Hoe verwijder je dode huidcellen op de beste manier?

door Anja van Dijken
31 Juli 2023

Een gezonde en stralende huid begint bij een goede huidverzorging. Een belangrijk aspect van een effectieve gezichtsverzorging is het verwijderen van dode huidcellen. Deze cellen kunnen zich opstapelen en leiden tot een doffe teint, verstopte poriën en zelfs huidproblemen. In deze blog zullen we bespreken wat dode huidcellen zijn en op welke manieren je het beste dode huidcellen verwijdert voor een frisse, stralende huid.

Wat zijn dode huidcellen?

Onze huid vernieuwt zich voortdurend door het afschilferen van dode huidcellen en het produceren van nieuwe cellen. Dode huidcellen zijn de bovenste laag van de opperhuid die hun levenscyclus hebben voltooid en klaar zijn om te worden verwijderd. Deze cellen kunnen zich ophopen aan het huidoppervlak en zorgen voor een doffe, matte uitstraling.

Dode huidcellen verwijderen

Gelukkig zijn er verschillende effectieve manieren om dode huidcellen te verwijderen en je huid te laten stralen. Hier zijn enkele populaire methoden:

♣ Fysieke scrub: Het gebruik van een fysieke scrub met kleine, zachte deeltjes is een veelgebruikte methode om dode huidcellen te verwijderen. Deze scrubs helpen bij het mechanisch exfoliëren van de huid door voorzichtig de dode huid los te maken en te verwijderen. Zorg ervoor dat je een scrub kiest die geschikt is voor jouw huidtype en vermijd agressief schrobben, omdat dit de huid kan beschadigen.

♣ Chemische exfoliatie: Een chemische exfoliant bevat doorgaans zuren zoals alpha-hydroxyzuur (AHA's) of beta-hydroxyzuur (BHA's). Deze zuren helpen bij het oplossen van dode huidcellen en het stimuleren van de celvernieuwing. AHA's zijn effectief om de dode huid te verwijderen op het huidoppervlak, terwijl BHA's dieper in de poriën kunnen doordringen en ook talg kunnen oplossen. Het is belangrijk om deze producten geleidelijk in je routine te introduceren en altijd de instructies op de verpakking te volgen.

♣ Enzymatische exfoliatie: Enzymatische exfolianten bevatten natuurlijke enzymen, zoals bromelaïne (afkomstig van ananas) of papaine (afkomstig van papaja). Deze enzymen breken de proteïneverbindingen tussen dode huidcellen af, waardoor ze gemakkelijker kunnen worden verwijderd. Deze methode is vaak milder dan fysieke of chemische exfoliatie, waardoor het geschikt is voor de gevoelige huid.

♣ Elektronische apparaten: Er zijn elektronische apparaten beschikbaar, zoals borstels of gezichtsreinigingsapparaten met roterende borstelkoppen, die kunnen helpen bij het verwijderen van dode huidcellen. Deze apparaten werken door zachte wrijving en trillingen, waardoor de dode cellen worden losgemaakt en de huid grondig wordt gereinigd. Zorg ervoor dat je deze apparaten met beleid gebruikt om overmatige irritatie te voorkomen.

Borstel: een reinigingsborstel helpt de dode huidcellen te verwijderen, door tijdens het reinigen met de cleanser het reinigingsborstel in te zetten.

 

Nouvital Scrub Cream Murad Skin Smoothing Polish

Nouvital Scrub Cream

Murad Skin Smoothing Polish

 

Waarom zou je dode huidcellen verwijderen van je gezicht?

Het verwijderen van dode huidcellen is essentieel voor een gezonde, stralende huid. Door regelmatig exfoliërende methoden toe te passen, kun je de opbouw van dode huidcellen voorkomen en een frisse teint bevorderen. Kies de exfoliant of scrub die het beste past bij jouw huidconditie en wees consistent in je huidverzorgingsroutine. Vergeet niet om na het exfoliëren altijd een gezichtscrème aan te brengen om je huid te hydrateren en te beschermen. Met de juiste zorg kun je genieten van een prachtige, stralende huid!

Dr. Grandel Effect Peeling Malu Wilz Camouflage / Reinigingsborstel

Dr. Grandel Effect Peeling

Malu Wilz Camouflage / Reinigingsborstel


Lees ook onze blog: De beste tips voor een stralende huid!

 

Advies nodig?

Heb je na het lezen van deze blog nog altijd een aantal vragen? Of wil je advies van onze specialisten? Neem dan gerust contact met onze schoonheidsspecialistes bij Care for Skin op, we helpen je graag!

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.