Wat zijn de oorzaken van een brandende huid?

door Anja van Dijken
11 Juli 2023

Een brandende huid kan variëren van lichte jeuk tot een intens, constant branderig gevoel. Maar wat veroorzaakt dit vervelende gevoel en hoe kunnen we het behandelen?

 

Wat is een brandende huid?

Een brandende huid is een term die wordt gebruikt om een huidconditie te beschrijven waarbij de huid een intens jeuk en branderig gevoel huid heeft, vaak vergezeld van roodheid, zwelling of irritatie. Dit gevoel kan overal op het lichaam voorkomen en kan variëren in ernst, afhankelijk van de oorzaak.

 

Oorzaken van een brandende huid

Het is belangrijk te begrijpen dat een brandende pijn huid geen ziekte op zich is, maar eerder een symptoom van een onderliggende aandoening. Enkele van de meest voorkomende oorzaken zijn:

Huidaandoeningen

Aandoeningen zoals eczeem, psoriasis, dermatitis en rosacea kunnen allemaal een branderig gevoel veroorzaken. Deze aandoeningen veroorzaken ontstekingen in de huid die tot een branderig gevoel kunnen leiden.

Allergische reacties

Als uw huid gevoelig is voor bepaalde stoffen, zoals parfums, bepaalde stoffen in wasmiddelen of cosmetica, kan dit leiden tot een allergische reactie die een branderig gevoel veroorzaakt.

Zonnebrand

Blootstelling aan de zon zonder adequate bescherming van een goede zonverzorging kan zonnebrand veroorzaken, wat leidt tot een branderig gevoel op de huid.

Huidinfecties

Bacteriële, virale of schimmelinfecties kunnen ook een branderig gevoel veroorzaken. Deze infecties kunnen ook gepaard gaan met andere symptomen zoals roodheid, zwelling of pus.

Neurologische aandoeningen

Sommige neurologische aandoeningen, zoals neuropathie, kunnen leiden tot een jeuk en branderig gevoel huid. Dit wordt meestal veroorzaakt door schade aan de zenuwen die signalen van pijn en temperatuur naar de hersenen sturen.

 

Hoe behandel je een brandende huid?

♣ Koelende middelen: Als u last heeft van een brandende pijn huid, kan het toepassen van een koelend middel zoals aloë vera, azuleen helpen om onmiddellijke verlichting te bieden. Het heeft natuurlijke kalmerende eigenschappen die helpen de brandende sensatie te verminderen.

♣ Hydrateren: Een droge huid kan ook een branderige huid gezicht veroorzaken. Zorg ervoor dat u uw huid dagelijks hydrateert met een vochtinbrengende crème of toner gevoelige huid die geschikt is voor de brandende huid.

♣ Vermijd irriterende stoffen: Het is belangrijk om te proberen uit te zoeken welke producten of stoffen uw huid irriteren en deze te vermijden. Dit kan bepaalde zeep, schoonmaakproducten, make-up, parfum of stoffen omvatten.

♣ Gebruik altijd een milde cleanser: Het is raadzaam om een milde, zeepvrije reiniger te gebruiken om uw huid schoon te houden zonder deze te irriteren, denk daarbij aan een cleansing balm of een cleansing oil, zonder parfum.

 

Doctor Eckstein Azulen Supreme Doctor Eckstein Azulen Reinigingsolie

Doctor Eckstein Azulen Supreme

Doctor Eckstein Azulen Reinigingsolie

 

Wat niet te doen bij een branderige huid?

Als je last hebt van een jeuk en branderig gevoel huid dan wordt het aangeraden om exfolianten en vitamine-A-zuur te vermijden, zoals het retinol serum. Probeer je huid zo veel mogelijk met rust te laten, dus laat de scrubs en peelings nog even staan. Zelf merk je ook wel wat wel of niet goed voor de huid aanvoelt. 

 

Phyris Sensisomi Balm Dermalogica Stabilizing Repair Cream

Phyris Sensisomi Balm

Dermalogica Stabilizing Repair Cream

 

Dit geldt ook voor gezichtsverzorging waarin de volgende ingrediënten zijn verwerkt:

♣ Parfum, natuurlijk en synthetische geurstoffen.

♣ Alcohol, behalve de alcohol met toevoeging: cetyl, cetearyl en lanolin.

♣ Bergamot, mint-achtigen, eucalyptus, kamfer, citrus-achtigen, lavendel, geranium.

♣ Tea tree oil.

♣ Vitamine A (retinol) varianten, glycolzuur, salicylzuur.

♣ Parabenen en sulfaten.

 

Crème branderige huid kopen?

Heb je advies nodig wat te doen bij een branderige, gevoelige huid, welke producten je moet gebruiken en wat je vooral niet moet doen als je jeuk en branderig gevoel huid hebt. Neem dan contact op met de specialisten van Care for Skin, we helpen je graag verder!

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.