies dan voor specifieke producten voor thuisgebruik. Kies allereerst het juiste ingrediënt. De verschillende zuren hebben namelijk verschillende effecten.

Maak je huid voor het aanbrengen van de peeling goed schoon met een milde reiniger. Gebruik een peeling volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat de peeling niet langer intrekken dan aanbevolen. Bij sommige peelings is het normaal als de huid gaat tintelen. Het is echter nooit de bedoeling dat de huid een brandend gevoel geeft. Voel je het branden? Was de peeling dan zo snel mogelijk weer van je huid!

Na het gebruik van een peeling kan je huid wel wat extra bescherming en verzorging gebruiken. Een voordeel van een thuispeeling is dat de ingrediënten die je na de peeling op je huid aanbrengt een veel beter resultaat geven. Ze kunnen immers direct in de huid trekken. Breng de pH-waarde weer in balans door een toner te gebruiken, gebruik een voedend serum en een herstellende dag- of nachtcrème.

Breng een peeling bij voorkeur ’s avonds aan, zodat je huid de hele nacht de tijd heeft om te herstellen. Ga de volgende dagen niet de deur uit zonder een goede SPF met hoge beschermingsfactor! Je huid is erg gevoelig en de huid verbrandt binnen no-time.

 

Advies bij Care for Skin

Wil je graag een op-maat-gemaakt huidadvies? Onze schoonheidsspecialistes helpen je graag. Kom in contact door een mailtje te sturen naar [email protected] of bel naar 085-0607005.

 

 

Onze favoriete peeling producten

AGELESS - Total Resurfacing Masque Ageless 30+ Turn The Time Nutrient Chrono Renewing Peeling Malu Wilz Papaya Peeling


Image Skincare
Ageless - Total Resurfacing Masque

SHOP NU

Oolaboo
Ageless 30+ Turn The Time Nutrient Chrono Renewing Peeling

SHOP NUMalu Wilz
Papaya Peeling

SHOP NU

 

 

 

Misschien vind je deze blog ook interessant:

Gevoelige huid, wat te doen?