Waar let je op bij het kiezen van de juiste lotion?

door Anja van Dijken
1 Juni 2021

Er zijn ontzettend veel lotions op de markt, met allen hun eigen zeer mooie eigenschappen en ingrediënten uiteraard. Hoe kies je nu de lotion die bij jouw huid past en waarom zou je überhaupt een lotion kiezen? Is alleen een reiniging niet genoeg?

In deze blog helpen we je op weg, zodat je bij het kiezen van een lotion in ieder geval geen keuzestress hoeft te voelen.

 

Waarom gebruik je een lotion?

Het gebruik van een lotion is de tweede stap in de reiniging. Dit begint natuurlijk met een cleanser die tezamen met het water de pH-waarde van de huid verandert. Door het gebruik van een lotion na de reiniging wordt de pH-waarde weer geneutraliseerd naar een waarde van 5,5. Deze waarde is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat de werkstoffen uit de vervolgstappen, zoals een serum of een crème, beter worden opgenomen.

Tegelijk heeft een lotion een zeer positieve uitwerking op de huid:

 • Kalmerend
 • Desinfecterend
 • Hydraterend
 • Exfolierend
 • Herstellend
 • Talgafremmend

Uitwerkingen die we de huid eigenlijk niet mogen onthouden.

 

Lotion

 

Wat is een goede lotion?

Als je op zoek bent naar een lotion met goede eigenschappen, kies er sowieso eentje die past bij je huidtype en huidconditie van dat moment, neem daarbij ook je leeftijd mee in deze keuze. Maar zeker zo belangrijk, een goede lotion bevat geen alcohol, maar actieve en zoveel mogelijk natuurlijke ingrediënten!

Er zijn drie soorten lotions:

 1. Lotion met alcohol als basis. Deze zijn erop gericht de huid te sterk te ontvetten, waardoor er snel beschadiging en huidirritatie zal ontstaan. Daarmee wordt de huid in zijn eigen herstel belemmert. Tegelijk zorgt de alcohol ervoor dat de voorloper van Vitamine A (betacaroteen en retinol) niet worden omgezet tot vitamine A zuur. De huid zal hierdoor sneller verouderen.
 2. Lotion die parfum(s) bevatten, deze krijgen veelal het etiket verfrissend en zuiverend, maar feitelijk doen ze niets meer dan de geur achterlaten, zijn deze lotions veelal te sterk, waardoor er mogelijk irritaties kunnen ontstaan.
 3. Een goede lotion heeft water als basis, heilzame, herstellende ingrediënten, veelal aangevuld met glycerine, vetzuren en ceramiden, antioxidanten en niacinamide’s. Deze zullen de huid kalmeren, herstellen, hydrateren, waarmee de functie van een lotion volledig tot zijn recht zal komen.

 

Goede en slechte alcohol in lotion

In cosmeticaproducten en ook in lotions wordt alcohol gebruikt, dit hoeft niet altijd slecht te zijn, want alcohol is te verdelen in goede en slechte alcohol. Check de ingrediëntenlijst voordat je dus een lotion kiest.

 

Slechte alcohol:

Dit is alcohol die ook voorkomt in onze drankjes, om dit type alcohol toe te mogen voegen in cosmetica-artikelen is hier een stofje aan toegevoegd, waardoor het product vies smaakt en daarmee wordt voorkomen dat het niet wordt opgedronken; alcohol denat of SD alcohol.

Andere benamingen voor deze slechte alcoholen in cosmetica zijn: ethanol, ethyl alcohol, benzyl alcohol en isopropyl alcohol. Komen deze hoog voor op het ingrediëntenlijstje van je product, dan kun je beter even verder zoeken. Ze drogen de huid uit, iets wat je liever wilt voorkomen.

 

Goede alcohol:

Alcoholen die de huid niet of nauwelijks zullen irriteren zijn de vettige alcoholen, als deze op het ingrediëntenlijstje van je product voorkomen is er geen vuiltje aan de lucht,want deze hebben juist een positieve uitwerking, ze hydrateren de huid. Dit zijn cetyl alcohol, cetearyl alcohol, myristyl alcohol en behenyl alcohol.

 

Lotion

 

Welke lotion kies jij?

Samenvattend, kort maar krachtig, dit zijn de tips:

 • Kies een lotion voor jouw huidtype en huidconditie.
 • Kies een lotion zonder 'slechte' alcohol.
 • Kies een lotion zonder parfum.

Comfort Zone heeft een serie zeer natuurlijke voedende, verzorgende en reinigende lotions.

Deze verzorgende toners zijn er om de huid te boosten:

Hydramemory Essence: deze toner bestaat voor 99% uit ingrediënten van natuurlijk oorsprong en door zijn NMF complex, zal de huid zijn oorspronkelijke barrière behouden. De lotion is sterk voedend, vergelijkbaar met het gebruik van een serum, staat garant voor een dubbele hydratatie, die zeer voelbaar is, waarvan de uitwerking in combinatie met de crème zeer effectief is.

Sublime Skin Essence: deze toner verfijnt, herstelt en verstevigt de huid. Het geeft de huid een enorme extra hydratatie en stevigheid door zijn aanwezige peptiden en NMF-complex.

Skin Regimen Essence: een energie gevende sterk hydraterende toner, die de doffe en gedehydrateerde huid een flinke boost geeft.

De volgende drie toners worden ingezet om de reiniging compleet te maken:

Essential Toner: alcoholvrije, herbalancerende toner voor een goed herstel van de huidbalans, bestaat voor 97% uit ingredienten van natuurlijke afkomst.

Remedy Toner: een verzachtende, verfrissende toner zonder parfum en alcohol. Ideaal om gedurende de dag te gebruiken als de huid strak en droog aanvoelt. Deze toner is in spray vorm en voor de huid die onderhevig is aan opvliegers, geeft deze toner een aangenaam hersteld gevoel.

Active Pureness: dit is een zuiverende en huidvernieuwende toner, waarin 3% gluconolactone is verwerkt. Dit zorgt voor een dagelijks zachte exfoiliërende werking. Het product bestaat voor 96% uit ingrediënten van natuurlijke oorsprong, maar bevat geen alcohol.

 

 

Comfort Zone Hydramemory Essence

Comfort Zone
Hydramemory Essence

Bekijk hier

 

Onze favoriete lotions:

Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Ze is al 30 jaar schoonheidsspecialiste en is gespecialiseerd in huidverbetering. Huid, voeding en levensstijl zijn voor haar belangrijke componenten.