Waarom kun je beter voor een oogcreme kiezen dan een dagcreme voor je ogen?

door Anja van Dijken
23 Juli 2023

Heb je er weleens bij stilgestaan om een oogcrème te gebruiken? Er wordt vaak gedacht dat een dagcrème, een nachtcrème of gezichtscrème voldoende is voor de ooghuid. Deels is dat natuurlijk ook zo, maar zeker niet altijd, er zit wel degelijk verschil in. Wil je echt effect bereiken? Dan is er meer nodig dan zomaar een crème. Wat je moet weten over het verschil tussen een dagcrème en een oogcrème, leg ik je graag uit.

 

Wat is het verschil tussen een oogcrème en een dagcrème?

Een dagcrème is geformuleerd voor de algemene gezichtshuid, heeft meestal een dikkere textuur en bevat daarnaast andere, soms hogere concentraties actieve ingrediënten. Deze formules kunnen te zwaar zijn voor de delicate ooghuid en kunnen zelfs irritatie of verstopte poriën veroorzaken. De oogcrème daarentegen heeft een lichtere textuur en is speciaal ontwikkeld om de gevoelige ooghuid te behandelen zonder irritatie te veroorzaken.

 

5 redenen waarom een oogcrème belangrijk is!

Gevoelige en kwetsbare huid rondom de ogen. De huid rondom de ogen is dunner en gevoeliger dan de rest van het gezicht. Het heeft minder talgklieren en collageen, wat het kwetsbaarder maakt voor fijne lijntjes, rimpels, droogheid en andere tekenen van veroudering. Een oogcrème is speciaal geformuleerd om deze huid rondom de ogen te verzorgen zonder irritatie of bijwerkingen te veroorzaken.

Gerichte actieve ingrediënten, voor specieke oogconditie. Oogcrèmes bevatten vaak specifieke actieve ingrediënten die zijn ontwikkeld om de specifieke behoeften van de huid rondom de ogen aan te pakken, zoals donkere kringen, wallen, fijne lijntjes en rimpels. Deze ingrediënten zijn zorgvuldig geselecteerd om effectief te zijn voor de gevoelige ooghuid zonder irritatie te veroorzaken. Een oogcreme met SPF is wel de beste anti-aging voor je ogen.

Lichtere texturen. Oogcrème of ooggel heeft meestal een lichtere textuur dan reguliere dagcrème, omdat deze moet worden aangebracht op de dunne huid rondom de ogen zonder het risico van het uitrekken of beschadigen van de ooghuid. Hierdoor kunnen oogcrèmes gemakkelijk worden opgenomen zonder dat ze zwaar aanvoelen of de poriën verstoppen.

Voorkomen van verplaatsing van product. Een dagcrème kan soms verplaatsen naar de ogen en irritatie veroorzaken, vooral als het dikker is van textuur. Oogcrème of ooggel is speciaal ontworpen om op hun plaats te blijven en te voorkomen dat het product in de ogen terechtkomt.

Aanpakken van specifieke oogverzorgingsbehoeften. Oogcrème of ooggel is vaak geformuleerd om specifieke oogverzorgingsbehoeften aan te pakken zoals het verminderen van donkere kringen, het verzachten van fijne lijntjes en rimpels, het verminderen van wallen en het hydrateren van de huid. Het is specifiek ontwikkeld om de tekenen van veroudering rondom de ogen aan te pakken en tegen te gaan, waardoor het effectiever is voor dit doel dan een reguliere dagcrème, nachtcrème of gezichtscrème.

 

Nouvital Eye Contour Cream Nouvital Eye Contour Serum

Nouvital Eye Contour Cream

Nouvital Eye Contour Serum

 

Ons advies

Hoewel sommige dagcrèmes mogelijk ook geschikt kunnen zijn voor gebruik rondom de ogen, zal het gebruik van een specifieke oogcrème altijd meer voordelen bieden door haar gerichte actieve ingrediënten, de lichtere textuur en de aanpak van specifieke oogverzorging behoeften. Kies naast alle goed ingrediënten een oogcreme met SPF, de beste anti aging voor je ogen!



Waarom moet ik een oogcrème gebruiken?

Oogcrèmes, oftewel oogverzorging zijn een belangrijk onderdeel van een effectieve dagelijkse huidverzorgingsroutine vanwege hun speciale formule en gerichte ingrediënten. Dagcrèmes kunnen de specifieke behoeften van de gevoelige ooghuid niet vervullen en kunnen zelfs schadelijk zijn als ze in dit gebied worden gebruikt. Door een oogcrème te gebruiken die speciaal is ontwikkeld voor de unieke behoeften van de ooghuid, kun je ervoor zorgen de ooghuid conditie te verbeteren en op peil te houden, dus een verslechterde ooghuid conditie te voorkomen.

 

Ons advies

Check goed welke oogverzorging het beste bij je ooghuid past. Maak de keuze die qua product structuur bij je past, een oogcrème, ooggel of een oogserum? Of toch liever een oogcrème met SPF. Richt je daarnaast op de juiste ingrediënt die in jouw specifieke oogbehoefte voorziet.



Specifieke ingrediënten een oogcrèmes effectief maken:

Peptiden

Peptiden zijn kleine eiwitten die de collageenproductie stimuleren en helpen de huid steviger en veerkrachtiger te maken. Ze zijn bijzonder effectief in het verminderen van fijne lijntjes en rimpels rond de ogen.

Medik8 Eyelift Peptides https://www.careforskin.nl/decleor-eye-cream-jasmine-or-green-mandarin.html

Medik8 Eyelift Peptides

Decleor Eye Cream Jasmine

 

Cafeïne

Cafeïne helpt de bloedvaten onder de ogen te vernauwen, wat kan helpen bij het verminderen van donkere kringen en wallen. Bovendien heeft het een ontstekingsremmende werking, wat kan helpen om zwelling en roodheid rond de ogen te verminderen.
 

Hyaluronzuur

Hyaluronzuur is een krachtig, vochtinbrengend ingrediënt dat in staat is om grote hoeveelheden water aan zich te binden, wat helpt om de ooghuid gehydrateerd en soepel te houden. Dit ingrediënt kan fijne lijntjes en rimpels helpen opvullen en de huid er voller en jeugdiger laten uitzien.

Doctor Eckstein Ultimate Supreme Hyaluron Eye Roll-On Dermalogica Biolumin-C Eye Serum

Doctor Eckstein Ultimate Supreme Hyaluron Eye Roll-On

Dermalogica Biolumin-C Eye Serum

 

Vitamine C

Vitamine C is een krachtige antioxidant die helpt om de huid te beschermen tegen schade door vrije radicalen en UV-straling. Het bevordert ook de collageenproductie en kan helpen om de huid rond de ogen steviger en gladder te maken. Bovendien kan het helpen om pigmentatie te verminderen en donkere kringen te verlichten.

 

Retinol

Retinol, een vorm van vitamine A, is een van de meest effectieve ingrediënten voor het bestrijden van tekenen van veroudering. Het bevordert de celvernieuwing en collageenproductie, waardoor fijne lijntjes en rimpels worden verminderd. Omdat retinol krachtig kan zijn, worden in oogcrèmes vaak mildere vormen, zoals retinylpalmitaat, gebruikt om irritatie te voorkomen.

Phyris Triple A Retinol Eye Cream Alpha-H Liquid Gold Firming Eye Cream

Phyris Triple A Retinol Eye Cream

Alpha-H Liquid Gold Firming Eye Cream

 

Niacinamide

Niacinamide, ook bekend als vitamine B3, heeft meerdere voordelen voor de huid rond de ogen. Het helpt de huidbarrière te versterken, vermindert roodheid en ontsteking, en kan hyperpigmentatie verminderen, wat kan helpen om donkere kringen te verlichten.

 

Ceramiden

Ceramiden zijn lipiden die van nature in de huid voorkomen en helpen om de huidbarrière te versterken en vocht vast te houden. Ze zijn essentieel voor het behouden van een gezonde, gehydrateerde huid en zijn vooral gunstig voor de droge en gevoelige ooghuid.

Webecos Eye Contour Night Balm Medik8 Advanced Day Eye Protect

Webecos Eye Contour Night Balm

Medik8 Advanced Day Eye Protect

 

SPF

Een zonbescherming in je oogcrème is de beste anti aging voor je ogen, helaas wordt hier niet zo gauw aan gedacht. De ooghuid is vier keer dunner, daarom ligt zonschade op deze kwetsbare plek snel op de loer. Een oogcreme met SPF is daarom onmisbaar.

 

Hoe breng ik een oogcrème aan?

Deze tips, hoe een oogcrème of andere oogverzorging aan te brengen, maken net het verschil, voor het resultaat maar ook voor een comfortabel gevoel.

 

Ons advies

♣ Breng de oogcrème aan op de huid onder je oog, maar niet te dicht aan je wimperrand. Dit voorkomt dat het product in je ogen komt.

♣ Breng ook wat oogcrème aan net onder de wenkbrauwen, waar de ooghuid het dunst is.

♣ Vermijd oogcrème op je oogleden.

♣ Less is more, teveel oogcrème kan al gauw in je ogen terecht komen.

♣ Breng de oogcrème zoveel mogelijk licht deppend aan, ga niet wrijven op je kwetsbare ooghuid.

 

Advies over oogcrème nodig?

Heb je advies nodig welke oogcreme het beste bij jou past, jouw ooghuid, jouw behoefte? Wil je een oogcrème kopen en kom je er alleen niet uit? Neem dan contact met onze Care for Skin schoonheidsspecialistes, we helpen je graag met een goed advies.

 

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.