Zwanger. Wat is goed voor mijn huid?

door Anja van Dijken
14 December 2021

Zwanger zijn is een bijzondere periode in je leven, voor de één gaat dit meer gepaard met ongemakken dan voor de ander. Tegelijk is je huid vaak gevoeliger, onrustiger door met name de hormonen die je lijf als het ware hebben overgenomen, althans zo kan het gaan voelen. Maar ook hierin geldt, dit is niet voor iedereen aan de orde, bij sommige vrouwen is de huid mooier dan ooit te voren. Hoe het ook zij, het is wel belangrijk om kritisch te kijken in deze periode wat je wel of niet smeert op je huid, maar vooral datgene te smeren waar jouw huid blij van wordt. We nemen je graag hierin mee!

Allereerst, ben je gewend om specifieke actieve huidverzorgingsproducten te gebruiken, raadpleeg bij twijfel dan je huisarts of degene die je begeleidt of je deze door kunt blijven gebruiken. De meeste normale huidverzorgingsproducten kunnen gewoon doorgebruikt worden, zoals een cleanser, lotion, de dagcrème/nachtcrème, masker, oogverzorging en lichaamsverzorging.

 

Zwanger. Wat is goed voor mijn huid?

 

Maar wat liever niet?

Als het gaat om deze actieve ingrediënten, dan is het raadzaam om ze even te laten liggen:

  • Retinol: oftewel vitamine A. Dit wordt veelal ingezet bij de behandeling van anti-aging, maar ook bij acné en andere huidconditie. Het is raadzaam dit tijdens de zwangerschap en ook tijdens de borstvoeding te vermijden.
  • Salicylzuur: peelingen met dit ingrediënt liever even vermijden. Je huid is in deze periode gevoeliger, waardoor je intenser kunt reageren. Helemaal aangetoond is het niet dat het schade oplevert, maar tegelijk is voorkomen beter dan genezen.

 

Welke huidproblemen kun je tegenkomen in de zwangerschap en wat doe je dan?

Striae: ook wel zwangerschapsstriemen genoemd. Het zijn eigenlijk scheurtjes in het onderhuids bindweefsel die zichtbaar worden op de huid, als een soort van breuklijnen. Als de huid te snel groeit, kan het bindweefsel deze groei letterlijk niet bijbenen, de huid gaat overrekken, met als gevolg striae. Het zijn een soort van littekens. Helemaal voorkomen is lastig, maar door de huid dagelijks te verzorgen met een rijke bodycrème of olie, kan erger worden voorkomen. Voldoende drinken, ondersteunende kleding dragen en de huid wisseldouches geven, zal allemaal positief meewerken.

Tip van Comfort Zone tegen striae:

Comfort Zone Body Strategist Oil
Comfort Zone Body Strategist Oil

 

 

Droge (lichaams)huid: door de groei van je buik, maar ook je borsten, maar veelal onder invloed van zwangerschapshormonen kan je huid in deze periode extreem droog worden. Het lijkt wel uit te drogen, met als gevolg jeuk. Het is raadzaam om in deze periode goed water te blijven drinken, het houdt de huid soepel en het voert tegelijk de afvalstoffen sneller af. Voed je lichaamshuid veelvuldig met een rijke bodycrème of body olie, dit houdt het vocht in de huid vast, waardoor extra uitdroging wordt voorkomen, waarbij ook nog eens de huid soepel wordt gehouden door de vetten. Kies bij voorkeur voor een bodycrème of body olie die rijk is aan amandel of jojoba-olie.

Voor wat betreft je gezichtshuid kies ook hier het beste voor een rijkere crème, waarbij je ook je dagelijkse routine kunt uitbreiden met een hyaluronzuur serum, deze zal intense hydratatie geven.

Tips van Jojoba en Doctor Eckstein:

Jojoba olie Doctor Eckstein Hyaluron Complex
Jojoba olie Doctor Eckstein Hyaluron Complex

 

 

Pigmentvlekken: tijdens de zwangerschap zullen de pigmentcellen feitelijk meer pigment aanmaken, waardoor pigmentatie kan ontstaan in het gezicht. Dit wordt meestal zichtbaar op het voorhoofd, bovenlip of rondom de ogen. Als deze pigmentatie eenmaal is ontstaan is het lastig om ervan af te komen. Daarom is het raadzaam bij zwangerschap altijd, dus ook preventief, een dagcrème met SPF te gebruiken of een BB cream. De BB cream bevat een kleurtje, hydrateert je huid optimaal en heeft ook nog eens een krachtige SPF.

Het kan zijn dat tijdens de zwangerschap je huid gevoeliger is voor een SPF, kies dan voor een natuurlijke zonnebrand, deze bevatten een natuurlijke zonnefilter.

Tips van NOVEXPERT en Nouvital:

NOVEXPERT BB Cream - Caramel Cream Golden Nouvital Sun Care SPF 30
NOVEXPERT BB Cream - Caramel Cream Golden Nouvital Sun Care SPF 30 - 100 ml

 

 

 

Acne: onder invloed van de zwangerschapshormonen kan de huid meer talg gaan aanmaken, waardoor zwangerschapsacné ontstaat. Schenk deze periode extra aandacht een goede reiniging van je huid, zowel in de ochtend als in de avond. Kies daarbij voor milde producten, zoals een reinigingsmelk van bijvoorbeeld Webecos. Je huid is in deze periode gevoeliger dan normaal dus een stevige scrub, peeling met salicylzuur, zal de huid geen goed doen. Kies voor een lichtere (minder vettende) dagcreme+nachtcrème. Het gebruik van een serum voor de onzuivere huid, zal de huid ook echt blij van worden.

Tip van Doctor Eckstein:

Doctor Eckstein Impure Skin Complex
Doctor Eckstein Impure Skin Complex

 

 

Spinnenkop: ook wel de spider naevi genoemd. Tijdens deze periode neemt de hoeveelheid bloed in je lichaam toe. Dit kan leiden tot gezonde blossende wangen, maar ook krijgen veel vrouwen last van kleine gesprongen bloedvaatjes in het gezicht, maar ook in de hals. Je herkent de spider naevi aan het rode bultje in het midden, waaruit kleine bloedvaatjes uitkronkelen als de pootjes van een spin. Dit is volledig onschuldig en zal na de bevalling ook weer verdwijnen. Vind je het storend, kies dan voor een dekkende foundation om dit te camoufleren. Ben je geen foundation gewend, kies dan voor een BB cream, deze heeft een lichtere dekking, is verzorgend en bevat ook nog eens een SPF, hetgeen ook aan te bevelen is in deze periode.

 

Zwanger. Wat is goed voor mijn huid?

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.